Αυξήσεις σε τέλη καθαριότητας - φωτισμού και άρδευσης αποφάσισε ο Δ. Βέροιας

Αυξήσεις, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αποφάσισε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας - φωτισμού και άρδευσης, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2023, την τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας θητείας (2019-2023). 

Η συνεδρίαση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Πιερίων (ανήκουν στις δυνάμεις του ΚΚΕ), οι οποίοι μάλιστα σήκωσαν πανό έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια εντός της αίθουσας που γινόταν η συζήτηση, ζητώντας να μην ψηφιστούν οι αυξήσεις που επρόκειτο να ψηφιστούν. 

Τον λόγο έλαβε, πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Θεόφιλος Κορωνάς, παρά την σθεναρή αντίθεση του δημάρχου και συνεργάτων του να πάρει τον λόγο, αφού έγινε ψηφοφορία και το Σώμα του έδωσε τον λόγο. Ο κ. Κορωνάς ζήτησε η συζήτηση να αναβληθεί και να γίνει υπό τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2024. 


Αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας - φωτισμού

Οι λόγοι της αύξησης, κατά την εισήγηση του Δημάρχου, του αντιδημάρχου Οικονομικών και όσων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αύξησης, των δημοτικών τελών καθαριότητας - άρδευσης, τα οποία πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών ενέργειας, δεν εδράζονται στην βούληση της δημοτικής αρχής, αλλά στην επιβολή σχετικής υποχρέωσης από την κυβέρνηση με τα τέλη ταφής απορριμμάτων. Μάλιστα, κατά την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας η αύξηση θα έπρεπε να είναι 25%, ώστε να υπάρχει ο υποχρεωτικός ισοσκελισμός μεταξύ εσόδων και εξόδων , αλλά τελικά αποφασίστηκε η αύξηση 15%, με το υπόλοιπο κόστος να το καλύπτει ο Δήμος. 

Δίνοντας παράδειγμα για το πόσο θα επιβαρυνθούν οι δημότες από αυτή την αύξηση, ο Δήμαρχος Βέροιας ανέφερε ότι για ένα σπίτι 100 τ.μ. στη Βέροια θα είναι 2 ευρώ επιπλέον, ενώ για αντίστοιχο σπίτι στα χωριά θα είναι 1.5 ευρώ. 


Αυξήσεις στα τέλη άρδευσης

Μεγαλύτερες και πιο "αισθητές" θα είναι οι αυξήσεις στα τέλη άρδευσης, λόγω του ενεργειακού κόστους. 

Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν έχουν ως εξής:

Α) Για τη Δ.Ε. Απ.Παύλου 

22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Β) Για τη Δ.Ε. Βεργίνας:

α) 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα το 2023) πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκιάς και Παλατιτσίων.

β) Για τη Δημοτική Κοινότητα Συκιάς σε 0,12€ το κυβικό μέτρο.

γ) Για τη Δημοτική Κοινότητα Παλατιτσίων σε 4,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης (από 3,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης το 2023).

Γ) Για τη Δ.Ε. Μακεδονίδος:

α) Για δενδρώδεις καλλιέργειες και για καλλιέργεια καπνού 25,00€/στρέμμα (από 19,00€/στρέμμα που το 2023).

β) Για καλλιέργειες κηπευτικών 40,00€/στρέμμα (από 31,00€/στρέμμα το 2023).

Δ) Για την καλλιέργεια Ακτινιδιάς για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός των Δημοτικών Κοινοτήτων Παλατιτσίων και Συκιάς) το τέλος άρδευσης αναδιαμορφώνεται και καθορίζεται σε 27,00€/στρέμμα (από 17,00€ & 19,00€/στρέμμα το 2023).


Μία μείωση και τα υπόλοιπα σταθερά

Κατά 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο της Βέροιας (Ζώνη Α). 

Τα δημοτικά τέλη θα είναι 70,00€/τ.μ. τον χρόνο (από 80,00€/τ.μ. τον χρόνο που ίσχυε το 2023): 

Τα τέλη αφορούν τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μπαρ, Καφέ, Ταβέρνα, Ουζερί, Τρόφιμα κλπ. ή με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων αναψυχής ή επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου ή πλήρους γεύματος της Α ζώνης που βρίσκονται 1) Στην οδό Ελιάς και στη Λ.Ανοίξεως (από το ύψος της οδού Κωττουνίου έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου), 2) Στις οδούς Κοντογεωργάκη και Έλλης, 3) Στο Εμπορικό Κέντρο (περιλαμβάνει τις οδούς Ιπποκράτους – Προφήτη Ηλία – Α.Τσούπελη – Αριστοτέλους – Τσαλδάρη – Κάππου – Βικέλα – Α.Καμάρα – Μητροφάνους – Φιλίππου), 4) Στις διασταυρώσεις των οδών: α) Μητροπόλεως (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Κοντογεωργάκη και Ιπποκράτους) – Βενιζέλου (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Προφήτη Ηλία και Μούμογλου – Εληάς.

Σταθερά μένουν τα δημοτικά τέλη:

  • Συμμετοχής στις λαϊκές αγορές του Δήμου και στην Κυριακάτικη Αγορά της Κοινότητας Ριζωμάτων,
  • Διαφήμισης, 
  • στάθμευσης, 
  • εισόδου οχημάτων στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρου, 
  • δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στα νεκροταφεία της Βέροιας και στις λοιπές Κοινότητες του Δήμου, 
  • δικαιώματος βοσκής, 
  • Τέλεσης Πολιτικών Γάμων, 
  • του συντελεστή φόρου φωτιζόμενης επιφάνειας και 
  • του αυθαίρετης χρήσης δημοτικών εκτάσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο