Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ

Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Μαΐου η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στη Βέροια.

Στη σύσκεψη, στην οποία κλήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Βέροιας αλλά δεν προσήλθαν, συμμετείχαν από την πλευρά του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Ι. Μυλόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής κ. Ι. Παντής, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγήτρια κα. Δέσπω Λιάλιου, η Αντιπρύτανης (Πρόεδρος Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας – Συντονίστρια Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ), καθηγήτρια κα. Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Βέροιας, καθηγητής κ. Γ. Καυκαλάς και τέλος ο Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Επιστήμη του Διαδικτύου» στη Βέροια, καθηγητής κ. Γιάννης Αντωνίου. Επίσης, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας παρέστη η κα. Χ. Μπατσαρά ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μούρνος.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας,  ύστερα από ψηφίσματα του συλλόγου καθηγητών αλλά και των φοιτητών του Τμήματος προκειμένου αυτό να μετεγκατασταθεί από την πόλη της Βέροιας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κυρίαρχο (αν όχι μοναδικό) επιχείρημα από την πλευρά του Πανεπιστήμιου, υπήρξε η «τόνωση του αισθήματος ενσωμάτωσης καθηγητών και φοιτητών στην Πανεπιστημιακή κοινότητα», αν και οι Πρυτανικές Αρχές όσο και ο κ. Καυκαλάς διατύπωσαν ρητά την άποψη ότι «κάτι τέτοιο, ελλείψει χώρων, εγκαταστάσεων και κονδυλίων, δε φαίνεται πραγματοποιήσιμο στο άμεσο μέλλον».

Η Δήμαρχος Βέροιας, κα. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη από την πλευρά της, ζήτησε την έλευση επιπλέον πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Βέροια, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της «ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», πρόταση που εξέτασε με ενδιαφέρον η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, κα. Λιάλιου. Επίσης, η Δήμαρχος Βέροιας υπενθύμισε προς τις Πρυτανικές αρχές τις έγκαιρες και υπεύθυνες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προκειμένου το νέο Τμήμα να βρει έναν φιλόξενο και βιώσιμο χώρο κατά την άφιξή του, αναφερόμενη τόσο στην υπαγωγή της ανάπτυξης του Τμήματος στο Επενδυτικό Σχέδιο του Δήμου, εδώ και 3 χρόνια, όσο και στην παραχώρηση εκτάσεων μέσω του Υπ. Εθνικής Άμυνας, εκφράζοντας μάλιστα το παράπονό της ότι «τη στιγμή που κάποιοι μάζευαν υπογραφές για να φύγει το Πανεπιστήμιο, εμείς εξασφαλίζαμε τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη για παραχώρηση επιπλέον 5.5 στρεμμάτων στο Πανεπιστήμιο. Είναι άδικο».

Οι Πρυτανικές αρχές αναγνώρισαν την προσφορά της τοπικής κοινωνίας στην εξυπηρέτηση των στόχων του Πανεπιστημίου και αποφασίστηκε το επόμενο Πρυτανικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, παρουσία καθηγητών του Τμήματος, φοιτητών αλλά και φορέων του Δ. Βέροιας, προκειμένου να τεθεί συνολικά στη βάση του το υπάρχον πρόβλημα, με την άμεση συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Μετά τη λήξη της συνεργασίας, η Δήμαρχος Βέροιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρεθήκαμε στο Πρυτανικό προκειμένου να μεταφέρουμε στις Αρχές του Πανεπιστημίου την ομόφωνη και σύσσωμη αντίδραση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής μας, σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης του Τμήματος από την πόλη μας. Ο Δήμος δεν επιθυμεί και δεν μπορεί να εμπλακεί σε ακαδημαϊκά ζητήματα. Προσπαθήσαμε όμως να εξηγήσουμε στις Πρυτανικές Αρχές την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του Πανεπιστημίου, απαριθμώντας διαχρονικά όλες τις δράσεις που έχουμε ως Δήμος αναλάβει, προκειμένου το εγχείρημα αυτό να ευοδωθεί, όπως και σε τόσες άλλες πόλεις της επαρχίας.

Λάβαμε ρητή διαβεβαίωση από όλους τους παρισταμένους ότι η συνεργασία τους μαζί μας υπήρξε και παραμένει υποδειγματική ενώ το αίτημα για μετακίνηση του Τμήματος τίθεται από τους καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν αποτελούν μέρος της συνολικής ακαδημαϊκής κοινότητας, λόγω απόστασης από το κέντρο του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροτείναμε τη λύση της περαιτέρω αποκέντρωσης του ΑΠΘ προς την πλευρά της Βέροιας, δεδομένου ότι –όπως οι ίδιες οι Αρχές μας δήλωσαν- η έλλειψη κονδυλίων και εγκαταστάσεων στον κεντρικό χώρο του ΑΠΘ καθιστά μάλλον ανέφικτη τη μετακίνηση του Τμήματος από τη Βέροια. Στο ίδιο πνεύμα, η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρόσφατα υπογράμμισε πως αναδιάρθρωση δε σημαίνει απαραίτητα απομάκρυνση αλλά απεναντίας μπορεί να σημαίνει ενσωμάτωση νέων επιπλέον δράσεων και πολιτικών, όπου υπάρχει πλαίσιο. 

Εμείς, ως Δήμος Βέροιας και Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένουμε ένα αρραγές και αδιάσπαστο μέτωπο υπέρ των αναπτυξιακών προοπτικών της κοινωνίας μας, παρέχοντας την ίδια ώρα όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προς κάθε φορέα που επιθυμεί να προωθήσει τα Γράμματα και τις Επιστήμες στον τόπο μας
».

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/5/11, 9:24 μ.μ.

    Tι πιο φυσιολογικό..για να "τονωθεί το αίσθημα ενσωμάτωσης" να δημιουργηθούν και άλλα προβληματικά τμήματα στη Βέροια, τα οποία βέβαια θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου..ευχαριστούμε, αυτή είναι η λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/5/11, 1:07 π.μ.

    Το Πανεπιστήμιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είναι ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο Πανεπιστήμιο και όχι ένα "προβληματικό τμήμα". Υποθέτω ότι δεν γνωρίζετε ούτε καν τους κύκλους μαθημάτων, άλλα παρ' όλα αυτά πάντα θα έχετε άποψη, προσπαθώντας να αποχαυνωθείτε ακόμα περισσότερο από το τρεμοπαίζω ν σας ΕΓΏ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/5/11, 2:04 π.μ.

    Κύριε ανώνυμε, μάθετε πρώτα το όνομα της σχολής στην οποία και φοιτώ και γνωρίζω πολύ καλύτερα από το καθένα το κύκλο μαθημάτων ο οποίος να σημειώσω ότι έχει αλλάξει 3 φορές όσο βρίσκομαι εγώ στη Βέροια (αυτό δείχνει και πόσο σίγουροι ήταν οι ιδρυτές για το αντικείμενο του που έχει καταλήξει σε κύκλος σπουδών ''μενού''). Επιπλέον, ένα τμήμα νοείται ως προβληματικό όταν οι φοιτητές δε σιτίζονται, δεν έχουν μεταφορά και στέγαση, κάτι που μάλλον εσείς κύριε ανώνυμε δε μπορείτε να καταλάβετε γι' αυτό και το άστοχο σχόλιο σας.
    M. Gandhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/5/11, 2:29 π.μ.

    1)Στη Βέροια στεγάζεται τμήμα του ΑΠΘ και όχι Πανεπιστήμιο
    2)Η ονομασία του τμήματος είναι Τμήμα Χωροταξίας και Ανάπτυξης και όχι Χωροταξίας και Περιβάλλοντος
    3)Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές του τμήματος γνωρίζουν πολύ καλά τους "κύκλους των μαθημάτων" που κανονικά λέγεται πρόγραμμα σπουδών
    4)Όποιο τμήμα, είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, και να τοποθετηθεί εδώ θα είναι προβληματικό γιατί δεν υπάρχουν σίτιση,εστίες και επαρκής μεταφορές. Δεν είναι λογικό να τοποθετείς ένα τμήμα σε μια περιοχή που δεν τηρει κάποιες προϋποθέσεις ώστε το τμήμα να είναι βιώσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/5/11, 2:39 μ.μ.

    Βέβαια, οι καθηγητές, δεν έχουν χώρο και κονδύλια για μεταφορά του τμήματος στην Θεσσαλονίκη, αλλά θα βρουν κονδύλια για να φτιάξουν από την αρχή τα σάπια κτήρια του παλιού στρατοπέδου. Οι καθηγητές και η δημοτική αρχή τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να επιλύσουν το πρόβλημα της σύνδεσης του τμήματος με την πόλη (και τη συγκοινωνιακή, αλλά κυρίως την πνευματική σύνδεση) και, ξαφνικά, βρήκαν λύσεις για την "τόνωση του αισθήματος ενσωμάτωσης καθηγητών και φοιτητών στην Πανεπιστημιακή κοινότητα". Οι κύριοι καθηγητές ξεχάσαν πως τον Σεπτέμβριο του 2009 (μπορεί να ήταν και 2010) ο Δήμος ενέκρινε 20 στρέμματα (αν θυμάμαι καλά) να περάσουν στο ΑΠΘ, για μεταφορά και δεύτερου τμήματος στην πόλη. Τώρα με τα επιπλέον 5,5 το πρόβλημα λύθηκε κι ας υπάρχει ανακοίνωση από τον Νοέμβριο του 2010 ότι δεν θα δοθούν χρήματα για ανέγερση νέων κτηρίων στην επόμενη τετραετία. Όμως τι να περιμένει κανείς από μία συνάντηση πολιτικών-πανεπιστημιακών; Αφού είναι το ίδιο σινάφι (ναι, ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις μόνο που δεν τις βλέπουμε και πολύ). Τι να περιμένει κανείς, από τους καθηγητές του τμήματος όταν υπάρχει έλλειψη γραφείων για τους καθηγητές και αυτοί αποφασίζουν να δώσουν κονδύλια για να φτιαχτεί αμφιθέατρο 75 θέσεων (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για τον αριθμό, άλλωστε τα σχέδια δεν τα δείχνουν σε κανέναν) σε τμήμα με 250+ ενεργούς φοιτητές και 30 καθηγητές (19 εκλεγμένοι). Τι να περιμένει κανείς από μία δημοτική αρχή που νοιάζεται περισσότερο για τα πορτοφόλια που θα φύγουν, παρά για την επίλυση κάποιον θεμάτων στα οποία της έχει ζητηθεί βοήθεια από τον σύλλογο των φοιτητών. Ελπίζω το πρυτανικό συμβούλιο να γίνει όντως στη Βέροια, αλλά να γίνει με ανοιχτές τις πόρτες, για να μπορέσουν όλοι να δουν αυτό το υπέροχο θέατρο σκιών και να μην είναι παράσταση για λίγους. Κι αν οι κύριοι Καθηγητές έχουν "έλλειψη χώρου", μπορεί η κυρία Δήμαρχος που "τόσο νοιάζεται" για το καλό του τμήματος, να παραχωρήσει για ένα πρωινό μία αίθουσα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώστε να μπορέσουν όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη συνεδρίαση και τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί. Έτσι δεν θα μπορεί κανείς να αναρωτιέται "Ολιγώρησε η δήμαρχος για την σχολή της Βέροιας;".
    Mour@t K@r@mour@t

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο