Συνέντευξη στην εφημερίδα "InVeria": Φανή Γιωτάκη, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)

 

Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” και στον δημοσιογράφο Νίκο Βουδούρη παραχώρησε η Φανή Γιωτάκη, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δικηγόρος.

Η συνέντευξη της Φανής Γιωτάκη δημοσιεύθηκε στο φύλλο 51 της εφημερίδας, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023. 


Ερώτηση:

Πρόσφατα ζήσαμε μια εθνική τραγωδία που θα μείνει για πολλές δεκαετίες στην συλλογική μνήμη. Άλλοι το λένε και «δολοφονία». Πέρα από την τραγικότητα των ανθρώπινων απωλειών, φαίνεται πως το δυστύχημα έπληξε βαριά και την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα, πολλές φορές ακόμα και αποδίδοντας ευθύνες «σε όλους όσοι διακυβέρνησαν». Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει καταρχάς απονομή δικαιοσύνης που θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και, σε δεύτερο χρόνο, η αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης» των πολιτών στην Πολιτεία και τους θεσμούς της;

Απάντηση:

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει βαθιά οδύνης και θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Ζούμε μια αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους. Όμως με τη προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία τίθεται εν αμφιβόλω και το πολιτικό σύστημα αλλά και η δικαιοσύνη.

Κατ’ αρχάς στόχος της Δικαιοσύνης δεν είναι να ικανοποιήσει “το κοινό περί Δικαίου αίσθημα” (αλήθεια τι ακριβώς σημαίνει αυτό;;;) αλλά να αποδώσει ευθύνες σε όποιους αυτές ανήκουν. Η κυβέρνηση δυστυχώς αντί να χύσει άπλετο φως στην υπόθεση επιχειρεί να τη συσκοτίσει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθεί και ζητά την απόδοση Δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορά “σε ανθρώπινο λάθος” και συνεχίζει με μία ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Απέστειλε έγγραφο στον Εισαγγελέα του ΑΠ για να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών και, αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του. Οι αναγκαίες πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της τραγωδίας πρέπει να διενεργηθούν με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και όχι από οποιαδήποτε Επιτροπή της αρεσκείας του. Οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους.

Σε ό, τι αφορά στο β΄σκέλος της ερώτησής σας οφείλω να πω ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Πολιτών στους θεσμούς είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και, δυστυχώς, δεν αρκεί μια δικαστική απόφαση γι’ αυτό. 

Πρωτίστως χρειάζεται υπευθυνότητα από την Εκτελεστική Εξουσία, θεσμική υποστήριξη των Δικαστών, διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαστικού Σώματος, προϋποθέσεις που δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση μάλλον αγνοεί, για να το πω κάπως κομψά…


Ερώτηση: 

Υπό αυτές τις συνθήκες που συζητήσαμε, τι είδους εκλογές θα πάμε κάνουμε σε λίγες εβδομάδες; Θα κριθούν πολιτικές και προτάσεις ή όλα θα κριθούν από την – δικαιολογημένη – οργή των πολιτών; Σε τελική ανάλυση, μήπως οι δεδομένες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στην τραγωδία λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα τα προηγούμενα πεπραγμένα της;   

Απάντηση:

Η λαϊκή οργή διευρύνεται μέρα με τη μέρα και διατρανώνεται ειρηνικά για την ώρα στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά την χώρα. Η νεολαία μας έχει δικαιολογημένα απαιτήσει σεβασμό και προσοχή από όλους μας. H μετακίνηση της ημερομηνίας εκλογών, για να προλάβουν να δώσουν «κάτι παραπάνω» με σκοπό να σβήσουν τις μνήμες της κοινωνίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαγράψει από τη μνήμη των πολιτών όλα τα πεπραγμένα της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία απέτυχε παταγωδώς συνολικά. Αρχικά στο θέμα της πανδημίας κατάφερε αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους και οδήγησε στην απαξίωση του συστήματος υγείας μας. Την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών ασφυκτιά από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας η κυβέρνηση έχει στήσει ένα πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμόνως αρνείται να λάβει μέτρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει, όπως η μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των παραγωγών και διανομέων ενέργειας. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και στο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν από τους πολίτες. Η νίκη των εκλογών θα είναι η δική τους νίκη και η απαρχή μιας νέας εποχής με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτο κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση.


Ερώτηση: 

Oι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τα όσα τραγικά ζήσαμε. Έπειτα από τόσους μήνες συνεχών επαφών σας με φορείς και πολίτες στην Ημαθία, τα έχετε κάπως ιεραρχήσει; Και αν ναι, θα μπορούσε όντως να βρεθεί κάποια διέξοδος από αυτά; 

Απάντηση:

Ο νομός Ημαθίας έχει δυνατότητες που δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα  μπορούσαν. Είναι ένας νομός κατά βάση αγροτικός, ένας νομός προικισμένος με φυσικές ομορφιές, διαθέτει σπουδαία χιονοδρομικά κέντρα και σημαντική οινική βιομηχανία. Δυστυχώς οι αγρότες αλλά και οι επιχειρηματίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και δυστυχέστατα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης από την Πολιτεία για την συνάρθρωση αυτών των επί μέρους πλεονεκτημάτων. Βλέπετε, η Νέα Δημοκρατία, ως γνήσια νεοφιλελεύθερη παράταξη “ομνύει” στην ελεύθερη αγορά και θεωρεί ότι η αγορά θα λύσει όλα τα προβλήματα. 

Η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας έχει δυνατότητες που δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί. 

Μπορούμε να πούμε πολλά: για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας. Για την μεταποίηση. Για τον τουρισμό. Είναι πολλά…

Η αποβιομηχανοποίησης της περιοχής μας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Έξω από το χωριό μου, έξω από το Πλατύ, κάποτε υπήρχε η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή από την Κοζάνη μέχρι και τη Σίνδο. Τώρα τι; Όλα κλειστά πλην ενός!

Τα εργοστάσια εκείνα, όπως και πολλά άλλα που ήταν διάσπαρτα σε όλη την υπόλοιπη Ημαθία δεν προσέφεραν εργασία και εισόδημα μόνο στους εργαζόμενους τους. Ήταν πηγή εισοδήματος για χιλιάδες συμπολίτες μας αγρότες, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει γίνει σήμερα –αυτόν τον κύκλο θα πρέπει να τον ξαναζωντανέψουμε!

Ο αγροτικός τομέας είναι ζωτικό κομμάτι της Ημαθίας. Αυτός ο τομέας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ενεργειακή κρίση, από τις αυξήσεις των τιμών στα κοστολόγια που βαρύνουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (καύσιμα, αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές), από την κλιματική αλλαγή και τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Να πάμε στη μεταποίηση; Πρέπει ή όχι να ενισχυθούν αλλά και να ρυθμιστούν από το Κράτος οι μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής μας; Σαφώς και ναι. Για να γίνει ο κόπος των αγροτών μας πραγματικό εισόδημα.

Είναι η Ημαθία μόνο ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση; Φυσικά και όχι!!!

Πρέπει να τεθούν οι βάσεις ώστε η Ημαθία να ορθοποδήσει και πάλι. Με κινήσεις που θα είναι σωστά μελετημένες, που θα είναι κοστολογημένες. Με κινήσεις που δεν θα είναι σπασμωδικές αλλά τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης που θα έχει χρονοδιάγραμμα και θα δώσει αποτελέσματα. Τα οποία θα δουν στην καθημερινότητά τους και στο εισόδημά τους όλοι οι Ημαθιώτες.

Αυτό είναι άλλωστε το «Σχέδιο Ελλάδα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έχει παρουσιάσει  ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας: διάχυση του οικονομικού οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, χωρίς κοινωνικούς ή άλλους αποκλεισμούς, που θα φέρει αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας και που βασίζεται σε σύγχρονα οικονομικά δεδομένα και εργαλεία – χωρίς να οδηγούμαστε στην φτωχοποίηση και χωρίς να εξαρτόμαστε από pass!


Ερώτηση: 

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα, επαγγελματικά ως δικηγόρος, αλλά και στο πλαίσιο της κοινωνικής σας δράσης, με τα ζητήματα των δικαιωμάτων της γυναίκας, την έμφυλη βία κ.α. Στην Ημαθία, αλλά και γενικότερα, τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να πούμε ότι είμαστε «έτοιμοι» να αντιμετωπίσουμε όλα τα φαινόμενα αυτά αποτελεσματικά; 

Απάντηση:

Η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι εδραιωμένη στην ανισότητα των φύλων, συμβάλλοντας στη διαιώνιση και την ενίσχυση της.   Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είδαμε μια ακραία αύξηση της βίας αυτής με πάρα πολλές γυναικοκτονίες αλλά και των περιστατικών ενδοσυντροφικής βίας.  Δεν μπορώ παρά να επισημάνω την ολιγωρία που σημειώνεται στην εφαρμογή δράσεων και πολιτικών από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών . Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συντηρητική πολιτική της ΝΔ οδήγησε σε μια οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών με τη ψήφιση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των παιδιών καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο νόμος Τσιάρα  έχει μετατραπεί σε εργαλείο αντεκδίκησης των πρώην συζύγων για την απόφασή των συζύγων τους να διακόψουν την έγγαμη συμβίωση, να ξεφύγουν από μία νοσηρή ή  κακοποιητική  σχέση. 

Για τον αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών είναι αναγκαία η δημιουργία ειδικών τμημάτων – γραφείων εντός της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, να δημιουργηθούν οικογενειακά δικαστήρια και να στελεχωθούν με ειδικούς ψυχικής υγείας και ομάδες που θα αναλαμβάνουν συντονισμένα δράση από την πρώτη καταγγελία του περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.  Να στελεχωθούν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, για τα θύματα έμφυλης βίας 24ώρες το 24ωρο στα νοσοκομεία και που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας με βάση τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

Επίσης υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες στην Κοινότητα και ειδικά στα σχολεία, όπου πολλές δυσλειτουργίες μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως, πριν καταλήξουν στο έγκλημα. Η πρόσφατη τραγωδία στη Ημαθία όπου μητέρα πέταξε το βρέφος της στον Αλιάκμονα απέδειξε το ξεχαρβάλωμα των κοινωνικών υπηρεσιών και την αδυναμία να υπάρξει παιδική προστασία.


Ερώτηση:

Κλείνοντας, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε μερικά παραπάνω λόγια για εσάς και, κυρίως, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα και, όσο αντικειμενική μπορείτε να είστε με τον εαυτό σας, γιατί θα έπρεπε οι πολίτες να στηρίξουν την δική σας υποψηφιότητα. 

Απάντηση:

Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Νομική Σχολή  Θράκης ενεργοποιήθηκα σε διαφορές δράσεις που είχαν  σχέση με τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μεταναστευτικό αλλά και την ισότητα των φύλων.

Από την έναρξη της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είχα ενεργό συμμετοχή στον χώρο των φεμινιστικών διεκδικήσεων, διότι ως νέα, γυναίκα και αργότερα διαζευγμένη μητέρα ενός αγοριού 11 ετών σήμερα, διαπίστωσα τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Δραστηριοποιούμαι επαγγελματική ως μάχιμη δικηγόρος με αντικείμενο το εμπορικό δίκαιο στην Αθήνα και είμαι σε θέση να είμαι στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων και της λήψης αποφάσεων. 

Θέλω πραγματικά να εισφέρω με την επιστημοσύνη, την μαχητικότητα μου, τη πιστή στις αρχές μου, ώστε η Ημαθία να αλλάξει σελίδα και να εισέλθει δυναμικά στο προσκήνιο μέσα από την ανάπτυξη και τη πρόοδο.

Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Ημαθίας και ζητώ τη ψήφο των συμπολιτών μας γιατί θεωρώ ότι αξίζει να μου δοθεί η ευκαιρία να παλέψω για να γίνουμε όλοι η λύση που μας αξίζει. Ξεκινάμε μαζί. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο