Νάουσα: "Έφυγε" ο Μανώλης Βαλσαμίδης


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, ο Μανώλης Βαλσαμίδης, γνωστός και καταξιωμένος εκπαιδευτικός - συγγραφέας και ιστορικός από την περιοχή της Νάουσας, με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Νάουσας και ευρύτερα. 

Η κηδεία του  θα γίνει ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12/2022) στις 11 το πρωί, στον ναό Αγίου Μηνά Νάουσας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μανώλης Βαλσαμίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1929. Από τριών ετών η οικογένεια Βαλσαμίδη μετοικεί στη Νάουσα. Αποφοίτησε από το Λάππειο Λύκειο Νάουσας, σπούδασε Θεολογία – Φιλολογία στο Α.Π.Θ., εργάστηκε ως θεολόγος στη Μητρόπολη Έδεσσας, στα εκπαιδευτήρια Μπαξεβάνου Κρύας Βρύσης και Ιντζεσίλογλου Γιαννιτσών.

Το 1959 ίδρυσε στη Νάουσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με το όνομά του, ινστιτούτο ξένων γλωσσών, οργάνωσε και διεύθυνε τις δημόσιες τεχνικές σχολές Ναούσης (κατωτέρα και μέση).

Χρημάτισε πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Γυμναστηρίου, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου και τοπικός έφορος Προσκόπων Ναούσης. Επί θητείας του έγιναν έργα στο Εθνικό Γυμναστήριο, στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και θεμελιώθηκε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Όταν υπηρετούσε στα Γιαννιτσά, ανακάλυψε την Πέλλα και προέβαλε την αναγκαιότητα ανασκαφών δια του τύπου και παραστάσεων στις αρχές. Στη Νάουσα, με επιτυχείς ενέργειές του, διασώθηκε ο Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια.

Ως ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΥΡΣΟΣ» Ναούσης και επί δεκαετίες γενικός γραμματέας του, ανέπτυξε πολυσχιδή πολιτιστική δράση εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Τμήματος CIOFF Ελλάδος, μετείχε σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο, του CIOFF και του CID της UNESCO, ως σύνεδρος ή και εισηγητής.

Στο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία:

«ΜΙΕΖΑ», ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που κυκλοφορεί σε πέντε γλώσσες.
«ΝΑΟΥΣΑ 1892-1922», 3 τόμοι
«Των Ελλήνων οι Κοινότητες – Νάουσα – Η Δημογεροντία»
«ΨΗΦΙΔΕΣ», 5 τόμοι

Για την έρευνα και ανάδειξη του πρωτογενούς – αρχειακού υλικού των Κωδίκων της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Ναούσης τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απονομή του οφικίου «άρχων ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου».

Ήταν εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου προσωπικοτήτων της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Μακεδόνων.

***

Συλλυπητήριο μήνυμα Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας - Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον χαμό του Μανώλη Βαλσαμίδη, μέλους και μεγάλου υποστηρικτή της προσπάθειας διάσωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως και άοκνου μελετητή του πολιτισμού και της Ιστορίας της Νάουσας. 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο