Αναγνώστης InVeria.gr για παιδική χαρά Καλλιθέας Βέροιας: Η Καθαριότητα ως στοιχείο Πολιτισμού...


Επιστολή Αναγνώστη: Στην παιδική χαρά της Καλλιθέας ακριβώς κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πολλά σκουπίδια όπως γυάλινα σπασμένα μπουκάλια, αποτσίγαρα, τενεκεδάκια από ποτά , αποφάγια από κρέπες και πιτόγυρα. 

Φυσικά όλα αυτά τα σκουπίδια δεν γίνονται από μωρά παιδιά αλλά από μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά που καπνίζουν και πίνουν και αφήνουν τα σκουπίδια τους σε κίνδυνο της σωματικής υγείας των μικρότερων παιδιών.

 Η παιδική χαρά είναι περιφραγμένη με κάγκελα , έχει πόρτες που κλείνουν για να μην μπαίνουν μέσα «ζώα» ( δεν φταίνε τα κατοικίδια για το σκουπιδαριό), έχει και παροχή για νερό (βέβαια η βρύση ακόμα δεν τοποθετήθηκε από τον Δήμο Βέροιας). Πηγαίνουμε με την γυναίκα μου τα παιδάκια μας για να παίξουν  στην παιδική χαρά και κάθε μέρα μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας από τις βρωμιές. Εχθές από απροσεξία μου κόπηκα από ένα τενεκεδάκι όπως το πετούσα στον κάδο σκουπιδιών. Σήμερα ένα άλλο παιδάκι πήρε ένα κομμάτι από πεταμένο πιτόγυρο και το έβαλε στο στόμα του. Δεν πάει άλλο και να συνεχίζεται αυτό το χάλι.

Φυσικά ούτε  Δήμος θα είναι η Φιλιππινέζα των πολιτών και θα τρέχει ένας υπάλληλος του Δήμου να μαζεύει τα σκουπίδια που βρωμίζουν οι ανεγκέφαλοι πολίτες. Αλλά ο  Δήμος θα μπορούσε να βάλει τουλάχιστον μία βρύση για να πλένουμε τις ακαθαρσίες (προχθές ξέρασε ένα παιδάκι και η γιαγιά του πήρε το παιδί και έφυγε αφήνοντας πίσω τις βρωμιές και δεν είχαμε λίγο νερό να πλύνουμε τις κούνιες) όπως επίσης θα μπορούσε να τοποθετήσει μια πινακίδα «ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ».

Το θέμα της καθαριότητας αφορά εμάς τους πολίτες που με την συμπεριφορά μας δείχνουμε έλλειψη παιδείας και μορφώσεως. Εν έτη 2022 σε μία παιδική χαρά περιφραγμένη,  με καινούριες κούνιες και τσουλήθρες , να φοβάσαι να αφήσεις τα παιδιά σου να παίξουν από τα σκουπίδια που έχει ο χώρος είναι ένα θέμα. Στο σχολείο δεν μαθαίνουν τα παιδιά ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός? Γιατί αφήνουν τα σκουπίδια τους δεξιά και αριστερά όταν υπάρχει καλαθάκι για τα σκουπίδια μέσα στην παιδική χαρά και ακριβώς από έξω από την παιδική χαρά έχει ολόκληρο κάδο, τους κάνει κόπο?

Ας φροντίσουμε όλοι μας να διατηρούμε τους δημόσιους χώρους καθαρούς, να μην ρυπαίνουμε με τα σκουπίδια μας και να σκεφτούμε ότι σε αυτές τις παιδικές χαρές παίζουν μικρές ψυχούλες που είναι αθώες και δεν μπορούν να προστατεύσουν την σωματική της υγεία.

Η καθαριότητα σε κάθε τόπο, είναι βασική προϋπόθεση καί σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του, γιατί φανερώνει το πολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων που τον κατοικούν και είναι ένα στοιχείο που δείχνει κοινωνική συνείδηση, ανθρωπιά, αγάπη καί σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον. Δείχνει ήθος, ζωή, αγωγή, πρόοδο, δίνει αξία στον τόπο καί γενικά είναι δείγμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Διότι απλούστατα, οτιδήποτε μας περιβάλλει είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει.

Μέσα στις ΑΞΙΕΣ που θα πρέπει να επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή μας, είναι η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ως στοιχείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που τόσο έχουμε παραμελήσει. 

Δημότης περιοχής Καλλιθέας Βέροιας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο