Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Πάφου Γεώργιος


Τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο εξέλεξε σήμερα, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 4 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξήλθε της Αρχιεπισκοπής και κατευθύνθηκε προς τον παλαιό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, για το πρώτο του μήνυμα σε κλήρο και λαό της Κύπρου.

Λίγα λόγια για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο

Γεννήθηκε στο χωριό Αθηένου της Αγγλοκρατούμενης Κύπρου στις 25 Μαΐου 1949.

Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του ΙΚΥ εισήχθη στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1972.

Κατόπιν εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1980.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, σε χημεία και θεολογία.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1984 από τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνας Βαρνάβα και Πρεσβύτερος στις 17 Μαρτίου 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής Χημείας κατά τα έτη 1985-1996, ενώ το 1994 ορίστηκε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Αρσινόης, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Πάφου.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε Πανορθόδοξες Διασκέψεις και στον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις ομολογίες των Λουθηρανών και Μεταρρυθμιστών.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Διορθοδόξου Επιτροπής για την προετοιμασία της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» (Σαμπεζύ, 10-16 Δεκεμβρίου 2009 και 22-26 Φεβρουαρίου 2011).

Από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2011, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, έλαβε μέρος σε συνάντηση των προκαθημένων των τεσσάρων «πρεσβυγενών Πατριαρχείων» και της Κυπριακής Εκκλησίας στο Φανάρι.

Τον Ιούλιο του 2013, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Εκκλησίας, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 1025η επέτειο από τη βάπτιση της Ρωσίας.

Στις 23 Ιουλίου ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος του απένειμε το παράσημο του Αγίου Αλεξίου της Μόσχας Β' βαθμού.

Τον Μάρτιο του 2014, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου, συμμετείχε στη συνάντηση των Προκαθημένων και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών[4].

Τον Οκτώβριο του 2015, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, μαζί με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου κατά την 5η Πανορθόδοξη Προσυνεδριακή Σύνοδο, καθώς και στις εργασίες της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 26 Ιουνίου 2016.

Πηγή: romfea.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο