Το σχέδιο της εκστρατείας καθαριότητας του Δήμου Βέροιας

Στη συζήτηση του θέματος για την έγκριση ή μη του σχεδίου εκστρατείας καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, ο ειδικός συνεργάτης της Δημάρχου Βέροιας Στράτος Τάκης, παρουσίασε στο Σώμα ερωτηματολόγιο που έγινε σε 2.732 νοικοκυριά του Δήμου, από το οποίο εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τις συνήθειες των πολιτών στον τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης (είχε παρουσιαστεί στα ΜΜΕ τον περασμένο Ιούνιο).  

Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθαριότητας, αλλά και την συνήθεια της ανακύκλωσης, η Δημοτική Αρχή προωθεί ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο Εκστρατείας για την Καθαριότητα», διετούς διάρκειας, το οποίο εκτείνεται σε δυο βασικούς άξονες: Πρώτον, βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος της Υπηρεσίας Καθαριότητας που προβλέπει τον εξορθολογισμό των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών, υλικών)  και την εισαγωγή καινοτόμων πολιτικών – εφαρμογών και, δεύτερον, πρωτοβουλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και τη βαθμιαία αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων γύρω από ζητήματα σχετικά με την καθαριότητα, το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, έχουν ως εξής:
  • Ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Δελτίων Τύπου και ενημερωτικών εντύπων του Δήμου Βέροιας που αναδείκνυαν συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρότυπα
  • Σημαντική ανανέωση του εξοπλισμού καθαριότητας και του δημοτικού στόλου τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας την επιχειρησιακή ικανότητα του δήμου
  • Οργάνωση εθελοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων
  • Προτάσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αποκομιδή των απορριμμάτων
Οι στόχοι του Σχεδίου είναι:
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από ζητήματα σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και βελτιστοποίηση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών καθαριότητας
  • Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων άλλα και την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.
  • Ανανέωση και αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου υποδομών και την έναρξη πιλοτικών εφαρμογών με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2 έτη.
Οι προτεινόμενες δράσεις είναι:

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σεβασμού και προστασίας του αστικού περιβάλλοντος
  • Δημιουργία μηνύματος που θα διαφέρει ανάλογα με το χώρο και την ομάδα στόχευσης (target group) και θα προτρέπει τον πολίτη για σεβασμό στην καθαριότητα (στάσεις αστικών, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, χώροι άθλησης).
  • Δημιουργία 5ψήφιου τηλεφώνου για αιτήματα ή καταγγελίες που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα όπως επίσης για την αποκομιδή απορριμμάτων ειδικού βάρους ή όγκου. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση του Γραφείου Δημότη που λειτουργεί σήμερα ανεπαρκώς. Προώθηση του μέσω των φακέλων της ΔΕΥΑΒ ή άλλων ενημερωτικών εντύπων του Δήμου Βέροιας.
  • Προσθήκη μηνυμάτων στις αρχικές οθόνες των site του Δήμου και των διαδικτυακών εφαρμογών που απολαμβάνει ο πολίτης. Προσθήκη υπηρεσιών ενημέρωσης του πολίτη.
  • Επέκταση Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη και την τοποθεσία τους. Τοποθέτηση και άλλων παρόμοιων σταθμών σε διάφορα σημεία της πόλης (δικαίωμα μέχρι 5 βάσει της υπογραφείσας σύμβασης)
  • Συνεργασία με Επιμελητήριο και Εμπορικό Σύλλογο για την ευαισθητοποίηση των καταστηματαρχών, ειδικά στον εμπορικό πεζόδρομο.
  • Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’ και Β’ βαθμίδας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Περιβαλλοντικής Αγωγής στα σχολεία που θα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις όπως για παράδειγμα  Δημιουργία Σχολικού Διαγωνισμού με θέμα το Αστικό Περιβάλλον και την Καθαριότητα
  • «Διάφανης» Υπηρεσίας Καθαριότητας. Τακτική ανάλυση του αριθμού εργαζομένων, του όγκου εργασίας, των αναγκών του Δήμου και του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Συμμετοχή των αιρετών και των υπαλλήλων του Δήμου Βέροιας σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού περιοχών, με την παροχή κινήτρων.
  • Μείωση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων και ορθολογικότερη  διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Ήδη από τις 10/10/2011 ισχύουν μόνο πρωινά δρομολόγια καθημερινά εκτός Κυριακής
  • Σύνδεση της  προσαρμογής των πολιτών με τη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων (π.χ. συμπιέζοντας τον όγκο των απορριμμάτων εξοικονομούμε χρήματα)
  • Δημιουργία της ανάλογης υποδομής για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κάθε μεγέθους
  • Ενημέρωση και Μέριμνα για οικοδομικά υλικά και γενικά βαρέα και μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης αδρανών υλικών
Για την προώθηση και λειτουργία του κανονισμού καθαριότητας και τον έλεγχο των παραβάσεων
  • Κοινοποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας στις πολυκατοικίες και παράλληλη δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας. Κατάθεση του νέου κανονισμού όταν ολοκληρωθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας του δήμου.
  • Ειδική μέριμνα και προώθηση κανονισμού καθαριότητας στις Λαϊκές αγορές. και Δημιουργία ειδικών υποδομών για την εναπόθεση των απορριμμάτων από τους εμπόρους της Λαϊκής Αγοράς
  • Αξιοποίηση του δυναμικού της Δημοτικής Αστυνομίας. Η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας οφείλει να είναι στις βασικές προτεραιότητες των Δημοτικών Αστυνόμων
  • Εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και ειδικά των συστημάτων Γεωγραφικής πληροφόρησης (Geo-Services ) για τον καθαρισμό των παραποτάμιων περιοχών άλλα και των παράνομων χωματερών.
Μετά τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν επί του παραπάνω σχεδίου, το Δημοτικό Συμβούλιο το ενέκρινε καταρχήν, κατά πλειοψηφία, ωστόσο θα υπάρξουν επιμέρους αποφάσεις για τις, κατά περίπτωση, δράσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο