Με οριακή πλειοψηφία πέρασε ο "ισχαιμικός" προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα 2018 του Δ. Βέροιας


Σε χαμηλούς τόνους συζητήθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δ. Βέροιας 2018, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Δευτέρας (11/12/2017).

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε μεν κριτική, αλλά πάντα υπό το πρίσμα της γενικότερα κακής οικονομικής συγκυρίας. Παρά την (θεωρητικά) σπουδαιότητα της συνεδρίασης, δεν υπήρξε μαζική συμμετοχή των συμβούλων, ενώ απουσίαζε από τους επικεφαλής των παρατάξεων ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος. 

Ο Γιάννης Παπαγιάννης παρακολουθώντας αμέτοχος τη συζήτηση

Οι υπόλοιποι επικεφαλής έλαβαν τον λόγο και τοποθετήθηκαν σε γενικό πλαίσιο και σε επί μέρους θέματα, πλην του Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος δεν πήρε τον λόγο και δεν συμμετείχε στην διαδικασία, όπως και κανένας από τους συμβούλους της παράταξής του. Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα κοινά, σε τέτοιες συζητήσεις χρειάζεται γνώση και ενασχόληση με το αντικείμενο και έτσι τον λόγο πήραν (όπως φαίνεται) μόνο όσοι είχαν (ή θεωρούσαν πως έχουν) την πολιτική ικανότητα και γνώση να τοποθετηθούν. Πάντως, εκπροσωπήθηκαν στη συζήτηση όλες οι παρατάξεις, πλην του προαναφερθέντος.

Ο Αντώνης Καγκελίδης κατά την τοποθέτησή του

Ως ειδικός αγορητής ο Αντώνης Καγκελίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που απορρέουν τόσο από την εμπειρία ως αντιδημάρχου Οικονομικών, αλλά και ως αιρετού εδώ και χρόνια. Για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός όταν λείπουν τα χρήματα, δείχνοντας κατανόηση ως προς αυτό. Ωστόσο, ο κ. Καγκελίδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά στην Τεχνική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με την Τεχνική Υπηρεσία, καλώντας τον Δήμαρχο να το διορθώσει. "Αν κάτι είναι στραβό το ισιώνουμε. Και αν δεν ισιώνει, το κόβουμε", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Αντώνης Μαρκούλης

Στις υπόλοιπές τοποθετήσεις, από τον Ζήση Πατσίκα εστιάστηκε η κριτική κυρίως στο γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αντιγραφή από το περσινό κείμενο, ενώ ζητήθηκε, από τον επικεφαλής της παράταξης "Προτεραιότητα στο Δημότη" Αντώνη Μαρκούλη, να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της διοικούσας αρχής και της αντιπολίτευσης σε τόσο σοβαρά θέματα. Ο Αντώνης Μαρκούλης τόνισε επίσης ότι θα έπρεπε να ήταν "στα κάγκελα" οι Δήμοι με την περικοπή χρηματοδοτήσεων και ΣΑΤΑ, ενώ χαρακτήρισε "προϋπολογισμό πείνας" τον προς ψήφιση προϋπολογισμό του 2018.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος κατά την τοποθέτησή του

Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου χαρακτήρισε "ισχαιμικό" τον προϋπολογισμό, με ευθύνη της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ λόγος έγινε για "μοιρασιά της μιζέριας", από το επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Νίκο Μπέκη. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Μελιόπουλος εστίασε στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται κεντρικά και αποτυπώνεται και στους Δήμους,  ενώ ο Σάκης Αποστολόπουλος χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό τον προϋπολογισμό.

Ο Δήμαρχος Βέροιας κατά την τοποθέτησή του - απαντήσεις

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε για "κουκιά μετρημένα" που λαμβάνει ο Δήμος από την πολιτεία και με βάση αυτά καλείται ο Δήμος να πορευθεί. Για το Τεχνικό Πρόγραμμα σημείωσε ότι είναι κατά 2 εκατ. ευρώ αυξημένο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο με το ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει και αναμονή για το Leader. Όπως είπε, υπάρχουν έτοιμες προτάσεις και με το άνοιγμα προγραμμάτων θα μπορέσουν να ενταχθούν νέα έργα.

Τελικά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 21 ψήφους ΥΠΕΡ (μεταξύ των οποίων και του Α. Καγκελίδη, ο οποίος ψήφισε λευκό σε μερικά άρθρα, όπως τα έξοδα για τεχνική συντήρηση οχημάτων και την άρδευση). ΚΑΤΑ ψήφισαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι και 5 ΛΕΥΚΟ. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία (και τη συνεδρίαση οι περισσότεροι) 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι!

Ψήφιση Υπέρ του Προϋπολογισμού

Ψήφιση κατά του προϋπολογισμού 

Ψήφιση ΛΕΥΚΟ για τον προϋπολογισμό

Οι αρμόδιες υπάλληλοι για την παρουσίαση των θεμάτων Μαρούλα Γεωργιάδου και Αλεξάνδρα Δόγαλη






Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο