Οι επιχειρηματίες που ανέλαβαν να πληρώσουν για το Τελωνείο Βέροιας ενημέρωσαν για τις εξελίξεις (βίντεο)

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαδικασιών για την στέγαση του ενοποιημένου Τελωνείου στο χώρο της πρώην Περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης (28/3) τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπή του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Φίλων – Υποστηρικτών Τελωνείου Κουλούρας ("Ημαθία Επιχειρείν"), Τάσος Γιάγκογλου, Νίκος Ταμπακόπουλος και Στέλιος Κανδύλας, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Νίκου Ουσουλτζόγλου και του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου, Αλέξανδρου Τσαχουρίδη

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, ο οποίος - όπως θεωρεί ο κ, Ουσουλτζόγλου - κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Αγοράς της Κουλούρας, ενώ με την στάση και τα λόγια του προσπαθεί να αμαυρώσει την πρόθεση επιχειρηματιών του Νομού να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των κτιρίων, προκειμένου να στεγαστεί το τελωνείο στην Κουλούρα. 

Ο Τάσος Γιάγκογλου, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συνδέσμου που ιδρύθηκε με μόνο σκοπό την διαχείριση των χρημάτων για το εν λόγω έργο, αναφέρθηκε στους λόγους που τους οδήγησαν να κάνουν την δωρεά έργου, δηλαδή να βάλουν χρήματα οι επιχειρήσεις από τα ταμεία τους, για έναν χώρο που θα εγκατασταθεί και θα τον διαχειρίζεται το δημόσιο. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιάγκογλου αναφέρθηκε στα έως τώρα πεπραγμένα, ενώ τόνισε πως αυτό που περιμένει η διαδικασία για να προχωρήσει, είναι η απόφαση παραχώρησης του χώρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο για 50 χρόνια, όπως αντίστοιχα έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, πριν από λίγες μέρες (καθώς Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Δήμος Βέροιας είναι μέτοχοι στην ΑΜΑΛΘΕΘΑ Α.Ε., που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου).

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Γιάγκογλου, έχει προκριθεί ως χώρος η εγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη απόφαση με ΦΕΚ. Για να εκδοθεί το ΦΕΚ, που θα οριστικοποιεί και επισήμως την εγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα, το Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί να υπάρχει η παραχώρηση από Περιφέρεια και Δήμο. Όταν εκδοθεί το ΦΕΚ, άρα υπάρξει εξασφάλιση ότι δεν θα γίνει ένα έργο που τελικά δεν θα αξιοποιηθεί, οι επιχειρηματίες και υπάρξει η απόφαση του Δ.Σ. της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., όπου πρόεδρος είναι ο Κώστας Καλαϊτζίδης, θα ξεκινήσουν την συγκέντρωση των χρημάτων για την πληρωμή του έργου (ήδη έχουν πληρώσει για τις μελέτες) και ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών είναι λιγότερο από 5 μήνες. 

Ο Νίκος Ταμπακόπουλος εξέφρασε την απορία του για τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για το θέμα από ορισμένες κατευθύνσεις. "Θέλουμε σε αυτή την προσπάθειά μας βοήθεια, όχι αντιρρήσεις χωρίς νόημα", είπε ο κ. Ταμπακόπουλος και κάλεσε όλους να σκεφτούν πως θα ήταν η Ημαθία χωρίς Τελωνείο. 

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει ήδη στις τοπικές επιχειρήσεις η απομάκρυνση του Χημείου από την Ημαθία, αναφέροντας πως η απουσία είναι αισθητή και γίνεται ολοένα και περισσότερο. 

Ο Στέλιος Κανδύλας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα ερώτημα: Ποιος και γιατί ευθύνεται για την διετή κωλισεργεία στο θέμα της αποπεράτωσης των εργασιών στην Αγορά της Κουλούρας, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το Τελωνείο. 

Επίσης, μάλλον... ρητορικά, ζήτησε να μάθει ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι εγκαταστάσεις της Κουλούρας. 

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, μιλώντας για το νομικό πλαίσιο του συνδέσμου, ανάφερε ότι για να είναι νόμιμη η προσπάθεια των ανθρώπων της διαχειριστικής επιτροπής και για να είναι καταχωρημένοι οι ίδιοι, αλλά και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για τον σκοπό της αποκατάστασης της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, το Δεκέμβριο του 2015 συστήθηκε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με την επωνυμία "Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ν. Ημαθίας και Υποστηρικτών Τελωνείου Βέροιας", με τον διακριτικό τίτλο "Ημαθία Επιχειρείν".

Όπως τόνισε ο κ. Τσαχουρίδης, "ο ένας και μοναδικός σκοπός αυτής της εταιρείας είναι η συγκέντρωση των χρημάτων από τους επιχειρηματίες, με μοναδικό σκοπό την διάθεσή τους για την ανέγερση του Τελωνείου της Βέροιας και τίποτε άλλο". Τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφής δωρεάς από τους επιχειρηματίες προς την Εταιρεία και σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν προχωρήσει το έργο, θα επιστραφούν στους ίδιους. 

Όλη η συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο:


Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο