«Ας λύσουμε πρώτα τα "μικρά" καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας» (της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη)


Άποψη για τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από την αντιπρόεδρο του Σωματείου Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, υποψήφια Σύμβουλο στο Επιμελητήριο Ημαθίας:

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών, πρατήρια, εργαστήρια κλπ) αποτελούν μια σημαντική κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, η λειτουργία των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση της επιχειρηματικότητας αλλά και με την ενδυνάμωση της απασχόλησης. Αποτελούν έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας, η καλή πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη και με την τοπική ανάπτυξη. Σε περιοχές μάλιστα που παρουσιάζουν πολυεπίπεδη δραστηριότητα, όπως συμβαίνει και με την Ημαθία, πέρα από τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, η παρουσία αυτών των καταστημάτων είναι σημαντική, διότι συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, για τους επισκέπτες της περιοχής, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται, αυτή η παράμετρος των υπηρεσιών τους.

Από την άλλη πλευρά, η καθημερινότητα που βιώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα, πολλές φορές δύσκολα, αλλά και προβλήματα «αιωνίως άλυτα» που δείχνουν το επίπεδο λειτουργίας, μιας ευρωπαϊκής και -υποτίθεται- ανεπτυγμένης, σύγχρονης και ευνομούμενης χώρας. Παράλληλα, λόγω του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις μας, έχουν μετατραπεί από βιώσιμες σε προβληματικές, ενώ σταδιακά βλέπουμε ολοένα και περισσότερα καταστήματα αυτής της κατηγορίας, να οδηγούνται σε λουκέτα.

Όπως συμβαίνει και με όλες τις επιχειρήσεις, όλων των κλάδων και όλων των μεγεθών, έτσι και με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική επιβίωση, είναι κοινά. Είναι προβλήματα που άπτονται της κεντρικής διακυβέρνησης και οτιδήποτε σχετικό με αυτά είναι θέμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Υπάρχουν όμως και κάποια ζητήματα των επιχειρήσεών μας, «μικρά» και καθημερινά, που είναι θέματα περισσότερο «τοπικά» και σχετίζονται με την ενημέρωση, την υποστήριξη, την τοπική ανάπτυξη, την τουριστική προβολή, τους δημοτικούς χώρους, την πρόσβαση, τη στάθμευση, τις συγκοινωνίες, τη δημοτική αστυνομία και πολλά ακόμη, της ίδιας κατηγορίας.

Για όλα αυτά, τα «μικρά» και καθημερινά ζητήματα του κλάδου μας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας, στη διοίκηση του οποίου μετέχω ως Αντιπρόεδρος/Γραμματέας, επανειλημμένα και με σχολαστικότητα, προσπαθεί να δώσει λύσεις, στέλνοντας έγγραφα, μετέχοντας στα Δημοτικά Συμβούλια και γενικά προσπαθώντας να εκπροσωπήσει τα μέλη του, με τον πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Εφόσον δεν μπορούμε και δεν είναι στο χέρι μας, να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και των επιχειρήσεών μας, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για να λύσουμε πρώτα τα ‘μικρά’, καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα, έχοντας όσο περισσότερους μπορούν να μας εκπροσωπήσουν, στους τοπικούς θεσμικούς φορείς.

Ένας τέτοιος φορέας είναι και το Επιμελητήριο Ημαθίας, στις επικείμενες εκλογές του οποίου, θα συμμετέχω ως υποψήφια διοικητική σύμβουλος στο Τμήμα των Υπηρεσιών. Επέλεξα να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Ανανέωση» με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο τον Γιώργο Μπίκα, πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός αυτός, μπορεί να αλλάξει σελίδα στα επιμελητηριακά δρώμενα, να εκσυγχρονίσει το Επιμελητήριο και να το φέρει πιο κοντά στις επιχειρήσεις της Ημαθίας.

Στόχος μου είναι να συμβάλω με τη συμμετοχή μου,  στην προώθηση των κοινών στόχων που απασχολούν τον κλάδο μας, λαμβάνοντας υπόψη και υπηρετώντας, πάνω από όλα, τις θέσεις του Σωματείου μας. Για τον σκοπό αυτό ζητώ τη στήριξη των συναδέλφων και δεσμεύομαι δημόσια ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.


Βλαχογιάννη Ιφιγένεια
Ιδιοκτήτρια ‘café cinema’ - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αντιπρόεδρος / Γραμματέας Σ.Ι.Κ.Κ.Ε.Δ
(Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας)

τηλ επικοινωνίας: 23310 22373
e-mail: ifigeneia@epidotin.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο