ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το ΦΕΚ ίδρυσης Δ. Βέροιας και άλλων 9 Δήμων των "νέων χωρών" το 1918 - Επετειακές εκδηλώσεις εξήγγειλε ο Κ. Βοργιαζίδης


Εκατό χρόνια "ζωής" κλείνει ο Δήμος Βέροιας στις 5 Μαΐου 2018, καθώς ως αυτόνομη αυτοδιοικητική οντότητα, δημιουργήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλέα των Ελλήνων Αλεξάνδρου (μαζί με άλλους 10 δήμους ανά την Ελλάδα) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 5 Μαΐου 1918, περίπου 6 χρόνια μετά την απελευθέρωσή από τουρκικό ζυγό.

Την Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπέγραψε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Κ. Δ. Ρακτιβάν


Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης (21/2/2018). Όπως είπε, στις αρχές Μαΐου του 2018 ο Δήμος Βέροιας προτίθεται να διοργανώσει διήμερες εκδηλώσεις, στις οποίες θα κληθούν και οι υπόλοιποι Δήμοι που κλείνουν 100 χρόνια ζωής. 

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Το InVeria.gr βρήκε, μελέτησε και σας παρουσιάζει συνοπτικά το συγκεκριμένο ΦΕΚ που υπάρχει το Βασιλικό Διάταγμα της ίδρυσης των δέκα Δήμων, των λεγόμενων "Νέων Χωρών", όπως αναφέρονται στο κείμενο του Διατάγματος.

Οι Δήμοι που ιδρύθηκαν με το υπ' αριθμόν 16 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμόν φύλλου 98 ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου 1918, ήταν οι εξής (τα ονόματα δήμων και συνοικισμών είναι σύμφωνα με την αναγραφή τους στο ΦΕΚ):

Γενική Διοίκηση Θεσσαλονίκης - Πέλλης 
Νομός Θεσσαλονίκης
Ιδρύονται οι:
- "Δήμος Θεσσαλονίκης": Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι πρωτεύουσα του Νομού Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπάγεται η σημερινή Ημαθία), 
- "Δήμος Βερροίας": Στον δήμο "Βερροίας" ενώνονται και οι συνοικισμοί "Ξηρολίβαδον", "Τεραμώνιον", "Τουρκοχώρι", "Ράχωβα", "Μέτσι", "Μαρούσια", "Άνω Σέλι", "Κάτω Σέλι", "Καστανιά", "Μπρανιάτι" και "Κάτω Λουζίτσα".  
- "Δήμος Ναούσης":  Στον Δήμο "Ναούσης" ενώνονται οι συνοικισμοί "Γενήκιοϊ" και "Λυκοβίτσα"

Νομός Πέλλης
Ιδρύεται ο:
"Δήμος Εδέσσης": Η πόλη της Έδεσσας είναι πρωτεύουσα του νομού Πέλλης. Στον Δήμο "Εδέσσης" ενώθηκαν οι συνοικισμοί "Κατούγεργη", Πατσαρέσκιοϊ", "Οριζάριον", "Τσερκόβιανη", "Σάμαρι", "Πότσεπ", "Βουλκογιάννοβον", "Δελικλή" και "Καγιά".

Γενική Διοίκηση Κοζάνης - Φλωρίνης

Νομός Κοζάνης
"Δήμος Κοζάνης": Η πόλη της Κοζάνης είναι και πρωτεύουσα του Νομού Κοζάνης. 

Νομός Φλωρίνης 
"Δήμος Φλωρίνης": Η πόλη της Φλώρινας είναι και πρωτεύουσα του "νομού Φλωρίνης". 

Γενική Διοίκηση Χίου 
Νομός Χίου
"Δήμος Χίου": Η πόλη της Χίου είναι πρωτεύουσα του νομού Χίου. Στον "Δήμον Χίου" ενώθηκαν οι συνοικισμοί "Κάμπος" και "Λειβάδια".

Γενική Διοίκηση Λέσβου
Νομός Λέσβου
Ιδρύονται οι:
"Δήμος Μυτιλήνης": Η πόλη της Μυτιλήνης είναι πρωτεύουσα του Νομού Λέσβου. Στο Δήμο Μυτιλήνης ενώθηκαν οι συνοικισμοί "Πυργί", "Άνω Χάλικας", "Κάτω Χάλικας", "Ακλειδιού", "Ελέφαντα" και "Κέδρος".
 "Δήμος Πλωμαρίου": Στον Δήμο Πλωμαρίου ενώνονται οι συνοικισμοί "Λήμνιον", "Μεσσούνα", "Άγιος Ισίδωρος", "Λεύρα" και "Κάτω Χωρίον".

Γενική Διοίκηση Σάμου
Νομός Σάμου 
Ιδρύεται ο:
"Δήμος Λιμένος Βαθέος": Η πόλη "Λιμήν Βαθέος" είναι πρωτεύουσα του νομού Σάμου.

Το ΦΕΚ ίδρυσης


Έρευνα - Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης για το InVeria.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο