Γυναίκα & Υγεία (άρθρο της Άννας Τζιάτζιου, 8η ΤΟΜΥ Βέροιας)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι μια ημέρα που γιορτάζουμε τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών. Με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και αλλαγής, η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας (IWD) πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1911 και υποστηρίχθηκε από πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.

Η παγκοσμίου φήμης φεμινίστρια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Gloria Steinem, φέρεται να εξήγησε κάποτε: «Η ιστορία του αγώνα των γυναικών για ισότητα δεν ανήκει σε καμία φεμινίστρια ούτε σε καμία οργάνωση αλλά στις συλλογικές προσπάθειες όλων όσων ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όταν εμπνέουμε άλλους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ένταξη των γυναικών, δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο. Και όταν οι ίδιες οι γυναίκες εμπνέονται να συμπεριληφθούν, υπάρχει μια αίσθηση του ανήκειν, της συνάφειας και της ενδυνάμωσης. 

Συλλογικά, ας σφυρηλατήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες. Ένα κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Ένα κόσμο ποικιλόμορφο και  δίκαιο. Ένα κόσμος όπου η διαφορά εκτιμάται και γιορτάζεται. Μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε έναν κόσμο ισότητας των φύλων.

#IWD2024 #InspireInclusion

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ΚΑΙ η ισότητα των φύλων στην υγεία.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από τους άνδρες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες υποφέρουν από περισσότερες χρόνιες ασθένειες. 

Οι γυναίκες τίθενται πιο συχνά σε λάθος διάγνωση και συχνά λαμβάνονται λιγότερο σοβαρά όταν παρουσιάζουν συμπτώματα. Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μεγαλύτερο χάσμα υγείας μεταξύ της Ευρώπης και το 12ο μεγαλύτερο παγκοσμίως.


Οπότε είναι πολύ σημαντικό η κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται να κάνει ετησίως συγκεκριμένες εξετάσεις για την πρόληψη ασθενειών.


Οι προληπτικές εξετάσεις οφείλουν να αποτελούν συνήθεια στη ζωή των γυναικών και η κάθε ηλικία έχει τους δικούς της ενδεδειγμένους ιατρικούς ελέγχους

Το ετήσιο τσεκάπ είναι δυνατό να αρχίσει από μικρή ηλικία και να συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.


Ποιος είναι ο βασικός προληπτικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιούν  όλες οι γυναίκες;


1. Βασικό checkup

Μια φορά τον χρόνο πρέπει να γίνονται μετρήσεις γενικής αίματος και ούρων, σακχάρου, ουρικού οξέως, ηλεκτρολυτών, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, κρεατινίνης, ηπατικών ενζύμων, TSH (για τον έλεγχο του θυρεοειδούς) και Β12 (η οποία σχετίζεται με την αιμοποίηση και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις.


2. «Γυναικολογικό» Checkup 

Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να μην παραλείπουν να κάνουν τεστ ΠΑΠ και υπέρηχο γεννητικών οργάνων τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. 


3. Screening Μαστών

Σε ηλικία άνω των 35 ετών πρέπει να αρχίζει η μαστογραφία. Συνιστάται να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών. Πρέπει να συνοδεύεται από κλινική εξέταση των μαστών και με υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία έχει δείξει ότι μειώνει την θνησιμότητα για γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών.


4. Καρδιολογικός έλεγχος 

Συνιστάται σε ηλικία άνω των 35 ετών πλήρες καρδιολογικό τσεκάπ και έλεγχος του θυρεοειδούς, εκτός κι αν ο θεράπων γιατρός έχει συστήσει να γίνουν νωρίτερα. 


5. Γαστρεντερολογικός έλεγχος 

Σε ηλικία 50 ετών πρέπει να αρχίζει και ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου με διενέργεια κολονοσκόπησης. Μια φορά τον χρόνο επίσης είναι καλό να γίνεται ένας υπέρηχος άνω κάτω κοιλίας


6. Μέτρηση Οστικής πυκνότητας 

Σε ηλικία άνω των 65 ετών αρχίζει ο έλεγχος για οστεοπόρωση. Η εξέταση κατά την οποία γίνεται χρήση των ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας. Θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.


7. Έλεγχος νοητικής λειτουργίας

Αν μετά την ηλικία των 65 ετών, παρουσιαστούν έντονα προβλήματα μνήμης, έλλειψης συγκέντρωσης ή προσανατολισμού, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν νευρολόγο. 


8. Οφθαλμολογικός / Οδοντιατρικός έλεγχος 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής πρέπει να γίνεται προληπτικός οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Τζιάτζιου Άννα – ΠΕ Νοσηλεύτρια MSc

Πηγές: www.internationalwomensday.com/Mission/Health, www.moh.gov.gr, www.wmha.gr 


(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, φύλλο 96)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο