Αμφίπολη: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νεκρού


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, έγινε γνωστό το πιθανό πρόσωπο και σώμα του νεκρού, στον τάφο της Αμφίπολης.

"Μέτριο ανάστημα για τα σημερινά δεδομένα, με λευκό δέρμα και καστανοκόκκινα μαλλιά, φαίνεται να είχε ο νεκρός στην Αμφίπολη", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο νεκρός είχε ύψος 1,65μ., με καστανό χρώμα μαλλιών και λευκό δέρμα, ενώ αν η καταγωγή του ήταν από τη Θράκη, το πιθανότερο είναι να είχε καστανοκόκκινα μαλλιά.

Η καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας, Κατερίνα Χαρβάτη, από τη μεριά της τονίζει ότι αν τα οστά είναι σε καλή κατάσταση και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί να φανεί η κατάσταση της υγείας του νεκρού, όταν ήταν εν ζωή, ακόμα και η διατροφικές του συνήθειες.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για άνδρα και μάλιστα, για επιφανή στρατηγό.

Τι θα έβρισκαν, όμως, οι αρχαιολόγοι, αν ο τάφος δεν είχε συληθεί;

"Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ (τάφος του Φιλίππου), μπορούμε να υποθέσουμε -λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα, θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κ.λπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια, και ενδεχομένως πήλινα αγγεία" εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλη, στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο