Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης και της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στις 23 και 24 Ιουνίου στην πλατεία Αγίου Βλασίου τής διατηρητέας περιοχή τής Κυριώτισσας το «Διήμερο δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και κοινωνικής δράσης: 2011   Φωτιές», που οργάνωσε η Λέσχη Ανάγνωσης της Κυριώτισσας, σε συνεργασία με την Κίνησης Πολιτών αυτής.

Εκτός, φυσικά, από τις παραδοσιακές φωτιές του Κλήδονα, το πρόγραμμα του διημέρου περιελάμβανε: Την πρώτη μέρα, δημιουργικά παιχνίδια για τα παιδιά και παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Φ ω τ ι έ ς», μία έκδοση τής «Λέσχη Ανάγνωσης τής Κυριώτισσας» με ποιήματα ποιητών που ζουν κοντά μας και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Λέσχης», αφενός για παρουσίαση του έργου τους και των ιδίων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και, αφετέρου, για δημιουργία ποιήματος με θέμα τις «φωτιές». Το βράδυ τού Κλήδονα οι ποιητές διάβασαν δημόσια το σχετικό ποίημά τους και ακολούθησε συζήτηση.

Τη δεύτερη μέρα, 24 Ιουνίου, η Λέσχη Ανάγνωσης και η Κίνηση Πολιτών φιλοξένησαν έκθεση φοιτητικών εργασιών με αντικείμενο την ανάπλαση κεντρικών περιοχών της Βέροιας, στα πλαίσια τού εργαστηρίου «Εισαγωγή στον αστικό σχεδιασμό» τού Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης τού Α.Π.Θ., που εδρεύει στην πόλη μας, παρουσία φοιτητών τού Α΄ έτους και των διδασκουσών Σ. Χατζηκοκόλη, Π. Ταράνη και Γ. Κατσαβουνίδου. Οι διοργανωτές τού διημέρου με τον τρόπο καταθέτουν εμπράκτως μία πρόταση ένταξης και δημιουργικού διαλόγου τού δυναμικού τού Τμήματος με την πόλη, καθιστώντας σαφές ότι με τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να επιδιώκεται από τους κρατούντες η εδραίωση τής παρουσίας του Τμήματος στη Βέροια καθώς και η ανάπτυξη τής πολύπλευρης σημασίας του γι’ αυτήν.
Κατά το τελευταίο μέρος της δεύτερης βραδιάς, μέλη της «Λέσχης Ανάγνωσης της Κυριώτισσας» παρουσίασαν μέσα στο ναό του Αγίου Βλασίου (σημαντικότατο μνημείο του 14ου αιώνα) 2 δρώμενα βασισμένα σε κείμενα τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το διήμερο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη τού Μιλτιάδη Κλοκίδη, του ανθρώπου που από τα δύσκολα χρόνια τού ’70, με καθαρά προσωπική πρωτοβουλία και εργασία μεταμόρφωσε και ανέδειξε τη γειτονιά «Βόσπορος», προσφέροντας ένα όραμα και καταθέτοντας μία πρόταση, τα οποία ακόμη παραμένουν όχι μόνον αναξιοποίητα αλλά και ζητούμενα για την πόλη μας…
Τις εκδηλώσεις του διημέρου ελάμπρυνον δια της απουσίας τους οι αρχές του τόπου.

Η «Λέσχη Ανάγνωσης της Κυριώτισσας» ιδρύθηκε το 2006. Τα μέλη της συναντιούνται άπαξ εβδομαδιαίως, εκτός από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Οι αναγνωστικές αναζητήσεις της, ποικίλες.

Κατά καιρούς παρουσιάζει:
- Δημιουργούς που δρουν στην περιοχή μας,
- Αφιερώματα σε ποιητές κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης,  
- Παραστάσεις κουκλοθεάτρου.
Προωθώντας τη φιλαναγνωσία, επιχειρεί κατά καιρούς μέσα στην πόλη τη δράση: «Ένα βιβλίο ταξιδεύει».
Κλείνει κάθε «αναγνωστική χρονιά» της τη βραδιά τού μεσοκαλόκαιρου (23 Ιουνίου), συν-διοργανώνοντας ένα δημιουργικό πανηγύρι μέσα στην Κυριώτισσα.

Η «Κίνηση Πολιτών της Κυριώτισσας» ιδρύθηκε πριν 14 χρόνια και αγωνίζεται να σώσει την -κηρυγμένη ως «ιστορικό τόπο» και …προστατευόμενη(;) με Προεδρικά Διατάγματα και αποφάσεις αρμοδίων Υπηρεσιών- διατηρητέα περιοχή της Κυριώτισσας, να αναδείξει την ουσιαστική και μοναδικής σημασίας φυσιογνωμία της, την οποία ανέτρεψαν και αλλοίωσαν τα λειτουργούντα παρανόμως κέντρα νυχτερινής διασκέδασης -συχνά, με άδεια ζαχαροπλαστείου(!)-, σε άμεση επαφή με τα κηρυγμένα, από το ΥΠ.ΠΟ., μνημεία αλλά και τις κατοικίες, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τού παλαιότερου και σημαντικότερου πολεοδομικά και μνημειακά οικιστικού κυττάρου της πόλης μας, για τα οποία προβλήματα καμία μέχρι σήμερα Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση.

Οι δύσκολες συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε οι περισσότεροι καθημερινά, μέσα σε μια κοινωνία που καταρρέει πλέον σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλουν την ανάγκη ανάπτυξης ομάδων ενεργών πολιτών, οι οποίες -υιοθετώντας ένα πλαίσιο κοινών αρχών και αξιών και απελευθερωμένες από τα θλιβερά στερεότυπα του παρελθόντος μας- θα επιχειρούν, συσπειρωμένες, να παρεμβαίνουν στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο  κ α ι  μέσω της δημιουργικής έκφρασης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο