Σε ρυθμούς αγροτικών κινητοποιήσεων η Ημαθία - Την Δευτέρα (29/1) συγκέντρωση στην Κουλούρα

Σε ρυθμούς αγροτικών κινητοποιήσεων κινείται όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, ενώ και στην Ημαθία ήδη οι πρώτες… μηχανές πήραν μπρος και έπεται συνέχεια. 

Την αρχή έκανε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», καθώς μέλη του, έπειτα από σχετικό κάλεσμα του Συλλόγου, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην διασταύρωση Νάουσας. 

Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου 2024 έγινε κινητοποίηση αγροτών από την Αλεξάνδρεια στο κέντρο της Βέροιας. Οι αγρότες έκαναν πορεία με τα τρακτέρ τους στην πόλη, σταμάτησαν στην οδό Μητροπόλεως και επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. 

Η συνέχεια της κινητοποίησης δόθηκε στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην είσοδο της Βέροιας, όπου στο σημείο υπήρχαν αγρότες από την Ημαθία και την Πέλλα, καθώς το τοπικό υποκατάστημα εξυπηρετεί και τους δύο νομούς. 

Από την άλλη, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας έχει απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του για την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, στον κόμβο Κουλούρας,  έπειτα από απόφαση που πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας. 

Για το μέλλον των δικών του ενεργειών αποφασίζει το απόγευμα της Κυριακής (28/1) ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο...

Το ψήφισμα που κατέθεσε στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη ο Αγροτικός Σύλλογος  Αλεξάνδρειας:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τους λόγους που σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επαγγελματίες αγρότες μειώνοντας συνεχώς το ποσό των επιδοτήσεων και ζητώντας παράλληλα να τηρούνται κανόνες, πολλοί εκ των οποίων είναι παράλογοι .Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχει ελλιπή ενημέρωση των αγροτών για τη ΚΑΠ και σίγουρα ελλιπή ενημέρωση των ανθρώπων που επέλεξαν τους κανόνες της ΚΑΠ για τη χώρα μας, όσο αναφορά καίρια ζητήματα ,όπως οι χειμερινές εργασίες και ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός ,είναι αίτημα διαχρονικό η αναπροσαρμογή του κανονισμού του ,αντιλαμβανόμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει στο μέτρο που επιθυμούν οι αγρότες αλλά θα γίνει παρά μόνο σε τέτοια ζημιογόνα αίτια με αποτέλεσμα πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αναπόφευκτα καταστροφές, που δε θα καλύπτονται από το κανονισμό.

Ζητούμε λοιπόν τη ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δίχως αυξήσεις στις καταβολές των αγροτών προς τον οργανισμό.

Στην Ημαθία οι καλλιεργητές Αραβόσιτου δε γνωρίζουν σίγουρα αν θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για αυτό το ευρέως καλλιεργούμενο προϊόν ,ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει οι ανάλογες επίσημες ανακοινώσεις ,έυκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς το προβληματισμό των παραγωγών .

Το κόστος της παραγωγής των προϊόντων μας , το οποίο είναι συνδεδεμένο με όλα τα παραπάνω, εκτινάσσεται σε ύψη απαγορευτικά για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας ,ζητούμε λοιπόν τη στήριξη της πολιτείας με συνέχιση επιστροφής φόρου στο diesel κίνησης και άλλων μέτρων στήριξης του εισοδήματος μας στις δυσμενείς συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας η οποία είναι επιρρεπής σε πολέμους και κρίσεις έστω και αν βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορα της χώρας μας.

Είναι ακόμη πολλά ζητήματα ,κάποια διαχρονικά, κάποια επίκαιρα - οποία

Χρειάζονται λύσεις ,κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, δυστυχώς για ακόμη μία φορά βλέπουμε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού γύρω από την αγροτική παραγωγή.

Εμείς θα είμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση, θα είμαστε εκεί που θα αποφασίσει o αγροτικός κόσμος του Δήμου Αλεξάνδρειας, περιμένουμε και από εσάς ανάλογες κινήσεις στο πεδίο της αρμοδιότητας σας» 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο - Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα των αγροτών»

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικές Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ανέφερε:

«Κατανοούμε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους. Οι εικόνες που είδαμε χτες μας θλίβουν όλους, δεν θέλουμε να επαναληφθούν.

Ξεκαθαρίζω για πολλοστή φορά ότι είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας, ούτε αποφύγαμε να ασχοληθούμε με θέματα που είναι για πολλά χρόνια στάσιμα. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους.

Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες.

Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα.

Μέσα από τον διάλογο λύνονται προβλήματα και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας». 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, φύλλο 91)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο