Σαν Σήμερα: 24 Οκτωβρίου

24 Οκτωβρίου…
 
Ημέρα του Ο.Η.Ε.

Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Σαν σήμερα… (αφιέρωμα)

 
1909: Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.

Το πολεμικό πλοίο Γεώργιος Αβέρωφ είναι το πιο ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Παρά την ονομασία του ως θωρηκτού, στην πραγματικότητα είναι θωρακισμένο καταδρομικό, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 - 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.  

Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε περίπου 22.300.000 χρυσές δραχμές για την απόκτηση του, εκ των οποίων τα 8.000.000 χρυσές δραχμές προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899. Συγκεκριμένα η διαθήκη ορίζει ότι το διατιθέμενο ποσό παραχωρείται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομα του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο στη "Σχολή Ναυτικών Δοκίμων". Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Δημόσιο Ταμείο του κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Τούρκοι είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του πλοίου, αλλά άργησαν να καταθέσουν την προσφορά τους.

Το Θωρηκτό δεν άργησε να γνωρίσει το βάπτισμα του πυρός. Τον Οκτώβριο του 1912, με την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, το «Αβέρωφ», επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια. Κατέλαβε τη Λήμνο και στον όρμο του Μούδρου εγκαταστάθηκε το προχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η κατάληψη του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος).

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα….

1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος. Επιφέρονται και αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης.

1973: Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ / Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος.

1988: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Smooth Criminal», το έβδομο single από το άλμπουμ Bad του Μάικλ Τζάκσον, το οποίο έφθασε έως τη 7η θέση του Billboard Hot 100.

ΘΑΝΑΤΟΙ

Καίτη Χωματά: (2010) ετών 64, Ελληνίδα τραγουδίστρια. Εκπρόσωπος του νέου κύματος της ελληνικής μουσικής στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο