Βέροια: Ο Κ. Κιλτίδης παρουσίασε την "Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κ. Μακεδονίας" (βίντεο)


Παρουσίαση της Αστικής Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τον διακριτικό τίτλο "Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/11) στη Βέροια, από τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής της Σύμπραξης Κώστα Κιλτίδη και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του, Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.


Στην παρουσίαση, όπου προσκλήθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ και είχαν την δυνατότητα ερωτήσεων, μετείχαν υπηρεσιακοί φορείς, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της Ημαθίας κ.α., έγινε εκτενής αναφορά από τον Κώστα Κιλτίδη για το όραμα και τους σκοπούς της Σύμπραξης, που αφορούν στην παράδοση στους πολίτες της Περιφέρειας του αγροδιατροφικού προϊόντος που δικαιούται, ως πρωταθλήτριας δύναμης παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.


Ενδεικτικά, οι σκοποί της Σύμπραξης είναι:

- Η παροχή γνωμοδοτήσεων προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την προσθήκη των τοπικών γεωργικών προϊόντων υψηλής εμπορικής και διατροφικής αξίας στο αντίστοιχο «Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο συνιστά γενικό επιχειρησιακό σχέδιο για την υποστήριξη της παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, διάδοσης και εν γένει εμπορίας των σχετικών προϊόντων στην τοπική και περιφερειακή αγορά, την εθνική κοι τη διεθνή.

- Η σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με τους αντίστοιχους συλλογικούς φορείς ή τις μεμονωμένες επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους προώθησης, διανομής και βελτίωσης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων σε  κάθε δραστηριότητα των παραπάνω επιχειρήσεων με στόχο την τοποθέτηση των αγροδιατροφικών προίόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων κλπ.)

- Oι διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις, περιφέρειες ή άλλες εθνικές ή υπερεθνικές οντότητες για των προώθηση των που παράγονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

- Η διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων προς κάθε αρμόδιο και ενδιαφερόμενο αποδέκτη αναφορικά με τα κίνητρα υποστήριξης και την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των σχετικών με το «Καλάθι της Περιφέρειας» πολιτικών.

- Η συνεργασία με φορείς (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήριο, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Εταιρείες, Συνεταιρισμούς, Ενώσεις) σε Ελληνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την από κοινού προώθηση κοινών στόχων κοι προγραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και εμπειριών.

- Η διαφύλαξη των παραδοσιακών και καταναλωτικών προτύπων της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα κάθε πληθυσμιακής ομάδας Π.χ. Ποντιακή Κουζίνα.

- Η προσφορά τοπικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής ασφάλειας, με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.

- Η διάσωση & προώθηση των τοπικών ποικιλιών και φυλών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.

- Η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα καθώς η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.

- Η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

- Η γνωμοδότηση κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική Διοίκηση (κυρίως ΥΠΑΠΕΝ) σχετικά με τον κατάλογο των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «Καλάθι» έτσι όπως αυτό δυναμικά διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου.

- Η διαρκής μελέτη και παρακολούθηση των αγροτικών προϊόντων (πρωτογενή και μεταποιημένα) όσον αφορά στην παραγωγή, μεταποίηση αλλά και διακίνηση τους με σκοπό την πλήρη και επικαιροποιημένη εικόνα της πορείας τους για την καλύτερη υποστήριξή τους και την ορθότερη λήψη αποφάσεων χάραξης στρατηγικής αλλά και σχετικών δράσεων.

- Η πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίησή του στην στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη δράση μπορεί να διασφαλιστεί και να ενδυναμωθεί με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Η διεξαγωγή μελετών της αγοράς και η ενημέρωση των μελών για τις καταναλωτικές τάσεις και τις τάσεις της αγοράς με την συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων, τόσο σε τοπικό όσο σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πραγματοποίηση διαφημιστικών δράσεων κοι δράσεων προβολής με συμμετοχή σε Εθνικής εμβέλειας αλλά και Διεθνείς εκθέσεις όπως και όποιες άλλες δράσεις προβολής των προϊόντων με σκοπό την υποβοήθησή τους στην διείσδυση σε νέες αγορές και την ενδυνάμωσή τους στις υφιστάμενες.

- Η πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής και ανάπτυξη εξειδικευμένων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ανθρώπινου δυναμικού.

- Ο επανασχεδιασμός και η υλοποίηση των νέων δομών προώθησης και πώλησης των προϊόντων με τη χάραξη στρατηγικής ξεχωριστά για κάθε ομάδα στόχο όπως είναι οι τοπικοί καταναλωτές (καταστήματα, λαϊκές αγορές κλπ), τουρίστες (ειδικοί χώροι πώλησης και εξειδικευμένη προώθηση στις ευαίσθητες τουριστικές περιοχές), εταιρικοί πελάτες (δράσεις και υποδομές που διευκολύνουν τις b2b συναλλαγές, π.χ. δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων κλπ).

- Η ανάληψη δράσεων από κοινού με όλους τους παραγωγικούς και καταναλωτικούς φορείς της περιοχής όπως συλλογικές οργανώσεις των παραγωγών, επιμελητήρια, ομάδες καταναλωτών, αλλά και δράσεων με εταίρους από τις αγορές του εξωτερικού, προξενεία, πρεσβείες, κλπ οι οποίες θα διεκπεραιώνονται τόσο από την ίδια την ΑΜΚΕ όσο και σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους, για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων έργων.

- Κάθε άλλη συναφής προς τα προαναφερθέντα ενέργεια που θα αποβλέπει προώθηση της κατανάλωσης προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Δείτε το σχετικό βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσίαση:










Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο