Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εργασιακά Δικαιώματα και Υποχρεώσεις» - Πως αμοίβεται η 28η Οκτωβρίου


ΔΤ από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση νομικής πληροφόρησης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00, στον Πολυχώρο Εληά στη Βέροια, με θέμα «Εργασιακά Δικαιώματα και Υποχρεώσεις».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης και με την έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων από εξειδικευμένο νομικό συνεργάτη του ΙΝ.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε., δόθηκε έμφαση σε θέματα εργατικού δικαίου όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις: Συμβάσεις Εξαρτημένης Εργασίας αορίστου / ορισμένου χρόνου, Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, Χρόνος Εργασίας, Μεταβολή των Όρων Εργασίας / Δικαιώματα εργαζομένων, Ρυθμίσεις για την Παρενόχληση και Βία στην Εργασία, Ρυθμίσεις για σύγχρονες μορφές εργασίας / τηλεργασία, Ψηφιακή κάρτα, Υγιεινή και ασφάλεια.

Συνολικά, η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, με  ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη συμμετοχή  εργαζομένων του Νομού Ημαθίας.

Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις και οι παρατηρήσεις εκ μέρους των παρευρισκόμενων, καθώς και οι ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου και στην αποτύπωση πρόσθετων προβληματισμών επί των θεματικών που στοιχειοθετούν τα εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν ΔΩΡΕΑΝ, διέπονται από τον «Κώδικα Δεοντολογίας στην παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας», καθώς και τις διατάξεις που αφορούν στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. 
 
Τέλος, η μεγάλη συμμετοχή κυρίως των εργαζομένων, μας προτρέπει στο μέλλον να επαναλάβουμε παρόμοιες εκδηλώσεις.

***

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

H Γ.Σ.Ε.Ε., μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.),  www.kepea.gr  ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.

Η 28η Οκτωβρίου, η οποία φέτος συμπίπτει με ημέρα Παρασκευή, περιλαμβάνεται πλέον στις υποχρεωτικές αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021), κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:
α) οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
β) οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:
α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.
 
Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. 
Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. 
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο