Θέμα εφ. InVeria: Στη Βέροια μεταφέρονται τα βοθρολύματα της Αλεξάνδρειας - Ο ανάδοχος του Βιολογικού της Βέροιας ανέλαβε και στην Αλεξάνδρεια


Τα τελευταία χρόνια και μέχρι πριν λίγους μήνες είχα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας και την κοινωνία η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης, στο Μακροχώρι.  Επί του θέματος εκφράστηκαν πολλές απόψεις, υπήρξε αντιπαράθεση επιχειρημάτων, έγιναν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και, παράλληλα με όλα τα παραπάνω, προαναγγέλθηκαν και προσφυγές στην δικαιοσύνη από πλευράς της ΔΕΥΑ κατά όσων διέδιδαν ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας, δια της μεθόδου του κ. Γιώργου Γκανάτσιου, δεν απέδιδε τα αποτελέσματα που ισχυρίζονται.

Η ώρα της... Αλεξάνδρειας
Μετά το… σήριαλ στη Βέροια, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της Αλεξάνδρειας! Η Οικολογική Ομάδα Βέροιας και ο Νίκος Ασλάνογλου, γνωστός από παλιά για την ενασχόληση του με θέματα περιβαλλοντικής φύσης, απέστειλε στα ΜΜΕ κείμενο και φωτογραφίες που, κατά τον κ. Ασλάνογλου, αποδεικνυόταν πως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αλεξάνδρειας δεν λειτουργούσε καθόλου και όλα τα αστικά λύματα έπεφταν χωρίς καμία επεξεργασία σε παρακείμενο κανάλι. 

Στην ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας απάντησε η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας, η οποία διαβεβαίωνε πως όσα λέγονται περί μη λειτουργίας είναι ψευδή και μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση γινόταν γνωστό πως πλέον ο κ. Γιώργος Γκανάτσιος έχει αναλάβει και τον βιολογικό καθαρισμό της Αλεξάνδρειας. 

Ο Γιώργος Γκανάτσιος είναι ο χημικός μηχανικός και εφευρέτης της μεθόδου με τους μικροοργανισμούς που «αποδομούν» τα αστικά λύματα και αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στον Βιολογικό της Βέροιας, ενώ ο γιος του, Ανδρέας Γκανάτσιος, είναι ο διευθυντής της εταιρίας που αναλαμβάνει το έργο. 

Η παλιά ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Βέροιας
Στις 25 Οκτωβρίου 2019 ο κ. Γιώργος Γκανάτσιος και ο γιος του, Ανδρέας, ξεναγούσαν δημοσιογράφους και πολιτικούς (μεταξύ αυτών και τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη) στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Βέροιας (σε προγραμματισμένη μέρα και ώρα φυσικά) και η κατάσταση ήταν άψογη. Ούτε πετραδάκια στην άσφαλτο δεν υπήρχαν! Καμία μυρωδιά, καμιά   βρωμιά, ενώ και στις δεξαμενές όλα φαινόταν πολύ εντάξει (όσο μπορεί να το κρίνει αυτό ένας άσχετος με το θέμα). Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες που έστειλε η Οικολογική Ομάδα Βέροιας οι οποίες, προφανώς, δεν ελήφθησαν κατόπιν ραντεβού με την ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας ή την ανάδοχο εταιρία, όπου παρουσιάζεται μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Γ. Γκανάτσιος: Μεταφέρουμε τα βοθρολύματα στη Βέροια
Ο Γιώργος Γκανάτσιος, μιλώντας στην εφ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ της Αλεξάνδρειας και στον συνάδελφο Νίκο Σουρλόπουλο (το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/fanW8ClCLdQ) ανέφερε ότι έχει εγκατασταθεί εδώ και 2 μήνες περίπου στον βιολογικό της Αλεξάνδρειας (αρχές καλοκαιριού προφανώς). Επίσης, ανέφερε ότι η εν λόγω εγκατάσταση του Βιολογικού της Αλεξάνδρειας είναι 20 ετών και υπάρχουν αρκετές φθορές, ενώ σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική, αλλά ήδη υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Μάλιστα, ο κ. Γκανάτσιος αποκάλυψε ότι τα βοθρολύματα του Δήμου Αλεξάνδρειας δεν γίνονται δεκτά πλέον στον βιολογικό της περιοχής, αλλά στέλνονται (προσωρινά;) στον βιολογικό της Βέροιας, που είναι εγκατεστημένος στο Μακροχώρι. 

Η πληροφορία περί της μεταφοράς των λυμάτων από τους βόθρους στον Βιολογικό της Βέροιας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά τον ντόρο που είχε προκληθεί στη Βέροια είχε σταματήσει η εισδοχή κάθε «ξένου» (εκτός Δ. Βέροιας) φορτίου λυμάτων. 

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες που είχε υπάρξει πρόβλημα στον βιολογικό της Αλεξάνδρειας αρνήθηκε η ΔΕΥΑ Βέροιας να εξυπηρετήσει την κατάσταση, ακριβώς λόγω της μεγάλης συζήτησης που είχε ανοίξει σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι η Βέροια να δέχεται λύματα από άλλες περιοχές. 

Τελικά, φαίνεται πως με την ανάληψη της νέας εργολαβίας του κ. Γκανάτσιου στον Δ. Αλεξάνδρειας, εξέλειπαν οι λόγοι της άρνησης να δέχονται λύματα στον Βιολογικό τη Βέροιας από άλλες περιοχές. 

Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί, επίσης, αν όλα τα προβλήματα στην Αλεξάνδρεια ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες. Τώρα δημιουργήθηκε το θέμα ή τώρα βγήκε προς... τα έξω;

Αρχική ανακοίνωση Οικολογικής Ομάδας Βέροιας
Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, συνεχείς είναι οι αναφορές για το πρόβλημα του νερού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες για γλυκό νερό και οι καιρικές συνθήκες, δεν βοηθούν καθόλου. Κλιματική αλλαγή την λένε πολλοί. Εδώ στον τόπο μας, μπορούμε να την πούμε κακοδιαχείριση, βαρβαρότητα, ιδιοτέλεια ή πλήρη αδιαφορία, σε σχέση με το νερό. 
Αφορμή αυτή τη φορά, ήταν οι διαμαρτυρίες κατοίκων, όχι σε κάποια υπηρεσία αλλά, στην Οικολογική Ομάδα. Αφόρητη δυσοσμία από τον βιολογικό καθαρισμό, υποτίθεται, της Αλεξάνδρειας. Δεν είναι ψέματα. Απλά ο βιολογικός καθαρισμός, δεν λειτουργεί. Ακατέργαστα τα λύματα, αποβάλλονται σε ένα διπλανό κανάλι. Και δεν λειτουργεί σε τέτοιο βαθμό, που μέσα στις δεξαμενές, φύτρωσαν χόρτα ενός μέτρου. Τα όποια στερεά υπάρχουν στις δεξαμενές, τα αδειάζουν εκι δίπλα, εξω από τις εγκαταστάσεις.  
Την επόμενη φορά παγκόσμιας ημέρας του νερού, μην ξεχάσει ο Δήμος Αλεξάνδρειας, να  κάνει εκδηλώσεις για την αξία του νερού. Δεν κοστίζει τίποτε. Όμως μην ξεχνάνε. Όλο αυτό, είναι βίαιη υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας, εκτός του περιβάλλοντος, κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και ανυπαρξία Διοίκησης . Πιθανόν να παρουσιαστούν χαρτιά με μετρήσεις που θα λένε ότι οι αναλύσεις του νερού, δείχνουν ότι όλα δουλεύουν καλά. Θα είναι ψέματα όλα. 
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων/Οικολογική Ομάδα Βέροιας 

Απάντηση της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα, τα οποία χωρίς να διασταυρώσουν και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (ΔΕΥΑΛ), που είναι η υπεύθυνη υπηρεσία, βγάζουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Αλεξάνδρειας δεν λειτουργεί, δημιουργώντας έτσι εύλογη ανησυχία στους δημότες της πόλης μας.
Το θέμα των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό δεν πρέπει να είναι αντικείμενο σκοπιμοτήτων και ενδεχομένως πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν.
Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας με υπευθυνότητα και έχοντας όλα τα στοιχεία, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, ενημερώνει τους δημότες της Αλεξάνδρειας ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί κανονικά και μάλιστα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από δείγματα που έχουν ληφθεί από πιστοποιημένα εργαστήρια αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα είναι εντός των ορίων που προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κείμενη νομοθεσία.
Αυτό που δεν γνωρίζουν, μη έχοντας την απαιτούμενη γνώση, βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα και δημιουργούν χωρίς λόγο ανησυχία στην τοπική κοινωνία, είναι ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Αλεξάνδρειας λειτουργεί όχι με τον αερισμό στις δεξαμενές, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά με τη σύγχρονη μέθοδο της ρίψης μικροοργανισμών, οι οποίοι καθαρίζουν τα λύματα.
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ο Χημικός Μηχανικός Δρ Γιώργος  Γκανάτσιος, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή σε Βιολογικούς Καθαρισμούς σε όλο τον κόσμο.
Η ΔΕΥΑΑΛ επισυνάπτει και τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων από ένα από τα μεγαλύτερα διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα, τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες τακτικές εξετάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει εκ νέου.
Ως εκ τούτου η ΔΕΥΑ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί, η δημόσια υγεία εξασφαλίζεται απόλυτα, το περιβάλλον προστατεύεται και οι δημότες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο ανησυχίας.
Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας στοχεύοντας διαρκώς στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, έχει διασφαλίσει για τον Βιολογικό Καθαρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος        (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»,  χρηματοδότηση 3.924,086,49€ .
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας εντάχθηκε από τους πρώτους πανελλαδικά στο συγκεκριμένο  πρόγραμμα.

Εκ της Διοικήσεως                         Εκ της Διευθύνσεως
Τόκας Σωτήριος                          Περνετζής Αργύριος
Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας     Πτυχ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Ανταπάντηση Οικολογικής Ομάδας στην ΔΕΥΑΑλ

Εκνευριστικά προβλέψιμοι.

Αγαπητοί κύριοι της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας.
Θα το επαναλάβουμε. Είναι ψέματα όλα όσα λέτε. Η ανυπόφορη δυσοσμία σε μεγάλο μέρος της Αλεξάνδρειας από τον «βιολογικό καθαρισμό», σίγουρα δεν προέρχεται από τα άπλυτα πόδια των μικροοργανισμών. Μια υπηρεσία με ψήγματα υπευθυνότητας, δεν θα άδειαζε χύμα,  στερεά του «βιολογικού», έξω στο δρόμο, εκεί δίπλα από την περίφραξη. Η γνώση τελειόφοιτου Δημοτικού σχολείου λέει ότι, ο αερισμός στις δεξαμενές, ο εμπλουτισμός σε οξυγόνο, είναι απαραίτητος για να επιβιώνουν οι μικροοργανισμοί, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Εκτός βέβαια εάν βρέθηκαν έμβιοι μικρο ή «μεγαλο» οργανισμοί, που επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο. Το τι διαπιστώνουν στα χαρτιά διάφορα εργαστήρια και κάθε κύριος Γκανάτσιος, είναι αδιάφορα στους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι από εσάς να ζουν κάτω από απαράδεκτα ανθυγιεινές συνθήκες βρώμας. Όσα λέτε περί πολιτικής εκμετάλλευσης και σκοπιμότητας για εμάς, είναι εξοργιστικό. Σας λείπει και η ντροπή και ένα «ενδεχομένως», δεν σας απαλλάσσει. Για τα κοντά 4.000.000 που πιθανόν να πάρετε, το καλύψαμε ήδη. «… κατασπατάληση δημόσιου χρήματος…». Με αυτήν την νοοτροπία αγαπητοί, είναι πεταμένα λεφτά και αυτά.
Τώρα μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς θα κάνετε επειδή είστε απολύτως προβλέψιμοι, πανομοιότυποι με πολλούς άλλους στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα. Θα ξηλώσετε τα χόρτα από τις αδρανείς δεξαμενές και θα φορτώσετε, ποιος ξέρει για πού, τους λόφους από τα στερεά του «βιολογικού» , που αδειάσατε εκεί έξω, πλήρως αυθαίρετα. Για τα υγρά των αδρανών δεξαμενών, δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτε. Για να δουλέψει οποιοδήποτε σύστημα μικροοργανισμών, θέλει αρκετό χρόνο.
Με δυο λόγια, όσα λέτε, είναι ψέματα. Όλα.

Οικολογική Ομάδα Βέροιας 


Αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων που παρουσίασε η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας



Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 (φύλλο 22)
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο