Κυβερνητικό κλιμάκιο της ΝΔ "σάρωσε" την Ημαθία (φώτο - βίντεο)


Με ιδιαίτερα "βαρύ" πρόγραμμα κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη επισκέφθηκε την Ημαθία την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, ενόψει της ΔΕΘ.

Συσκέψεις με αγροτικούς φορείς, επισκέψεις σε συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις, θεσμικούς φορείς, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Μητροπολίτη, συνέντευξη Τύπου και εκδήλωση με θέμα «Η ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής και η αναβάθμισή του στην ψηφιακή εποχή», ήταν στο πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτροχιάστηκε χρονικά!


Το πλαίσιο - απολογισμό της περιοδείας έκαναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην "Ελιά" (δείτε το βίντεο στο youtube εδώ):Απ. Βεσυρόπουλος: Τους επόμενους μήνες στον Δ. Βέροιας το παλιό δικαστικό μέγαρο Βέροιας

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων στο κυβερνητικό κλιμάκιο, ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του InVeria.gr, αναφέρθηκε στο θέμα του παλιού δικαστικού μεγάρου της Βέροιας, στην πλ. Ωρολογίου, και δεσμεύτηκε στην ουσία ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί λύση στο θέμα, με δωρεάν παραχώρηση για πολλά χρόνια προς τον Δ. Βέροιας (δείτε εδώ το θέμα). 

Γεωργαντάς από Βέροια: Στόχος μας η αύξηση της παραγωγής μέσα από συνεργατικά σχήματα και η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης

(Δελτίο Τύπου από Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης)


Το διπλό στόχο να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η ποσότητα των προϊόντων που διακινούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα και να ενισχυθεί η αγροτική εκπαίδευση, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στη Βέροια.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ με θέμα «Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η μετάβασή τους την ψηφιακή εποχή».

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνεργατισμού επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησής του στηρίζοντας τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, κυρίως με φορολογικά κίνητρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς η διακίνηση προϊόντων μέσα από συνεργατικά σχήματα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής και επισήμανε ότι στην Ευρώπη μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 18%. Κάλεσε τους αγρότες να συνεργασθούν μεταξύ τους και τόνισε ότι τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και μέσα από συμπράξεις συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διακίνησή τους στις διεθνείς αγορές.

«Δεν μπορεί ο Έλληνας αγρότης να μείνει στη νοοτροπία του μοναχικού καβαλάρη. Πρέπει να θωρακιστεί μέσα από τη συμμετοχή του στα συνεργατικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς. 

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι η χώρα μας υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα αφού στην Ελλάδα μόνο το 6,8% των αγροτών έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%.

Άλλωστε, όπως είπε, ένας εκπαιδευμένος αγρότης θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη βοήθεια της επιστήμης και να χρησιμοποιήσει στην παραγωγή τα επιτεύγματά της, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι κάνοντας πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην αγροτική παραγωγή στοχεύουμε:

1. Στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής.
2. Στην προστασία της από την κλιματική αλλαγή και έκτακτα καιρικά φαινόμενα
3. Στην προστασία από νέες ασθένειες
4. Στη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής
5. Στην καλύτερη χρήση υδάτινων πόρων 
6. Στη λογικότερη και πιο επιτυχημένη χρήση λιπασμάτων
7. Στον περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων
8. Στην αύξηση των ποσοτήτων των παραγομένων προϊόντων
9. Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές
10. Στη στήριξη των αγροτών μας και τη θωράκισή τους για το μέλλον και στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά υλοποιείται:

- Το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ

- Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ

- Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους 1,8 δις ευρώ

- Δίνεται το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ για το 2021

- Δίνονται αποζημιώσεις για πρώτη φορά για ζημιές στο προανθικό στάδιο

- Επιστρέφεται, μετά από 6 χρόνια, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

- Μειώνεται, σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα

- Μειώνεται η φορολογία στο 50% για τα κέρδη στα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, στις ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Ημαθίας ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης την αγροτική επιχείρηση Αντωνίου Βεζύρογλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης, με τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλαο Καρανικόλα και μέλη της Δημοτικής Αρχής και επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.


Κυβερνητικό κλιμάκιο της ΝΔ στον Δήμαρχο Βέροιας 

(δελτίο Τύπου από Δ. Βέροιας)


Τον Δήμαρχο Βέροιας, κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, επισκέφθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο της ΝΔ υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο, τον Βουλευτή ΝΔ Καβάλας, κ. Μακάριο Λαζαρίδη και τη Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ, κα Μαρία Νάτσιου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Αν. Υπουργού Οικονομικών και του Δημάρχου Βέροιας, βρέθηκε η οδηγία από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για περιορισμό του δημόσιου φωτισμού προκειμένου να επιτευχθεί περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους. Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, τα υπουργεία συστήνουν στους ΟΤΑ μείωση της κατανάλωσης, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να χορηγηθεί, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε δημόσιο, περιφέρειες και δήμους.

Ο κ. Βοργιαζίδης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βέροιας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχει δημοπρατηθεί η αλλαγή του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του Αναπλ. Υπουργού σχετικά με την ένταξη έργων του Δήμου Βέροιας στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την υποβολή αιτήματος στην πρόσκληση του προγράμματος «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. 

Εξάλλου, ο κ. Βοργιαζίδης υπογράμμισε στον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών τη σημασία έγκρισης χρηματοδότησης ύψους 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την «Αστική Ανάπλαση Βεργίνας», ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτεταμένη αναφορά στην πληθώρα των συγχρηματοδοτούμενων προτάσεων που κατέθεσε ο Δήμος Βέροιας και έχουν εγκριθεί.

Στην εξέλιξη της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την ένταξη του ΚΕΠ Βέροιας στην υπηρεσία των «Ηλεκτρονικών αιτημάτων ραντεβού». 


Νωρίτερα, ο ίδιος βρέθηκε στα γραφεία του ΚΕΠ Βέροιας και συζήτησε με την Προϊσταμένη της Δ/νσης, κα Παρασκευή Παυλίδου, για το «Νέο πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠ» και τη νέα διαδικτυακή πύλη “EU-GO”. Η κα Παυλίδου παρέθεσε στον Γ.Γ. κατάλογο θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η υπηρεσία (αυξημένη προσέλευση κοινού, μη χρήση των ψηφιακών μέσων από μερίδα του κόσμου, χώροι εξυπηρέτησης) με τον κ. Χριστόπουλο να τονίζει ότι το επόμενο διάστημα προβλέπεται χωροταξική αναβάθμιση όλων των ΚΕΠ της χώρας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο επίσημο γραφείο δημάρχου, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ημαθίας, κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής, ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δ.Ε.Ε.Π. κ. Νίκος Αγγέλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Βέροιας, κα Γεωργία Μπατσαρά, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Συρμούλα Τζήμα και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Τσιφλίδης.

Διαδοχικές συναντήσεις Δημάρχου Νάουσας με κυβερνητικά στελέχη

(δελτίο Τύπου από Δ. Νάουσας)


Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο,  τον  βουλευτή  της ΝΔ στην Ημαθία Αναστάσιο  Μπαρτζώκα και τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο υποδέχτηκε σήμερα Πέμπτη (08.09.2022) στο γραφείο του στο δημαρχείο ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας. 
 
Στις συναντήσεις στο δημαρχείο της Νάουσας με τα κυβερνητικά στελέχη, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη περιοδεία στην Ημαθία, παρέστησαν επίσης ο  πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας της ΝΔ Σταύρος Γιανναβαρτζής και στελέχη της ΝΔ, καθώς και  οι αντιδήμαρχοι Παύλος Αδαμίδης, Βασίλης Τζουβάρας, Αντώνης Καραγιαννίδης , η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Στέλλα Αραμπατζή και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιώργος Τασιώνας. 


Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο κ. Καρανικόλας  με στελέχη της Κυβέρνησης συζητήθηκαν εκτενώς σημαντικά θέματα του δήμου που άπτονται των χαρτοφυλακίων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας με «αιχμή του δόρατος» την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα των φρουτοπαραγωγών του Δήμου Νάουσας, αποζημιώσεων ΕΛΓΑ κ.ά, ενώ τέθηκαν ζητήματα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει σε μεγάλο βαθμό και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και θέματα αναπτυξιακά, χρηματοδοτικών «εργαλείων» κλπ.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο