Στον Δ. Βέροιας για 25 χρόνια το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας - Το παρασκήνιο που οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης

Μια αναμενόμενη για χρόνια υπογραφή, αυτή της παραχώρησης του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας στον Δήμο, υλοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023. 

Είχε προηγηθεί κατεπείγον έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με ανταλλαγή απόψεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλο και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε.  Παναγιώτης Μπαλωμένος και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, υπέγραψαν την σχετική σύμβαση παραχώρησης, με διάρκεια 25 έτη, ετήσιο μίσθωμα 1.800 ευρώ και με υποχρέωση του Δήμου εντός 3 ετών να έχει ολοκληρώσει την αποκατάσταση - συντήρηση του ιστορικού κτιρίου της πλ. Ωρολογίου στη Βέροια (οι εργασίες προϋπολογίζονται περί το 1,75 εκατ. ευρώ) και να έχει αξιοποιηθεί ως μουσείο εκπαίδευσης, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ολοκληρωμένο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, τουλάχιστον. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Βέροιας είχε αιτηθεί την παραχώρηση του χώρου για τουλάχιστον 50 έτη, δωρεάν, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του και απαντώντας στο InVeria.gr ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην παραχώρηση έγκειται στο γεγονός της μεταφοράς της ιδιοκτησίας του κτιρίου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Δημόσια Περιουσία. 

Τελικά, επειδή - σύμφωνα με τις πληροφορίες του InVeria.gr - υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες αυτή την περίοδο, επιλέχθηκε το κτίριο να ενοικιαστεί ως περιουσιακό στοιχείο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου στον Δ. Βέροιας. 

Όσον αφορά στην παραχώρηση για 25 αντί για 50 χρόνια, αυτό έγινε επειδή για μισθώσεις μέχρι 25 χρόνια αρκεί η απόφαση του προέδρου της ΕΤΑΔ Α.Ε., ενώ για παραπάνω χρόνια απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. της Α.Ε. Κατά συνέπεια, για να μην χαθούν ακόμα περισσότερα χρόνια, ο Δήμος Βέροιας - με την καθοριστική συμβολή του Απόστολου Βεσυρόπουλου - αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή, δίνοντας την πιο πρόσφορη λύση την δεδομένη περίοδο σε ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και 10 χρόνια. 

Δείτε αναλυτικά τους όρους της ΕΤΑΔ Α.Ε. που αποδέχτηκε το δημοτικό συμβούλιο και έδωσε την έγκριση στον Δήμαρχο να υπογράψει την σχετική σύμβαση, με ψήφους 31 Υπέρ, 3 Κατά, 1 Λευκό και 5 Αποχές από την ψηφοφορία. Κατά βάση, υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Κ. Βοργιαζίδη, της Γ. Μπατσαρά, του Π. Παυλίδη και του Δ. Τσανακτσίδη. 

Για το θέμα εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου από την ΕΤΑΔ, το οποία διαμοίρασαν στον τοπικό Τύπο τόσο το γραφείο του Υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, όσο το γραφείο Τύπου του Δ. Βέροιας.


Το δελτίο Τύπου αναφέρει:


Η ΕΤΑΔ παραχωρεί το ιστορικό Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας στον Δήμο Βέροιας, ανοίγοντας μία νέα σελίδα αξιοποίησης ενός εμβληματικού ακινήτου 

21 Φεβρουαρίου 2023 

Υπεγράφη σήμερα στα Γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., η Σύμβαση παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας στον Δήμο Βέροιας από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, Παναγιώτη Μπαλωμένο και τον Δήμαρχο Βέροιας, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου

Με τη σύμβαση παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου αποδίδεται στην τοπική κοινωνία της Βέροιας ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται και αναδεικνύεται ένα ιστορικό ακίνητο του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, δείγμα σημαντικής αρχιτεκτονικής, ενώ ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Βέροιας για την αξιοποίηση του προς όφελος της πόλης. 

Η παραχώρηση του ακινήτου σηματοδοτεί την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη, και επανάχρηση του ακινήτου με χρήσεις πολιτιστικού, μουσειακού και διοικητικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, του Μουσείου Εκπαίδευσης Χρίστος Τσολάκης και του Αρχείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Νικόλαου Μουτσόπουλου. 

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε: «Με την υπογραφή της παραχώρησης του κτιρίου του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Βέροιας, ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνονται νέες προοπτικές ανάδειξης και ανάπτυξης της Ημαθίας. Το συγκεκριμένο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Βέροιας, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στην πλατεία Ωρολογίου και πλέον με την παραχώρηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί σε ένα χώρο ζωής, πολιτισμού και ιστορίας για την πόλη της Βέροιας, προσβάσιμο σε όλους. Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο για την τοπική κοινωνία. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια που κατέβαλα για την υλοποίηση της παραχώρησης αυτής, μίας εξέλιξης ιδιαίτερα σημαντικής για την Ημαθία».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, Παναγιώτης Μπαλωμένος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, διότι σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Δήμο Βέροιας καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, ενός ακινήτου με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούμε έπειτα από πολλές δεκαετίες ένα πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας της Βέροιας. Η μετατροπή του Δικαστικού Μεγάρου σε χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης του θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αξιοποίηση του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού κεφαλαίου της Βέροιας προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης. Ως ΕΤΑΔ προτεραιότητα μας είναι να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, επιλύοντας τα προβλήματα και δίνοντας λύσεις με στόχο την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό Οικονομικών για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια και φυσικά τον Δήμαρχο Βέροιας για την εποικοδομητική συνεργασία όλο αυτό το διάστημα». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης σημείωσε: «Με την παραχώρηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Βέροιας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη μας. Όλα αυτά τα χρόνια που το ιστορικό κτίριο παρέμεινε σε αχρησία, η δημοτική αρχή αντιμετώπισε το ζήτημα με σοβαρότητα, επιλέγοντας τον δρόμο των ισχυρών επιχειρημάτων και της καλής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το ακίνητο να περάσει στον Δήμο προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τώρα αρχίζει μια νέα προσπάθεια, αυτή της επισκευής, ώστε το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο να γίνει και πάλι λειτουργικό, και μαζί του να ζωντανέψει ξανά η Πλατεία Ωρολογίου, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Ευχαριστούμε την ΕΤΑΔ για την άριστη συνεργασία και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, για τη καταλυτική συνδρομή του στην παραχώρηση του κτιρίου των Παλαιών Δικαστηρίων στον Δήμο Βέροιας». 

Το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο εδρεύει στην Πλατεία Ωρολογίου στο κέντρο της πόλης της Βέροιας. Καταλαμβάνει οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 886,50 τ.μ., ενώ περιλαμβάνει κτίσμα συνολικού εμβαδού 885 τ.μ. Το ακίνητο έχει κηρυχθεί ως Διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης με τον περιβάλλοντα σε αυτό χώρο. Κτίστηκε από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια της κατοχής της πόλης και χρησίμευε σαν Διοικητήριο. Στην πλατεία, που βρίσκεται μπροστά του, έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο