ex-Αιρετικά: Το... πάνδημο αίτημα για την Παλαιά Μητρόπολη και η απροθυμία για δημοτική πρωτοβουλία


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

💣 Το τελευταίο διάστημα όλο και έρχεται στον δημόσια διάλογο η ιστορία με τα κτίσματα που εφάπτονται στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας, είτε με αναφορές του Κώστα Παλουκίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο ή με δελτία Τύπου της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών». 

📌 Βέβαια, παρά τις αναφορές περί… πάνδημου αιτήματος, δεν φαίνεται ότι απασχολεί το θέμα ιδιαίτερα τους πολίτες (αν κρίνουμε από τη συμμετοχή του κόσμου σε διάφορες δράσεις – διαμαρτυρίες), αλλά το κυριότερο είναι ότι ούτε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, που υποτίθεται ψηφίστηκε για να εκπροσωπεί τους Δημότες, δεν έχει πάρει σαφή θέση ακόμα. 

📌 Το θέμα είναι απλό. Από τη μία η ΕΦΑ Ημαθίας και το Υπ. Πολιτισμού κρίνουν ότι τα κτίσματα που είχαν προσαρτηθεί στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό τον 19ο αιώνα αξίζουν αναδόμησης (γκρεμίστηκαν και ξαναχτίζονται) και από την άλλη κατατίθεται η άποψη ότι κανέναν λόγο δεν έχουν να χτιστούν σαν τα παλιά κτίσματα, αλλά να μείνει «καθαρός» ο Ναός περιμετρικά, όπως ήταν όταν κατασκευάστηκε. 

📌 Επιπλέον, κατατίθεται η άποψη ότι στο σημείο που αναδομούνται τα βοηθητικά κτίρια είναι πολύ πιθανό να υπάρχει το βαπτιστήριο του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού, η ανάδειξη του οποίου σίγουρα θα είχε μεγάλη αρχαιολογική αξία, καθώς είναι σύγχρονο του Ναού (11ο αιώνα). 

📌Τα δεδομένα, πολύ συνοπτικά, είναι τα παραπάνω. Γιατί όμως κουτζαμάν Δήμος δεν παίρνει θέση; 

📌 Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Κώστας Παλουκίδης έφερε το θέμα για σύσταση επιτροπής, αλλά δεν μπόρεσαν να τα βρουν στον… τίτλο της και στον σκοπό της. Ο μεν Παλουκίδης έλεγε να γίνει Επιτροπή για την απομάκρυνση των κτιρίων, ο δε Δήμαρχος να γίνει επιτροπή για να εξεταστεί αν είναι νόμιμο να ζητηθεί η απομάκρυνση των κτιρίων δίπλα στην Παλαιά Μητρόπολη. 

📌 Έχει ακουστεί πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας η κάτωθι σοφή ρήση: Όταν δεν θέλεις να πάρεις θέση ή δεν θέλεις να γίνει κάτι, κάνεις μια… επιτροπή! Και μετά… βλέπουμε!

💣 Από τις… επιτροπές, πάμε και στους… Συμπαραστάτες. Συζητήθηκαν τα κριτήρια για την προκήρυξη θέσης για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την Πέμπτη (4/4/2024). 

📌 Πρόκειται για έναν θεσμό που δεν έχει εφαρμοστεί στον Δ. Βέροιας εδώ και χρόνια, αφού κανείς δεν έχει λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Στην ουσία, είναι ένας θεσμός που δεν θεωρείται χρήσιμος από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας, για αυτό και ποτέ δεν είχε υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια καλυφθεί. 

📌 Διότι όταν η πλειοψηφούσα παράταξη αφήνεται από τον επικεφαλής της ελεύθερη να ψηφίσει ό,τι θέλει, μόνο ενδιαφέρον δεν δείχνει. 

📌 Μπορεί το θέμα να τέθηκε μόλις την Πέμπτη (4/4), ωστόσο μαθαίνουμε πως υπήρξαν ήδη άτομα που... προαλείφονται για την έμμισθη αυτή θέση. 

📌 Πάντως, στην θέση αυτή πρέπει να είναι άτομο με πυγμή και διατεθειμένο να μην... χαρίσει κάστανα, σε κανέναν! Και, προφανώς, δεν είναι μόνο δικηγόροι κατάλληλοι για αυτή τη θέση.

📍 ΥΓ: Ένας από τους υποψηφίους μαθαίνουμε ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα και εδώ και μήνες «πιπιλίζει» έναν - έναν τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας κυρίως και δευτερευόντως της πλειοψηφίας. Τώρα, αν του βγει το... παρακαλετό και αν τα... γραμμάτια εξοφληθούν, είναι κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες. 

📍 ΥΓ2: Οσφραίνομαι πως στην… δυναμική – κάθε φορά – αντίδραση του Δημάρχου στα λεγόμενα του Θ. Κορωνά και στην «λούπα» του στυλ «Ήσουν έμμισθος, είσαι αποστάτης» αρχίζουν να αντιδρούν ακόμα και σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης. Ζούμε σε μία μικρή κοινωνία άλλωστε, δεν παίρνουν όλοι τόσο προσωπικά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.  

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 07 Απριλίου 2024, φύλλο 101) 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο