Νέα ντοκουμέντα για τον Βιολογικό της Βέροιας - Παραίτηση προέδρου ΔΕΥΑΒ ζητά ο Π. Παυλίδης και Επιτροπεία για 6 μήνες ο Θ. Κορωνάς

 
Με δύο νέες καταγγελίες, μία για το Σάββατο 11 Μαρτίου (δύο μέρες μετά την μαραθώνια συζήτηση για το θέμα του Βιολογικού στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας) και μία για την Δευτέρα 13 Μαρτίου, η Οικολογική Ομάδα Βέροιας φέρνει στο φως ντοκουμέντα που δείχνει ότι η μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων αδειάζει στην έξοδο προς την τάφρο 66 ακατέργαστο υλικό...

Μάλιστα, πέρα από την αστυνομία που κλήθηκε, αυτή την φορά παρών ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη, τον υπεύθυνο της ΔΕΥΑΒ στο σημείο Γιώργο Μπίσμπα (ο οποίος ζητούσε από χρόνια την απομάκρυνση του εργολάβου) και του ηλεκτρολόγου της Δημοτικής Επιχείρησης, ο οποίος παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2023, σε αντίστοιχη περίπτωση, είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρχε υπολειτουργία του βιολογικού, λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης. 

Δύο μέρες μετά την επιτόπια αυτοψία του Δημάρχου, η εικόνες παρέμειναν ίδιες, σύμφωνα πάντα με την Οικολογική Ομάδα Βέροιας. 

Υπό το βάρος των παραπάνω καταγγελιών (δημοσιεύονται παρακάτω), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συνδημότες" Παύλος Παυλίδης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά την άμεση παραίτηση ή απομάκρυνση του προέδρου της ΔΕΥΑΒ και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.  

Αντίστοιχα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς πρότεινε να αναληφθεί πρωτοβουλία, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για τον Δήμαρχο, ώστε να εγκατασταθεί στο σημείο ανεξάρτητη διαχειριστική αρχή, η οποία για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες θα βρίσκεται καθημερινά στον Βιολογικό και θα  ελέγχει την λειτουργία του. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις. Ή ο Νίκος Ασλάνογλου θα πρέπει να μηνυθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση (αν δεν ισχύουν τα όσα λέει) ή οι υπεύθυνοι του βιολογικού να "απολογηθούν", όπου χρειαστεί. 


Το πρώτο δελτίο Τύπου της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας (Σάββατο 11/3/2023) 

Αέρας κοπανιστός, ο βιολογικός καθαρισμός Βέροιας

Δύο μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με μοναδικό θέμα τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, που διήρκησε 4.5 ώρες, επανερχόμαστε. Σήμερα 11 Μαρτίου 2023, ο βιολογικός της Βέροιας, ξαναέδειξε ότι δεν λειτουργεί έστω στοιχειωδώς και είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του Νομού. Το απόγευμα, κλήθηκε η Αστυνομία πάλι και αμέσως ξαναήρθε στο σημείο που αδειάζει τα απόβλητα στην Τάφρο 66 ο βιολογικός. Οι εικόνες ίδιες με την 31-12-2022, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Αφόρητη δυσοσμία που δεν μπορεί να αποδοθεί στις φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε και ο Δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδωρίδης Θεόδωρος, που ήρθαν στο σημείο να δουν. Και είδαν. Στη συνέχεια μπήκαμε όλοι μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου ειδοποιημένοι από τον Δήμαρχο, ήρθαν και οι κύριοι Διαμάντης, Μπίσμπας και ο ηλεκτρολόγος. Εκεί, μπροστά σε όλους και στα όργανα της τάξης, ο ηλεκτρολόγος έδειξε στους κλειδωμένους ηλεκτρικούς πίνακες ότι τώρα, δεν «έπεσε» κάποιος ρελές, θερμικό, ινβέρτερ ή κάποιος πρόεδρος για να σπάσει το σκαφοειδές οστό. Οι αντλίες δεν είχαν πρόβλημα. Μπορεί να μας παιδέψει ακόμη περισσότερο η όλη αυτή γελοιότητα περί εξαφάνισης ύλης που την υπερασπίζεται σύσσωμη η Διοίκηση ως συνένοχη αλλά, στο τέλος τα πράγματα θα ισορροπήσουν. Οι πολλές ανοησίες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα ξαναακουστούν. Όπως έχουν όλα ένα όριο, έχει και το θράσος. Όλα αυτά τα σημερινά, δυο μέρες μετά την … διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί μέσα οι εκλεγμένοι, ας διαλέξουν. Την αξιοπρέπειά τους ή… Και κάτι τελευταίο. Τελικά είναι τόσα πολλά τα λεφτά που στριφογυρίζουν γύρω από τον «βιολογικό καθαρισμό» και τις δεξαμενές των ακατέργαστων λυμάτων; Να ψάξουμε κάτι άλλο ίσως; (Η σημερινή τρεχάλα, τελείωσε στις 10 το βράδυ, με την κατάθεση στο Αστυνομικό τμήμα)

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου / Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:  Η Επταμελής Γραμματεία


Το δεύτερο δελτίο Τύπου της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας (Δευτέρα 13/3/2023) 


Οι εικόνες είναι σημερινές από τον Βιολογικό καθαρισμό Βέροιας.

 Ήμαρτον. Επιτέλους ρε σεις.

Όποιος συγκαλύπτει αυτήν την επικίνδυνη γελοιότητα, είναι συνένοχος. 

Αφορά την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανύπαρκτη Διοίκηση σε κάθε μορφή της.

Για την Οικολογική Ομάδα Βέροιας: Νίκος Ασλάνογλου / Για το ΠΑΝΔΟΙΚΟ:  Η Επταμελής ΓραμματείαΗ δήλωση του Παύλου Παυλίδη 

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα προκαλέσαμε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για το θέμα του Βιολογικού του Δήμου μας και την λειτουργία του, έπειτα από τα τελευταία ευρήματα της Οικολογικής Ομάδας και τις αστείες δικαιολογίες που επικαλέστηκαν. Σε αυτήν :

Ο εργολάβος ομολόγησε (και πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς) ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση της μεθόδου του που χρησιμοποιεί στον Βιολογικό. Αποκάλυψε δηλαδή ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ όταν ανακοίνωνε δημόσια ότι υπάρχει πιστοποίηση κι ότι όλα είναι πυροτεχνήματα της αντιπολίτευσης, έλεγε ψέματα δημόσια. Κι από τότε δεν ανακάλεσε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν παράγεται καθόλου λυματολάσπη (δηλαδή η μέθοδος του εξαφανίζει την υλη!!!) και γι αυτό δεν χρησιμοποιεί την ειδική γραμμή και τα μηχανήματα. Που χρησιμοποιούν όλες οι άλλοι μέθοδοι που εφαρμόζονται διεθνώς. Κι ας λέει και το αρμόδιο εργαστήριο της Στουτγάρδης που μας το παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ ότι είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ευρώπης, ότι απομένει το 30% της επεξεργασίας.

Ενημέρωσε ότι δεν εκδιώχτηκε η μέθοδος του από άλλες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά κι ότι δεν εφαρμόζεται, αλλά την εφαρμόζει σε 400 άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Ότι πληρώνει κανονικά το ετήσιο ενοίκιο των 2.600 € κι ότι βάζει 120.000€ από την τσέπη του κάθε χρόνο γιατί αγάπησε την Βέροια και την προβάλει.

Οι διοικούντες και η υπηρεσία επέμεναν ότι όταν κάποιος θέλει να επισκεφτεί τον χώρο, πρέπει να τους ειδοποιεί!!! Δηλαδή διαφάνεια θέλουν μόνο όταν ...ειδοποιούνται!

Ότι μπορούν  2.35τονοι αιωρούμενα σωματίδια (την ημέρα παρακαλώ!) να "φύγουν".... νόμιμα...

Ότι όταν πήγαν οι Οικολόγοι για την έρευνα και είδαν όλη την λυματολάσπη να φεύγει στο "66", η αιτία ήταν ότι είχε χαλάσει το inverter μιας αντλίας. Ότι η δεύτερη αντλία ήταν ήδη χαλασμένη και δεν λειτουργούσε, αλλά θα την φτιάξουν. Κι ότι και η τρίτη η εφεδρικιά κι εκείνη χαλασμένη ήταν και δεν λειτουργούσε, γιατί λείπει ένα καπάκι!

Μας ενημέρωσαν ότι όταν πήγαν οι Οικολόγοι, έλειπε ο υπεύθυνος που έπαιρνε δείγματα για τον έλεγχο κι ότι ήταν κλειδωμένα. Κι ότι μόνο αυτός είχε κλειδί και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν την έκταση της ρύπανσης (κι όχι μόλυνσης!). Αλλά πλέον τα κλειδιά θα τα έχουν τρία άτομα κι ότι ήταν επιθυμία τους τα κλειδιά να τα έχει προγενέστερα ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.

Ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων τα ξέρει μόνο ο εργαζόμενος κι όχι οι Διοικούντες και πρέπει όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί από εκείνον. Και φυσικά όταν ρωτήθηκαν ότι αυτοί που υπογραφούν τις Συμβάσεις, έχουν και την πολιτική ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεων, δεν απάντησαν ΠΟΤΕ!

Δεν απάντησαν ποτέ, πόσες φορές χαλάνε αυτά τα εργαλεία και πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.

Δεν απάντησαν αν έχουν κοπεί τιμολόγια μεταφοράς της λυματολάσπης αλλού και ποια μεταφορικά μέσα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Δεν απάντησαν ούτε όταν ρωτήθηκαν ότι αφού η ΔΕΥΑΒ εξοικονόμησε 3.000.000 € όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν είδε ο δημότης κάποια μείωση στο λογαριασμό του νερού και που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Δεν απάντησαν ούτε όταν ρωτήθηκαν ποιος τους επέβαλε να μην φέρνουν λύματα από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας (ακόμα κι από Πάτρα και Μεσολόγγι!!!), ούτε όταν ρωτήθηκαν γιατί σταμάτησαν να φέρνουν λυματολάσπη και από τις άλλες πόλεις στον Βιολογικό μας αφού όλα ήταν και είναι νόμιμα. Να σωθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα με την μέθοδο που μόνο αυτοί πιστεύουν.

Σε όλα αυτά ο Δήμαρχος που τα έβλεπε σε παλαιότερες δηλώσεις του "ως αστείο", " ως πυροτεχνήματα", κλπ μας δήλωσε ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον εργολάβο γιατί δεν καλέσαμε άλλον επιστήμονα να αντιπαρατεθεί στην μέθοδο (!!!). Λες κι εμείς μόνο πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Ότι ήταν μια κούφια συνεδρίαση κι ας έγιναν περίπου 100 ερωτήσεις για ένα μόνο θέμα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια. Κι ας ομολογήθηκε ότι ήδη ο Εισαγγελέας απεύθυνε κατηγορίες σε 4 άτομα για προηγούμενη περίπτωση. 

Κι ενώ αντιμετώπισαν την σοβαρότητα του θέματος με αδιαφορία, ειρωνεία και χλευασμό, δεν έκαναν το ίδιο δυο ημέρες αργότερα όταν προχθές το Σαββάτο, επισκεφτήκαν πάλι οι Οικολόγοι τον Βιολογικό. Και κάλεσαν και τον Δήμαρχο (να μην βγάζει την ουρά του απέξω) κι αυτός με την σειρά του τον Πρόεδρο, τον υπεύθυνο για τα δείγματα και τον ηλεκτρολόγο. Κι αφού δεν του αρκούσε η βρωμιά στον οχετό κι αυτά που έβλεπε να ρέουν στο "66", ψάχνοντας για προσχήματα, ήθελε να διαπιστώσει αν λειτουργούσαν κανονικά και τα ρελέ και οι αντλίες. Και όταν δεν βρέθηκε άλλος ισχυρισμός για "επικάλυψη", άρχισαν να εκτρέπονται και να επιτίθενται προσωπικά στους ελέγχοντες. 

Πλέον η "δυσοσμία" του Βιολογικού έχει φτάσει μακριά. Δυστυχώς η ανεύθυνη αντιμετώπιση είναι προκλητική σε βαθμό δεύτερων σκέψεων. Σε βάρος της υγείας των δημοτών κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι.

κ. Δήμαρχε, 

ζητάμε να προβείτε άμεσα στην καθαίρεση του Πρόεδρου της ΔΕΥΑΒ, γιατί περίπτωση να παραιτηθεί μόνος του δεν υπάρχει, αφού όπως δήλωσε "είναι για εσάς καρποφόρο δέντρο". Και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Γιατί αυτήν την φορά ήσασταν παρών.

Ζητάμε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, καθως και την μη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα "καλά παιδιά" μας τελείωσαν.  Η λυματολάσπη σας παρασύρει στον λάκκο που ανοίξατε. 

Παύλος Παυλίδης  

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης 

"Συνδημότες"


Η δήλωση του Θεόφιλου Κορωνά

💧Βιολογικός Καθαρισμός Βέροιας . Πριν αλεκτωρ λαλήσει τρις...

🛑Δύο ημέρες μετά την από 9.3.2023 ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας  με μοναδικό θέμα την λειτουργία του Βιολογικού της Βέροιας και ενώ ο Δήμαρχος Βέροιας , αυταρεσκα δήλωνε ότι δεν πείστηκε από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι στον βιολογικό της Βέροιας όλα βαίνουν καλώς κατά τον ίδιο , χθες το απόγευμα επαναλήφθηκαν οι εικόνες της  31.12.2022.

🛑Οι εικόνες, με το μαύρο νερό που πέφτει από τον αγωγό του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑ του Δήμου Βέροιας στο ποτάμι  όχι απλά  διαψεύδουν αλλά εκθέτουν  τον κο  Κωνσταντίνο Βοργιαζιδη, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί, ότι  με αστειακια  και ειρωνίες στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, παρόμοια με αυτά που έκανε στο Δημ. Συμβούλιο Βέροιας την 9.3.2023, πλέον δεν μπορεί να καλύπτει την ανεπάρκεια του στην διαχείριση του Βιολογικου που μέρα με την μέρα τον εκθέτει. 

🛑Κύριε Βοργιαζιδη τελικά τι έφταιξε το Σάββατο 11.3.2023 και στο ποτάμι αντί για διαυγές νερό, χύθηκε από τον αγωγό της ΔΕΥΑ του Δήμου Βέροιας, μαύρη -καφέ λάσπη; Θα δώσετε επιτέλους κάποια απάντηση;

🛑Μήπως  υπήρξε κάποια ξαφνική βλάβη, δηλαδή κάηκε πάλι κάποιο ρελέ από την εγκατάσταση ή κάποιο από τα Inverter όπως κατά δήλωση σας, στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας  συνέβη την 31.12.2022 ; Όχι κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη, καθώς όπως αναφέρεται στο από 11.3.2023 έγγραφο της οικολογικής ομάδας Βέροιας , ο ηλεκτρολόγος της εγκατάστασης του Βιολογικού της Βέροιας, δεν διαπίστωσε καμία βλάβη.

🛑Τελικά τα όσα καταγγέλλει η οικολογική ομάδα Βέροιας στο από 11.3.2023 έγγραφο της είναι αληθή ή ψευδή; 

🛑Τα όσα κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας (9.3.2023) ο εκπρόσωπος της οικολογικής ομάδας, Νίκος Ασλάνογλου  κι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης σχετικά με το παρόμοιο συμβάν της 31.12.2022 είναι κι αυτά ψευδή; Εάν είναι ψέματα, καθώς τα όσα ειπώθηκαν είναι εξόχως επιβαρυντικά για εσάς , οφείλετε αύριο να καταθέσετε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για να διαφυλάξετε το κύρος του Δήμου Βέροιας, διαφορετικά η σιωπή σας επί των παραπάνω καταγγελιών ερμηνεύεται ως αποδοχή των όσων σας καταλογίζει η οικολογική ομάδα.

👉Πρόταση. Ίσως η πιο απλή που υπάρχει:

🟢Πάρτε επιτέλους μια πρωτοβουλία, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για εσάς και αναθέστε με δαπάνη του Δήμου Βέροιας, τον διαχειριστικό έλεγχο  του Βιολογικού και του εργολάβου στον οποίο έχετε αναθέσει την λειτουργία του, σε μια ανεξάρτητη αρχή , που για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες θα βρίσκεται καθημερινά στον Βιολογικό και θα  ελέγχει την λειτουργία του , όπως η ίδια θα κρίνει (ανεξάρτητα και αμερόληπτα) και λαμβάνοντας προφανώς δείγματα από το καταληκτικό στο ποτάμι αγωγό και όχι  από δεξαμενή εντός της εγκατάστασης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Κε δήμαρχε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή όπως  και οι ευθύνες που ενδεχομένως να βαραίνουν εσάς. 

Ανεξαρτήτως όμως του παραπάνω ,οφείλετε να δράσετε έστω και τώρα ,αναγνωρίζοντας το προφανές, ότι εάν οι καταγγελίες της οικολογικής ομάδας είναι αληθείς και βάσιμες, το μέγεθος της ζημιάς  είναι σε πολύ  μεγάλο βαθμό και βασικός υπεύθυνος είστε εσείς με την στάση σας όλο αυτό το διάστημα. 

Το θέμα προφανώς δεν έκλεισε, αλλά μόλις άνοιξε. Θέλω να πιστεύω ότι τα  αποτελέσματα των ελέγχων που λήφθηκαν  την 31.12.2022 αλλά και την 11.3.2023, θα γίνουν γνωστά σε όλους μας και δεν θα συμπεριληφθούν στο εμπιστευτικό πρωτόκολο του Δήμου Βέροιας .

Θεόφιλος Κορωνάς,

Υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο