Ολιγώρησε η Δήμαρχος για τη Σχολή της Βέροιας;

Σε ορκωμοσία φοιτητών (22/10/09)
Εδώ και μία εβδομάδα στις πολιτικές, παραπολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις κυριαρχεί το θέμα του πανεπιστημιακού Τμήματος της Βέροιας, μετά την επιβεβαίωση των φημών για τις κινήσεις των καθηγητών του Τμήματος για την μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου για ολιγωρία, αδιαφορία, λάθος χειρισμούς επί του θέματος, προσπαθώντας να ρίξουν, στην ουσία, όλο το φταίξιμο στην ίδια και τους συνεργάτες της.

Είναι όμως έτσι;

Πέρσι, στις 7 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Γιαννουλάκης είχε θέσει το θέμα, καθώς είχε δει το φως της δημοσιότητας πρόταση του τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, σχετικά με συγχωνεύσεις Σχολών και Τμημάτων, μεταξύ αυτών του Τμήματος της Βέροιας, προτείνοντας την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρύτανη τότε, Ιωάννη Μυλόπουλο, ο οποίος μάλιστα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος της Βέροιας.

Όπως επιβεβαίωσε η Δήμαρχος, ήδη του είχε τεθεί το ζήτημα και έλαβε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να συγχωνευθεί το Τμήμα. Και κάθε φορά που έβγαιναν ανάλογες φήμες, η απάντηση ήταν αρνητική.

Το θέμα τέθηκε και στην ηγεσία του Υπουργείου, τόσο από τη Δήμαρχο όσο και από βουλευτές, και πάλι αρνητική απάντηση...

Παρά ταύτα, ορισμένοι θεωρούν πως ο Δήμος Βέροιας θα μπορούσε να αποφύγει την πρόταση των καθηγητών του Τμήματος... Οι οποίοι καθηγητές, μέχρι και δωρεάν καταλύματα έχουν στη διάθεσή τους, για να μην πηγαινοέρχονται κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη. Ρυθμίστηκαν δρομολόγια των Αστικών ειδικά για το Τμήμα, έγιναν ακόμη και προσπάθειες για τη σίτιση των φοιτητών.

Και φυσικά, κάθε χρόνο δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των κτιριακών υποδομών στις εγκαταστάσεις της Αγ. Βαρβάρας...

Μήπως τελικά το φταίξιμο του Δήμου ήταν ότι τους κακοέμαθε και όχι ότι αδιαφόρησε;

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/5/11, 3:00 π.μ.

    Τα συγχαρητήρια μου σε αυτόν που έγραψε το άρθρο... επειδή ήμουν 5 χρόνια φοιτητής στο τμήμα, μπορώ να επιβεβαιώσω με υπευθυνότητα ότι δεν μπορεί να χωρούν τόσα ψέματα και ανακρίβειες σε τόσες λίγες γραμμές..
    "Ρυθμίστηκαν δρομολόγια των Αστικών ειδικά για το Τμήμα, έγιναν ακόμη και προσπάθειες για τη σίτιση των φοιτητών."
    Μέχρι σήμερα, το τμήμα δεν διαθέτει ούτε βραδινή σίτιση ούτε επαρκή δρομολόγια Αστικών Λεωφορείων.. Και για το τελευταίο, σίγουρα δεν φταίει εξ ολοκλήρου ο Δήμος..
    Τέτοια άρθρα, απλώς οξύνουν τα πνεύματα μεταξύ Γενικής Συνέλευσης Τμήματος και Δήμου και σίγουρα έχουν ως αποτέλεσμα (για το στόχο δεν είμαι σίγουρος) την πολιτική εξόντωση της Δημάρχου..
    Το αληθές στην υπόθεση, είναι ότι προσπαθούν να πάρουν το τμήμα από την πόλη της Βέροιας, «εν μία νυκτί» όπως περίπου το έφεραν στα πλαίσια της «ανάπτυξης της περιφέρειας» και στα νέα «πορτοφόλια – φοιτητές» που θα έρθουν στις πόλεις..
    Τέλος, αν σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο είχε δείξει την δέουσα προσοχή για την επίλυση των προβλημάτων του τμήματος, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΑΠΘ, σίγουρα το ζήτημα της μεταφοράς του τμήματος, θα ήταν περισσότερο διαπραγματεύσιμο.
    Οι φοιτητές θέλουν εδώ και χρόνια, κάτι που λείπει από τα δεδομένα της χώρας. «Να γίνεται η δουλειά». Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη 1. Λέσχης 2. Εστιών 3. Βιβλιοθηκών 4. Επαφής με την έρευνα. Για τα τελευταία, δεν έχει σημασία το «που» θα γίνονται αλλά να Γίνονται. (σ.σ. Μεταπτυχιακό Τμήμα Μετσοβίου Πανεπιστημίου στο Μέτσοβο).

    Υ.Γ. Όταν ο δήμος αντιληφθεί σοβαρά τα παραπάνω ζητήματα, ας ξανασκεφτεί σοβαρά το πανό που ανάρτησε, δυστυχώς, σε εμφανή σημεία της πόλης, για την προβολή του «έργου» του και την αύξηση των κερδών των καταστημάτων διασκέδασης και των ιδιοκτητών ακινήτων και μόνο.
    Με απόλυτη εκτίμηση, για την θέληση για προσφορά της Δημάρχου Βέροιας προς το Τμήμα,
    Ένας πτυχιούχος πλέον φοιτητής,
    Aris Kith@ris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την παρέμβαση. Μόνο μία ερώτηση:

    Είναι ο δήμος υπεύθυνος για την σίτιση και την μεταφορά των φοιτητών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/11, 3:24 π.μ.

    Όπως έγραψα παραπάνω ξεκάθαρα, εφόσον ο δήμος θέλει να συμβάλει στην παραμονή του τμήματος στην πόλη, είναι συνυπεύθυνος για τη κατάσταση που επικρατεί και για τη διαπραγμάτευση τη παραμονής του.
    Αν πιστεύεται ότι ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη, μπορώ να συμφωνήσω και να δούμε όλοι μαζί το θέμα ψυχρά.. Αυτό συνεπάγεται τη μεταφορά του τμήματος, και την δίκαιη διεκδίκηση των χρημάτων που έχει δαπανήσει ο Δήμος για το τμήμα. Θα μείνουν τα κτήρια για μελλοντική αξιοποίηση…
    Εντούτοις, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι φοιτητές να έχουν αντιληφθεί λάθος την κατάσταση.. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, να γίνει μια ακριβής επισύναψη με αριθμούς, των συνολικών ενεργειών του Δήμου και της Διοίκησης του τμήματος ( και να μην αρκεστούμε στη λέξη «προσπάθειες»), μέσα από αυτό το blog που μεταφέρει στην παρούσα φάση την είδηση.
    Aris Kith@aris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/11, 3:37 π.μ.

    ''Μήπως τελικά το φταίξιμο του Δήμου ήταν ότι τους κακοέμαθε και όχι ότι αδιαφόρησε;'' Ο επίλογος είναι το κερασάκι στη τούρτα. Θα απαριθμίσω ένα προς ένα όλα αυτά που σύμφωνα με το άρθρο έχει πραγματοποιήσει ο δήμος και ''κακοέμαθε'' τον φοιτητή της Βέροιας. 1. Δρομολόγια αστικών: Η μεταφορά στη σχολή εξυπηρετείται από τα υπάρχοντα δρομολόγια προς τον οικισμό Αγ. Βαρβάρα-Μετόχι με τιμή εισιτηρίου για το φοιτητή 0.80 ευρώ η οποία αυξάνεται σε 1,60 εάν το εισιτήριο εκδοθεί μέσα, από το αστικό λεωφορείο. Από αυτά τα δρομολόγια στο χώρο της σχολής πραγματοποιούν στάση όσα για την ιδιωτική επιχείρηση των ΚΤΕΛ θεωρούν ότι έχουν κέρδος, διαφορετικά ο φοιτητής πρέπει να υπομένει 35 λεπτά στο λεωφορείο μέχρι αυτό να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη διαδρομή του και στην επιστροφή του για Βέροια, εάν θελήσει, να κάνει στάση και στο πανεπιστήμιο. Αν δεν απατώμαι, η απόσταση της σχολής από την πόλη της Βέροιας είναι 5 χλμ. μπορείτε, λοιπόν, να υπολογίσετε ότι η χρονοαπόσταση είναι δυσανάλογη. Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο τα δρομολόγια να ακυρώνονται και οι φοιτητές να περιμένουν ώρες στη σχολή μέχρι να εμφανιστεί επόμενο λεωφορείο ή να αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν ταξί για να επιστρέψουν στη Βέροια. 2. Σίτιση: Είναι ενδιαφέρον το σχόλιο του άρθρου " Έγιναν ακόμη και προσπάθειες για τη σίτιση"..προσπάθειες από ποιον και πότε?Προεκλογικά ήταν η μια φορά και η δεύτερη μετά την "είδηση βόμβα" για την μετεγκατάσταση του τμήματος, όπως γράφτηκε πρόσφατα σε άλλο ένα άρθρο παραπληροφόρησης. Και πού καταλήγουμε σήμερα μετά από αυτές τις υποτιθέμενες προσπάθειες? ΠΟΥΘΕΝΑ. Οι φοιτητές εξακολουθούν να μη σιτίζονται το βράδυ μετά από ΕΠΤΑ χρόνια λειτουργίας του τμήματος! 3. '' Οι καθηγητές, μέχρι και δωρεάν καταλύματα έχουν στη διάθεσή τους, για να μην πηγαινοέρχονται κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη''.: Εδώ οι καθηγητές δεν έχουν γραφεία στη Βέροια, έχουν καταλύματα???Και αν ναι, που είναι αυτά?Τα παρέχει ο Δήμος?...... Σταματήστε να μιλάτε για τους φοιτητές σαν κακομαθημένα και αχάριστα πλάσματα που δεν αναγνωρίζουν τους κόπους των τοπικών αρχών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Δεν υπάρχει κάλυψη!Δεν υπάρχουν κόποι! Δε μπορεί να χωροθετείται ένα πανεπιστημιακό τμήμα σε μια πόλη χωρίς πρώτα να μην έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες παροχές, όπως Η ΣΙΤΙΣΗ, Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ, ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ. Με τέτοια κείμενα στρέφετε το φοιτητή εναντίον του Δήμου και της πόλης που τον φιλοξενεί! Μη ξεχνάτε ότι ο φοιτητής είναι αμέτοχος στα παιχνίδια, πανεπιστημίου, δήμου και κεντρικής διοίκησης. Δεν τον νοιάζει η πόλη, τον νοιάζει να ζει ανθρώπινα,να έχει δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση. Και θα τελειώσω με μια φράση που μου θύμισε πως η δημοτική αρχή της Βέροιας αντιμετώπισε τη δημιουργία και τη τυχούσα μετεγκατάσταση του τμήματος : «Δεν μπορώ να έχω κανένα σεβασμό ή συγκατάβαση για μια κυβέρνηση που πηγαίνει από λάθος σε λάθος, με σκοπό να διατηρείται στην αρχή.»
    M. Gandhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήταν όντως πολύ ενδιαφέρουσα μια συνολική καταγραφή, αν και πιστεύουμε ότι δεν είναι σε θέση ο δήμος να την κάνει (ελπίζουμε να διαψευστούμε).

    Εν ολίγοις, αγαπητέ Άρη, στην ουσία οι φοιτητές είναι στη μέση και - δικαίως - προσπαθούν να βρουν λύσεις.

    Αυτές τις λύσεις όμως τόσα χρόνια προσπάθησε - είτε οικειοθελώς ή του το "φόρτωσαν" - ο Δήμος, ενώ η ευθύνη ήταν αποκλειστικά του Τμήματος, της Σχολής και του Πανεπιστημίου.

    Όπως και να έχει, τα όσα συχνά αναφέρονται τελευταία περί "συντεχνιακών συμφερόντων" για τους καθηγητές και η αντίληψη "φοιτητής - πορτοφόλι" που αναφέρεται εσείς, βάζουν τους φοιτητές στη μέση και οι μεν ιθύνοντες "νίπτουν τας χείρας τους", οι δε επωφελούμενοι (ο Δήμος και η Βέροια γενικά) προσπαθούν να βρουν λύσεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητά δική τους.

    Κοντολογίς, είναι η σίτιση, μεταφορά, στέγαση, εγκαταστάσεις, πρόσβαση στη γνώση κλπ, απαραίτητοι παράγοντες για "να γίνεται δουλειά", αλλά το θέμα είναι ΠΟΙΟΣ είναι υπεύθυνος για το ότι δεν υπάρχουν.

    Βεβαίως, το άρθρο είχε άλλο θέμα και αφορούσε τις κατηγορίες που ακούγονται για την δημοτική αρχή, προσπαθώντας να δείξει κατά πόσο τελικά μπορεί να έχει ευθύνη.

    Φανταζόμαστε πως ανάλογα ζητήματα με αυτά που θέτετε εσείς, θα τεθούν και στη σύσκεψη του Ιουνίου, την οποία αναμένουμε με ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ M. Gandhi,

    Το σχόλιο αφορά τους καθηγητές καθαρά και ναι, όπως τουλάχιστον δήλωσε η Δήμαρχος επίσημα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, υπάρχουν δωμάτια, σε ένα αρχοντικό (του Μπέκα αν δεν μας απατά η μνήμη μας), ιδιοκτησίας του Δήμου.

    Όλα τα υπόλοιπα που λέτε περί "στροφής του φοιτητή κατά της πόλης", μετά την επισήμανση της παρεξήγησης των γραφέντων περί των "κακομαθημένων", θεωρούμε πως πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού πως, υπό αυτό το πρίσμα, δεν ισχύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/5/11, 4:02 π.μ.

    Σας ευχαριστούμε για την αναδιατύπωση κύριε Πρετεντέρη...
    M. Gandhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπαμε να κάνουμε μια συζήτηση, έστω και στις 4 τα ξημερώματα... Αν είναι να αρχίσουμε τις ειρωνείες, τι να πούμε, κρίμα...

    Αν με τον χαρακτηρισμό "Πρετεντέρη" εννοείτε πως είμαστε παπαγαλάκια της εξουσίας, απλά σας παραπέμπουμε να διαβάσετε καλύτερα τις αναρτήσεις και τις θέσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιστολή των φοιτητών της Βέροιας: Πέντε χρόνια... το ίδιο σκηνικό!

    http://verianews.blogspot.com/2010/12/blog-post_6583.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν νομίζετε όμως, ότι άμα όντως ο Δήμος ενδιαφερόταν για εμάς(τους φοιτητές), δε θα είχε κάνει κάτι μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια?! Τελειώνω το 3 έτος.. Και απο την πρώτη συνέλευση του τμήματος, θυμάμαι αύτα τα 2 βασικότερα προβλήματα(συγκοινωνίες, σίτιση). 3 χρόνια μετά, κάθομαι και σκέφτομαι, τί έχει αλλάξει???? Απάντηση? ΤΙΠΟΤΑ... Δεν με νοιάζει ποιός πραγματικά είναι υπεύθυνος για αυτά... Αυτό που με νοιάζει, είναι οτι δεν ζητάμε κάτι το ΠΑΡΑΛΟΓΟ! Και αυτό που με εξοργίζει, είναι, ότι πάω και βλέπω αυτά τα πανό...."ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ..."..... Και μου έρχεται μια απορία στο μυαλό, γιατί τώρα??????????!!!! Β Α Ρ Ε Θ Η Κ Α να βλέπω άλλα ψέματα... Να μας περνάνε για χαζούς... Μετά απο 7 χρόνια κοροϊδίας, βλέπεις και το πάνο... Τι να πω... Ντροπή... Αλλά ελάτε στη θέση μας... Είμαστε στο επίκεντρο μίας μάχης, και αυτοί που χάνουνε είμαστε εμείς οι φοιτητές, που δεν φταίμε σε τίποτα...

    ΝΤΡΟΠΗ - ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ - ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ

    Ορέστης
    Φοιτητής Τ.Μ.Χ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/5/11, 3:42 μ.μ.

    verianews, θα ήθελα να επισημάνω το σχόλιο του φίλου Aris Kith@ris, πως πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε αυτόν που έγραψε το άρθρο. Η αλήθεια είναι πως την πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να την αποτυπώσει μέσα σε μία μόνο δημοσίευση γι'αυτό και προτίμησε να πάρει τις θέσεις της Δημάρχου και να της αναπαράγει. Άλλωστε είναι γνωστές η σχέσεις της με το δημοσιογραφικό Lobby, που είναι παντού το ίδιο τελικά. Θα ήθελα να τονίσω επίσης το σχόλιο του άλλου φίλου Μ.Gandhi που σας χαρακτήρισε κ. Πρετεντέρη. Δεν νομίζω ότι ήθελε να σας ειρωνευτεί, απλά σας είπε ξεκάθαρα πως κάνετε πολύ καλά τη δουλεία σας, κάτι που το επιβεβαιώσατε σε αυτούς που γνωρίζουν τι γίνεται, όταν το μόνο που είχατε να του απαντήσετε είναι ότι δημοσιεύσατε την επιστολή των φοιτητών. Σιγά τα ωά, κύριοι του verianews. Το τμήμα βρίσκεται εδώ 7 χρόνια, λογικά κάτι θα έπρεπε να γράψετε από μόνοι σας κι όχι να αναπαράγετε επιστολές φοιτητών και θέσεις δημάρχων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είστε βαθιά νυχτωμένοι επί του θέματος. Η κοινωνία της Βέροιας είναι βαθιά νυχτωμένη επί του θέματος γιατί δεν την αγγίζει το θέμα. Είμαι Βεροιώτης και για το τμήμα έμαθα όταν συμπλήρωσα μηχανογραφικό 3 χρόνια πριν. Η αλήθεια είναι πως η μετεγκατάσταση του Τ.Μ.Χ.Α. δεν αγγίζει κανέναν απλό πολίτη της Βέροιας, πλην αυτών που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης και της δημοτικής αρχής που θέλει να υπερηφανεύεται ότι λειτουργεί στην πόλη πανεπιστημιακό τμήμα.
    Mourat Karamourat
    Φοιτητής Τ.Μ.Χ.Α.
    Υ.Γ. ΤΜΧΑ: Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με έδρα την Βέροια (Βαρβάρες), για όσους και όσες αναρωτιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάλι καλά που είσαι εσύ Μουράτ και μας ανοίγεις τα μάτια... Να΄ σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο