Συνέντευξη Τύπου του "Εράσμου" για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (βίντεο)

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και τις δράσεις που έγιναν και θα γίνουν στη Βέροια για το θέμα, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Βέροιας. 

Την συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης "Έρασμος", ενώ συμμετείχαν σε αυτή - πέρα από την πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργία Φωστηροπούλου και την ψυχολόγο του Συλλόγου Έμυ Μήτσιου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Μπατσαρά, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βέροιας, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα - Τόπη, η εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας - διευθύντρια Δημόσιας Υγείας  και  Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας Σοφία Καραμελίδου, η εκπρόσωπος της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αικατερίνη Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Αλατζόγλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (που υπηρετεί στη Βέροια) Παναγιώτης Χαρέλας. Τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου έκανε ο δημοσιογράφος Κωστής Χαλάτσης

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης "Έρασμος" διοργανώνει εκδήλωση μουσικής και λόγου την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, στις 7:00μ.μ, στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, όταν και θα πέσει η «αυλαία» της θεματικής εβδομάδας του «Εράσμου», με αφορμή την 25η Νοέμβρη – Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 

Η εκδήλωση θα έχει τίτλο: «Δωσ’ μου ένα όραμα ν’ αντισταθώ». Πρόκειται για μια θεματική βραδιά Μουσικής και Λόγου, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της Ελένης Αναγνώστου, με τη συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας Βέροιας και της Χορωδίας του Π.Σ. «ΑΙΓΕΣ» Βεργίνας.  Στην εκδήλωση συμμετέχει φιλικά η Ερμηνεύτρια και Μουσικός Μάγδα Θεοσίδου.  Θ’ ακουστούν τραγούδια και θα διαβαστούν λογοτεχνικά αποσπάσματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών. Κείμενα διαβάζουν οι: Ελένη Αμανατίδου,  Χριστίνα Καραλή, Ευδοξία Μανωλοπούλου, Φράξη Τζίμα, Όλγα Χειμωνίδου, Κλειώ Χατζοπούλου, Ντίνα Παντούλη και Σπύρος Καραγιάννης.  Παίζει και χορεύει η Δέσποινα Γιάγκογλου. Στα κρουστά η Όλγα Αλεξίου. Κιθάρα, Κωστής Χαλάτσης. Κείμενά τους διαβάζουν επίσης, η Έλσα Κορνέτη, η Πόπη Φιρτινίδου και η Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, και σε συνεργασία με το 3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, θα γίνει συλλογή τροφίμων για τη διανομή δεμάτων αγάπης σε κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες, κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.  

Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη Τύπου:


Ο χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου Γεωργία Φωστηροπούλου

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σας καλεί σήμερα εδώ, για να μεταφέρουμε όσο πιο σθεναρά μπορούμε, με τη δική σας συνδρομή, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, των εκπροσώπων των ΜΜΕ, τη φωνή του «Έρασμου» προς την κοινωνία, κάνοντάς σαφές ότι η καταστολή της βίας και η πρόληψη είναι υποχρέωση όλων μας. Μια ευθύνη που μας καλεί ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ σε ανοιχτή συνεργασία.

Όπως κάθε χρόνο, ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» τιμά τη γυναίκα με θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η 25η Νοέμβρη αποτελεί ένα ορόσημο αφύπνισης της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα της γυναικείας βίας και κακοποίησης που μας θυμίζει την αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε τη γυναίκα, ως ιερό πρόσωπο, με όλες μας τις δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ευκαιρία. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε σήμερα, μέσα από τις εκδηλώσεις μας αλλά και από αυτή τη συνέντευξη Τύπου: Η δυνατότητα και η ευκαιρία να προστατευτεί κάθε γυναίκα από τη βία υπάρχει και έγκειται στην τόλμη της ίδιας να σπάσει τη σιωπή και να ζητήσει βοήθεια χωρίς δισταγμούς και αναβολές αλλά και στην τόλμη και το φιλότιμο του εγγύς της περιβάλλοντος, που πρέπει να καταγγέλλει περιστατικά βίας που γίνονται αντιληπτά.  Η δύναμη υπάρχει στον «Έρασμο» που έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και την οργάνωση, ώστε να την αναλάβει προσωπικά, με ασφάλεια, με ενδυνάμωση, με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και οριστική απομάκρυνση από κάθε νοσηρό και κακοποιητικό περιβάλλον, προετοιμάζοντάς την να επιστρέψει δυναμικά στη ζωή που της αξίζει. 

Κλείνοντας, προσωπικά αλλά και ως Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια το Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και τους σημερινούς εκπροσώπους τους, τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρίσκονται ανάμεσά μας, όπως και τους Δημοσιογράφους, που στέκονται καθημερινά στο πλευρό μας, παραχωρώντας μας χώρο και αφιερώνοντας μας χρόνο, αφιλοκερδώς, στα πρωτοσέλιδα και τα «σαλόνια» των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων τους. 

Να ξέρετε ότι δίνετε χώρο, χρόνο και φωνή σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα, βοηθώντας την να κάνει βήματα για τη σωτηρία της. 

Είστε πολύτιμοι συνεργάτες μας και ευεργέτες όλων αυτών των γυναικών! 


Η εισήγηση της ψυχολόγου του Συλλόγου Ευμορφίας Μήτσιου

 

Για όσες και όσους δε μας γνωρίζουν, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που δρα προληπτικά και θεραπευτικά κατά της βίας και κακοποίησης γυναίκας - παιδιού. 

Από το 2007 φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε ξενώνα βραχείας διαμονής, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Παράλληλα εξυπηρετεί και όσες/όσους έχουν παρόμοιες ανάγκες ως εξωτερικά περιστατικά που δε χρήζουν φιλοξενίας.

Ειδικότερα όμως,  και μετά την κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,  και την ενσωμάτωσή της στην Ελληνική Νομοθεσία (Ν 4531/2018), η οποία καθιστά την πρόληψη ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ο Σύλλογός μας εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. 

Ως εκ τούτου, διενεργούμε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Εργαστήρια Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης,  Σχολές Γονέων, Ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης πάνω σε θέματα βίας και εκφοβισμών) και ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες θεματικού χαρακτήρα. Η παροχή υπηρεσιών στο σύνολό της διέπεται από προσωπικό σεβασμό, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση και αγάπη, προσβλέποντας στην προοπτική θεραπευτικής ενδυνάμωσης των ωφελούμενων θυμάτων βίας αλλά και του θύτη, στο μέτρο του εφικτού.

Ο Ξενώνας του «Έρασμου», ο μοναδικός στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή,  είναι και λειτουργεί ως ένα πραγματικό σπίτι, με πραγματική οικογενειακή ατμόσφαιρα και «ζεστασιά». 

Ειδικότερα και σχετικά με τη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, 

όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Συλλόγου, η 25η Νοέμβρη είναι μια επέτειος αφύπνισης που καλεί σε διαρκή κινητοποίηση και καθημερινούς αγώνες κατά της βίας που ασκείται κοινωνικά μέσα από δεκάδες μορφές και σε κάθε χώρο και χρόνο των καθημερινών δραστηριοτήτων των γυναικών, ανεξαρτήτως του μορφωτικού, κοινωνικού επιπέδου ή ρόλου, ως συζύγου, συντρόφου, μητέρας, κόρης, αδελφής, εργαζόμενης, άνεργης κοκ. 

Οι συντεταγμένες που έδωσα παραπάνω στη «χαρτογράφηση» του φαινομένου της άσκησης βίας κατά των γυναικών, προσδιορίζουν και τις παραμέτρους διαμόρφωσης του θεραπευτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων της δομής μας, τόσο σε επίπεδο φιλοξενίας, στον Ξενώνα Βραχείας Διαμονής όσο και σε επίπεδο συνεδριών σε ωφελούμενες που δε χρήζουν φιλοξενίας αλλά υποστηρίζονται από την επιστημονική μας ομάδα, ως εξωτερικά περιστατικά. 

Όσον αφορά το έργο και τις δράσεις μας, αναλυτικότερα:

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής:  

Λειτουργεί στο κέντρο της Βέροιας για τους ωφελούμενους ως ένα ασφαλές καταφύγιο τρίμηνης διαμονής (με προοπτική παράτασης ανάλογα με  την κρισιμότητα του περιστατικού και την πορεία ενδυνάμωσης).  Προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρέχοντας ταυτόχρονα, εντός συστηματικού θεραπευτικού πλαισίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων του Συλλόγου (ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Νομικό). Κεντρικός στόχος της φιλοξενίας είναι η ψυχική ενδυνάμωση και η ομαλή κοινωνική, ακόμη και εργασιακή επανένταξη των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.    

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική στήριξη, περιλαμβάνει την ενημέρωση των ωφελούμενων γυναικών σχετικά με τις κοινωνικές παροχές   που, κατ’ αρχήν, μπορούν να αξιοποιήσουν και να δικαιωθούν. Πιο συγκεκριμένα, ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδόματα, ανεργία, αναπηρικές συντάξεις, θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, υγείας και πρόνοιας και άλλα κατά περίπτωση. Σε αυτό το μήκος κύματος υλοποιούνται και τακτικές διεπιστημονικές συναντήσεις  μεταξύ των μελών της επιστημονικής ομάδας, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των αναγκών της εκάστοτε ωφελούμενης, να τίθενται οι στόχοι, ο ατομικός σχεδιασμός κοινωνικής επανένταξης της, η εξέλιξη της ωφελούμενης, καθώς επίσης και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων, βάσει των αναγκών που προκύπτουν και εντοπίζονται κατά την διάρκεια της φιλοξενίας. Σε αυτές τις συναντήσεις, συμμετέχει και μέλος της Διοίκησης του συλλόγου, που μετά από ενημέρωση αξιολογείται η κάθε περίπτωση.

Στην ψυχολογική υποστήριξη περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση της ωφελούμενης μέσω εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, με βασικούς στόχους την κινητοποίηση και την ενίσχυσή της. Σημαντικό είναι να αναφέρω πως πολύ συχνά γίνονται προσκλήσεις και σε άλλα μέλη της πυρηνικής οικογένειας στο θεραπευτικό πλαίσιο, πάντα με την επισήμανση ότι είναι καλεσμένοι όλοι όσοι μπορούν και θέλουν  να συμβάλουν στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Ταυτόχρονα όταν φιλοξενούνται και τα παιδιά της ωφελούμενης, η επιστημονική ομάδα παρέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης σε αυτά με στόχο την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων έτσι ώστε να αξιοποιηθεί πληρέστερα το προσωπικό δυναμικό τους. 

Κατά την αποχώρηση της ωφελούμενης από τον ξενώνα ορίζεται η «συνάντηση παρακολούθησης»- follow up,είτε με δια ζώσης συναντήσεις είτε τηλεφωνικά ώστε να γίνει η ανάδραση για τη δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα αποχώρησης της και το τέλος των συνεδριών της μέχρι σήμερα. Φυσικά, εδώ να προσθέσω πως σε ό,τι αφορά την πορεία παρακολούθησης της ωφελούμενης, ο Σύλλογος μεριμνά και για ανάγκες της που έχουν σχέση με την οργάνωση οικιακού εξοπλισμού της πρώτης κατοικίας, είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, ένδυση και την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν.

Σε επίπεδο πρόληψης, όπως προανέφερα υλοποιούμε τις δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πιο συγκεκριμένα: 

Τις Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης, στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, με σκοπό οι συμμετέχοντες  να διερευνήσουν την αξία και τα όρια του εαυτού τους, να αναγνωρίσουν προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα καθώς και να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από ερεθίσματα που δίνονται στις συναντήσεις, οι συμμετέχοντες  έχουν την ευκαιρία να  εκφραστούν ελεύθερα, να πειραματιστούν, να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους, να αποκτήσουν επιπρόσθετες γνώσεις και να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Τις Σχολές Γονέων, μια παλιότερη δράση μας, την οποία ετοιμάζουμε να ξανά υλοποιήσουμε σε νέα βάση και που αποτελεί έναν κύκλο συμβουλευτικής και συνεργασίας ομάδων γονέων και της επιστημονικής μας ομάδας,  πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν το παιδί, την οικογένεια και την γονεϊκή συμπεριφορά.

Τις ενημερωτικές ημερίδες και τις θεματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του Συλλόγου  με εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε ετήσιο κύκλο υλοποίησης εκδηλώσεων θεματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη βία, την κακοποίηση και την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ημερίδες με έγκριτους εισηγητές (Νομικοί, Ψυχολόγοι Συγγραφείς κ.α.) και συνεργαζόμενους ομόλογους φορείς ή Συλλόγους συναφούς αντικειμένου.

Επιπλέον ο «Έρασμος» έχοντας απόλυτη πεποίθηση ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ζυμώνονται στην οικογένεια και το σχολείο, εγκαινίασε, με την επίσημη έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Μορφές βίας και εκφοβισμών στη μαθητική κοινότητα». Μια ενημερωτική δράση της Επιστημονικής μας Ομάδας (με την Ψυχολόγο, την Κοινωνική Λειτουργό και τη Νομικό της δομής) με επισκέψεις σε σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ημαθίας, με αντικείμενο τις μορφές βίας και των εκφοβισμών. Πρόκειται για μια δράση που πραγματικά αφήνει κάθε φορά σπουδαία δείγματα γραφής, όσον αφορά το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους και φιλοδοξούμε να συμβάλλει καθοριστικά στη αναδιαμόρφωση της συνείδησης των επόμενων γενεών απέναντι στη βία. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις Δράσεις Δικτύωσης του Συλλόγου μας, ο Έρασμος συνεργάζεται με τις Αρχές, τους Θεσμούς και όλους του τοπικούς φορείς, δημόσιους και μη, στο πλαίσιο μίας γόνιμης και σταθερής βάσης, με κοινό στόχο την προσφορά και παροχή υπηρεσιών, ανταλλαγή ιδεών και συνεργειών, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  εμπόδια και δυσκολίες που αναφύονται στην καθημερινότητά μας. 

Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την προσοχή σας θέλω να υπογραμμίσω το σύνθημα ταυτότητας που χαρακτηρίζει τον «Έρασμο» και το λέμε κάθε χρόνο: «Για μας κάθε μέρα είναι… 25 Νοέμβρη»! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο