Σε επίσημη συλλογική οργάνωση προχωρούν οι κάτοικοι του Εργοχωρίου Βέροιας - Τι αποφάσισαν


Νέα συνέλευση έκαναν κάτοικοι της περιοχής του Εργοχωρίου Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης (17/1/2018), κάνοντας απολογισμό της παρουσίας τους στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα (15/1), αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην απόφαση σύστασης Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, για την καλύτερη οργάνωσή τους σε θεσμικό πλαίσιο. 

Φυσικά, το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση μεταξύ των παρόντων ήταν το θέμα του καταυλισμού. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την περιοχή, αλλά και όλο το Δήμο Βέροιας, καθώς στα σχολεία της περιοχής (από Βρεφονηπιακό Σταθμό μέχρι Λύκειο και ΙΕΚ) φοιτούν μαθητές από όλη τη Βέροια και γύρω χωριά. 

Αυτό που προέχει από εδώ και πέρα για τους κατοίκους, είναι να οργανωθούν σε σωστό πλαίσιο, μακριά από κάθε φωνή μισαλλοδοξίας και αμυνόμενοι σε κάθε πολιτική εκμετάλλευση από άτομα που θα θελήσουν να επωφεληθούν της περίστασης. 

Τα ζητήματα πολλά και υπαρκτά. Αν θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ο εν λόγω καταυλισμός δεν θα αποτελεί κέντρο διερχομένων (άρα και αγνώστου "πάστας") ατόμων, θα μπορούσε - μέχρι να βρεθεί οριστική λύση - οι κάτοικοι της περιοχής και οι κάτοικοι του καταυλισμού να συνυπάρξουν ειρηνικά, όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια.

Είναι εύκολο να καταγράφει κανείς τα κακά που υπάρχουν σε μία τέτοια κοινωνική ομάδα. Παραβατικότητα, ασέβεια στο περιβάλλον και στους γύρω τους, αντικοινωνική συμπεριφορά και άλλα. Είναι επίσης εύκολο να πει κανείς "να φύγουν". 

Το δύσκολο - αυτό απαιτεί να έχεις ο ίδιος πολιτισμό μέσα σου - είναι αντί να αφορίζεις, να προσεγγίσεις, να προσπαθήσεις (έστω για φορά στη ζωή σου) να σκεφτείς παραγωγικά και όχι αφοριστικά και να ψάξεις τρόπους (ως μονάδα και ως κοινότητα) να δώσεις την ευκαιρία σε αυτούς να προσαρμοστούν στα δικά σου "θέλω" και εσύ στα δικά τους. Εκτός και αν θεωρείς ότι είναι απλώς "γιούφτοι" που δεν αξίζει ούτε το βλέμμα σου να τους ρίξεις, οπότε προφανώς κάθε κουβέντα στα όρια του πολιτισμένου διαλόγου σταματά εδώ. 

Στο δια ταύτα, ο συνοικισμός του Εργοχωρίου είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Αποτελείται από παλιούς κατοίκους (πάνω από 40 χρόνια ιδιοκτησίες υπάρχουν εκεί) και από νεότερους. Οι παλιοί έχουν μια σχετική ομοιογένεια, καθώς πρόκειται για άτομα που κατάγονται (στην πλειοψηφία τους) από τη Φυτειά, ενώ οι νεότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι άτομα που - οι περισσότεροι - αγόρασαν οικόπεδα στην περιοχή ή είχαν οικόπεδα από παλιά και πρόσφατα έχτισαν τις οικίες τους. Με αφορμή το ανακύψαν θέμα, καλούνται να συνθέσουν το... μωσαϊκό των απόψεων και να βγουν προς τα έξω με μία ισχυρή (και υγιή θέλουμε να πιστεύουμε) φωνή. Άλλωστε, όπως αποφάσισαν, προχωρούν άμεσα στην σύσταση Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και σύντομα θα είναι σε θέση να οργανωθούν συλλογικά και με κάθε επισημότητα.  


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο