ex-Αιρετικά: Εκτιμήσεις και... ματιές στις "μάχες" του σταυρού στις βουλευτικές εκλογές στην Ημαθία

🚨 Ανακοινώθηκαν κυρία μου και κύριε και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πλέον μπορούν άνετα και απρόσκοπτα οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι να ξεχυθούν στο νομό για τον προεκλογικό τους αγώνα! 

🚩 Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά και η απλή αναλογική έχει φέρει πολλούς… πονοκεφάλους!

🚩 Πρώτον και κύριον, είναι ότι από τους 3 εν ενεργεία βουλευτές ένας ή δύο θα βρεθούν εκτός βουλής! Έστω και μέχρι τις 2 Ιουλίου!

🚩 Διότι, με βάση τους υπολογισμούς, τα πιθανότερα σενάρια είναι να έχουμε κατανομή εδρών 2-1-1 ή 1-1-1-1, δηλαδή 2 ή 1 θα εκλεγούν από το πρώτο κόμμα και μετά από το δεύτερο και κάτω…

🚩 Δεν θέλω να μπω σε αυθαίρετες εκτιμήσεις για το ποιος θα βγει πρώτος από τη ΝΔ, αλλά νομίζω η «μάχη» θα δοθεί κυρίως για την 2η θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

🚨 Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχω την αίσθηση ότι θα γίνει μάχη για την πρωτιά. Αλλά και εκεί θα έχουμε περίεργη μάχη φρονώ, για την 3η και 4η θέση. 

🚩 Για παράδειγμα, αν επαναληφθεί το… έργο του 2019 και έχουμε Α. Τόλκα και Φρ. Καρασαρλίδου να «κονταροχτυπιούνται» για την πρωτιά, θα έχουμε και άλλους δύο υποψηφίους που θα «παλεύουν» για την 3η θέση (και θεωρητικά εκλόγιμη με ενισχυμένη αναλογική). 

🚩 Κάποιοι βλέπουν σε αυτή την μάχη τους Π. Τσαπαρόπουλο και Α. Μαρκούλη, ωστόσο το γεγονός ότι η Φ. Γιωτάκη από την Αλεξάνδρεια και η Β. Σαράντη από τη Βέροια είναι πρωτοεμφανιζόμενες στον εκλογικό στίβο, θα έλεγα ότι είναι επιπόλαιο να προκρίνει κανείς κάποιον/α από τους παραπάνω. 

🚩 Από την άλλη, σημαντικό ρόλο θα παίξει η πόλωση της Νάουσας. Λογικά, όσοι ψηφίσουν Τόλκα ως πρώτη επιλογή,  δεν θα ρίξουν εύκολα τον δεύτερο σταυρό στην Καρασαρλίδου, αλλά ακόμα πιο δύσκολο είναι οι «φαν» της Καρασαρλίδου να ψηφίσουν και Τόλκα (ίσως ενθυμούμενοι τα… οριακά αποτελέσματα και τις μετέπειτα εξελίξεις). 

🚩 Συνεπώς, αυτός/η που θα μπορέσει να πάρει την… ασφαλή και μη «απειλητική» ψήφο για τον Τόλκα ή την Καρασαρλίδου (κατά περίπτωση), θα είναι και ο ευνοημένος της Ναουσαίικης κόντρας. Και ίσως αυτή η κόντρα να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο υπόλοιπο ψηφοδέλτιο. 

🚨 Θολό είναι το τοπίο και στο ΠΑΣΟΚ, διότι έχουμε από μία – φαινομενικά τουλάχιστον - ισχυρή υποψηφιότητα σε Αλεξάνδρεια (Μπ. Γκιόνογλου) και Νάουσα (Ολ. Αποστόλου), ενώ στη Βέροια κινείται δυναμικά ο Ν. Τσιαμήτρος, αλλά δεν έχουμε δει τα… δόντια του Τ. Σιδηρόπουλου, ενώ ο Θ. Δέλλας κινείται μεν, είναι «αχαρτογράφητος» ως προς την δυναμική του και γενικώς είναι χαμηλών τόνων και διακριτικός. 

🚩Συνεπώς, το όλο στοίχημα θα παιχτεί στο πιο θα πάρει τα… δεύτερα της Βέροιας (για τους εκτός Βέροιας) και, αντίστροφα, ποιος από τους Βεροιώτες θα πάρει ικανοποιητικό κομμάτι από τη Βέροια και κάνει «μπάσιμο» σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια. 

🚨 Έτσι για το… στατιστικό του θέματος: Στον Δ. Βέροιας ψήφισαν 35.646 πολίτες στις βουλευτικές εκλογές του 2019, στον Δ. Αλεξάνδρειας 25.335 πολίτες και στον Δ. Νάουσας 19.332 πολίτες. 

🚩 Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά η Βέροια έχει μεν 35 χιλ. ψηφοφόρους και ξεπερνά κατά 15 χιλ. τη Νάουσα και 10 χιλ. την Αλεξάνδρεια, αλλά μαζί Νάουσα και Αλεξάνδρεια αγγίζουν τις 45 χιλ. και «τρώνε» κατά 10 χιλ. τη Βέροια… 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 9 Απριλίου 2023, φύλλο 54)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο