Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας στον βουλευτή Τάσο Μπαρτζώκα


Στο θέμα της Ίδρυσης Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Βέροια αναφέρεται με δημόσια επιστολή του προς τον βουλευτή Τάσο Μπαρτζώκα ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγείας Ημαθίας (ΣΟΦΨΥ) Γιώργος Σιαλάγκας

Στην ανοιχτή επιστολή αναφέρει ο κ. Σαλιάγκας:

Αγαπητέ κ. Τάσο Μπαρτζώκα.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την υλοποίηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βέροιας, ένα θέμα που έχουμε συζητήσει κατ΄ιδίαν αρκετές φορές.

Ενα θέμα που έχει θεσμοθετηθεί  εδώ και πολλά χρόνια (από το 2007)  αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Εχουν παρθεί πολλές αποφάσεις για τη σύνθεσή του σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό, έχουν αλλάξει πολλές φορές οι αποφάσεις αυτές με πολλές τροποποιήσεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να εκφράσουμε την άποψή μας σχετικά με το Κέντρο που τον τελευταίο καιρό συζητείται αρκετά.

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βέροιας πριν ενάμισυ χρόνο (Μάρτιος του 2021) πήρε μια απόφαση για σύσταση και μελλοντική λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας μέσα στο Νοσοκομείο, στον 1ο όροφο του παλιού κτιρίου. 

Πρίν από αρκετούς μήνες ξαναπήρε δημοσιότητα το θέμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης  ότι επιτέλους υλοποιείται το Κέντρο. 

Επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω στο Περιφερειακό Διατομεακό Συμβούλιο Ψυχικής Υγείας (3Β Πε.Δι.Τ.Ο.Ψ.Υ)μαζί με τον Ψυχίατρο κ. Ηλία Γραμματικόπουλο και προεδρεύοντα τον Διοικητή της 3ης ΠΥΔΕ Δρ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, η Επιτροπή συνεδρίασε τον Μάρτιο του 2022 με μοναδικό θέμα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βέροιας για τον καθορισμό των θέσεων και των ειδικοτήτων που θα το στελεχώσουν. 

Στη συνεδρίαση τέθηκε καταρχή το θέμα της στέγασής του, καθόσον είναι αδύνατο (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να στεγάζεται μέσα σε Νοσοκομείο. Είναι μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας ενώ το Νοσοκομείο δευτεροβάθμιας και πρέπει να λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο, σε σχετικά κεντρικό σημείο της πόλης, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε ότι το Κέντρο δεν μπορεί να στεγαστεί στο Νοσοκομείο Βέροιας και πρέπει να εξευρεθεί αλλού χώρος και στη συνέχεια επίσης ΟΜΟΦΩΝΑ καθόρισε και τις θέσεις στελέχωσής του. Υπενθυμίζουμε ότι οι αρχικά προβλεπόμενες θέσεις ήταν 32, η πρόταση του Νοσοκομείο για 21 και τελικά , μετά την απόφαση της Επιτροπής μας έγιναν 27, όπως φαίνεται και στο έγγραφο που δημοσιεύσατε του Κεντρικού Συμβουλίου.

Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ράπτη στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Κέντρο Υποστήριξης του Συλλόγου μας.

Τα παραπάνω δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν σαν αντιπαράθεση ή αμφισβήτηση του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών σας. Ο στόχος μας είναι κοινός όπως και η αγωνία μας για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας στην περιοχή μας.

Είναι όμως και υποχρέωσή μας να πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού αν δεν επιλυθούν βασικά ζητήματα στέγασής του και μετέπειτα της προκήρυξης των προβλεπόμενων θέσεων.

Γνωρίζουμε ότι η επικαιροποίηση των θέσεων δεν σημαίνει και την προκήρυξή τους και τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Εκτός αν υπάρχουν άλλες εξελίξεις και διαδικασίες που ξεκίνησαν και δεν γνωρίζουμε. Για τόσο σημαντικά θέματα όμως  εκτιμώ ότι θα έπρεπε να ενημερωθούμε όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι αρμόδιοι φορείς του Νομού.

Τέλος γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα ανοικτοί σε διάλογο και συνεργασία για κάθε τι που αφορά την Ψυχική Υγεία.

Με εκτίμηση
Γιώργος Σαλιάγκας
Πρόεδρος ΣΟΦΨΥ Ημαθίας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο