Παρακμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Βέροια (του Θ. Κουτρουλιά)


ΑΠΟΨΗ: Στην Ημαθία μοιάζει να ζούμε σε μία παράλληλη πραγματικότητα, όσον αφορά την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ενώ από την μία έχουμε την εφαρμογή του νόμου για τον προσωπικό Ιατρό και την υποχρεωτικότητα που απορρέει από αυτόν όλοι οι πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ιατροί αφού καλούνται μόνο οι λίγοι που στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ και τα κέντρα υγείας να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων της Ημαθίας. 

Επιπλέον ενώ ακούμε εξαγγελίες για ενίσχυση της Π.Φ.Υ., το Κέντρο Υγείας Βέροιας εκδίδει ενημερωτικό έγγραφο  (συνημμένο) προς όλους τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ότι πλέον οι κάτοικοι των χωριών δεν θα έχουν αγροτικό ιατρό στα περιφερειακά ιατρεία.  Έτσι για παράδειγμα ο Άγιος Γεώργιος όπου μαζί με το γειτονικό χωριό της Αγίας Μαρίνας ξεπερνούν τους 2200 κατοίκους, για να γράψουν τα φάρμακα τους πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε μία ΤΟΠΥ ή σε Κέντρο Υγείας της Βέροιας. Φυσικά υπάρχει και η λύση των ιδιωτών ιατρών. 

Για πόσο ακόμα όμως θα αντέξουν οι συνταξιούχοι των 280 € να πληρώνουν 15 και 20 € για μία συνταγή; Αυτοί λοιπόν πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε κάποια δομή ΠΦΥ της Βέροιας, στην καλύτερη περίπτωση με αναμονή 15νθημέρου και να χρησιμοποιήσουν της αστική συγκοινωνία και ίσως και ταξί (για να φτάσουν στην ΤΟΜΥ του προμηθέα) ώστε να γράψουν απλά τα απαραίτητα φάρμακα τους. 

Αυτό λοιπόν το λέμε ανάπτυξη ή ισότιμη μεταχείριση πολιτών; Μήπως πρέπει τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι βουλευτές του Νομού μας να ασχοληθούν με το θέμα; Η υπομονή του κόσμου, ακόμα και γαϊδουρινή να είναι κάποια στιγμή θα εξαντληθεί.

Με εκτίμηση αλλά και αγανάκτηση

Κουτρουλιάς Θεοφάνης
Κάτοικος Αγίου Γεωργίου Ημαθίας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο