Μαραθώνια συζήτηση στο Επιμελητήριο Ημαθίας για τον αρχαιολογικό χώρο Βέροιας (βίντεο - φώτο)

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση - αρχικά της απευθείας συνομιλίας - έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (24/9) στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου διεξήχθη η ημερίδα - σύσκεψη φορέων της περιοχής για το θέμα της οριοθέτησης - αναοριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Βέροιας.
Η εκδήλωση έγινε με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών - παραγωγικών - επιστημονικών φορέων της Βέροιας και της Ημαθίας, την παρουσία και τις παρεμβάσεις ενός προέδρου κόμματος και άλλων πέντε βουλευτών, Θ. Θεοχαρόπουλος - (πρόεδρος ΔΗΜΑΡ - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης), Φρ. Καρασαρλίδου, Γ. Ουρσουζίδης, Χρ. Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας), Απ. Βεσυρόπουλος (ΝΔ Ημαθίας) και  Ιω. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων Α΄ Θεσσαλονίκης), του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, πρώην Δημάρχων (Βλαζάκης - Χασιώτης), καθώς και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγ. Κοτταρίδη.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση:

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ακούστηκαν πολλά, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Η Αγγ. Κοτταρίδη, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αλλά και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές ήταν οι αποδέκτες της... πίεσης και των σχολίων ή διαφωνιών και αντεγκλήσεων από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων. Ωστόσο - αλίμονο αν δεν ήταν έτσι - κρατήθηκε ένα πολύ καλό επίπεδο διαδικασία και διαλόγου, με την καθοριστική συμβολή του προέδρου του Επιμελητηρίου.
Στο δια ταύτα, αρχικά η Αγγ. Κοτταρίδη εξήγησε τα περί της αναοριοθέτησης (εισήγηση ανάλογη με αυτή της Βεργίνας, το προηγούμενο Σάββατο 17/9), ο Απ. Τζιτζικώστας αν και εξήρε το γενικότερο έργο της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ημαθίας τόνισε πως η συγκυρία για μία τέτοια κίνηση είναι άκαιρη, ο Δήμαρχος Βέροιας παρουσίασε τα αντεπιχειρήματα στα όσα αναφέρει η ΕΦΑ, προσπαθώντας να καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για Βέροια, το ίδιο έκαναν και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που μίλησαν, καταθέτοντας ο καθένας την δική του οπτική.
Μετά τους φορείς που μετέχουν στο άτυπο "δίκτυο", έλαβαν τον λόγο οι βουλευτές που ήταν παρόντες, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να προηγείται και να βάζει... φιτίλια στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς τους πως η υπόθεση της οριοθέτησης της Βέροιας ξεκίνησε μαζί με την αντίστοιχη οριοθέτηση του Ελληνικού, αλλά στην περίπτωση του Ελληνικού, υπό την πίεση της Τρόικας, προκειμένου να μην χαθούν  επενδυτικές ευκαιρίες, το υπουργείο έκανε πίσω και ψηφίστηκε νόμος που ακυρώνει κάθε άλλη ισχύ νόμων στην συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, έκανε λόγο για "δύο μέτρα και δύο σταθμά", ζητώντας από τον Υπουργό Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα. Ωστόσο, η ατάκα που εξόργισε περισσότερο όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ότι η κυβέρνηση ακούει την τρόικα, αλλά όχι τις τοπικές κοινωνίες. "Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ κύριε αντιπεριφερειάρχη και αγαπητοί φορείς, φαίνεται ότι δεν ακούγεστε, δεν ακούγονται οι τοπικές κοινωνίες όσο ακούγεται η Τρόικα από την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση και - για να είμαι ξεκάθαρος - θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, θα ακουστείτε επιτέλους", είπε συγκεκριμένα.
Στα παραπάνω υπήρξε αντίδραση και από τους τρεις κυβερνητικούς. Όλοι τόνισαν πως δεν πρόκειται για τις ίδιες περιπτώσεις, ενώ ο Χρ. Αντωνίου έδωσε και... παράδειγμα, λέγοντας του "να μην συγκρίνει μίλα με πορτοκάλια". 
Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι υπεραμύνθηκαν της πρότασης, κάνοντας λόγω - πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό - για αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται, ενώ ο Χρ. Αντωνίου έβγαλε και... είδηση, αναφέροντας πως ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς θέλει να βρεθεί στη Βέροια και να συζητήσει το θέμα με τους φορείς.
Στα... συναδελφικά της υπόθεσης, ο Γ. Ουρσουζίδης πρόσφερε την σειρά του για να μιλήσει ο Χρ. Αντωνίου, αποκαλώντας τον "φιλοξενούμενο", κάτι που προφανώς πείραξε τον Αλεξανδρινό μεν, αλλά βουλευτή όλης της Ημαθίας, ο οποίος και το σχολίασε λακωνικά: "Τώρα Γιώργο, αν είμαι φιλοξενούμενος ή όχι.. Εντάξει! Ευχαριστώ πάντως που μου παραχώρησες τη σειρά".
Ο Απ. Βεσυρόπουλος "ξεσπάθωσε" κατά των εξ αριστερών συναδέλφων του, ζητώντας μετ' επιτάσεως να γίνουν σεβαστά όσα δεσμεύτηκε ο υπουργός και να γίνει εξαντλητικός και ουσιαστικός διάλογος.
Με θετική διάθεση απέναντι στην οριοθέτηση κινήθηκε και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, μιλώντας, προφανώς, ως εκπρόσωπος των Ημαθιωτών που ψήφισαν το κόμμα του, καθώς δεν διαθέτει έδρα στην Ημαθία.
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Ν. Ουσουλτζόγλου, ενώ μεταξύ των παρόντων ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Βέροιας, Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής, η πρώην βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, βουλευτών, ο πολιτευτής της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Παναγιώτης Παλπάνας, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Κ. Ασλάνογλου, αλλά και πολλοί πολίτες, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
 Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο