Σαν Σήμερα: 29 Νοεμβρίου (1899 : Ίδρυση της Μπαρτσελόνα)

29 Νοεμβρίου…

Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

Σαν σήμερα…. (αφιέρωμα)

1899: Ίδρυση της Μπαρτσελόνα (Barchelona), αθλητικού σωματείου της Ισπανίας

Η Μπαρτσελόνα είναι καταλανικό αθλητικό σωματείο με έδρα την Βαρκελώνη της Καταλωνίας. Στις 22 Οκτωβρίου  του 1899 ο Ελβετός Τζοαν Γκάμπερ, αποφάσισε να βάλει μία διαφημιστική πινακίδα σε δρόμο της Καταλονίας ζητώντας συνοδοιπόρους σε μία προσπάθεια για την ίδρυση μίας ποδοσφαιρικής ομάδας.  Βρήκε ανταπόκριση στα πρόσωπα έντεκα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί Βρετανοί. Έτσι στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ιδρύθηκε η γνωστή σε όλους σήμερα ομάδα με το όνομα Μπαρτσελόνα.  

Η Μπαρτσελόνα εξ αρχής δεν αποτέλεσε μόνο μία ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά κάτι περισσότερο και γι’ αυτό το μότο που την συνόδευσε από την αρχή είναι το γνωστό μας «Μes que un club» που σημαίνει «Όχι απλά μία ομάδα». Η Μπαρτσελόνα ήταν ανέκαθεν και είναι ακόμα για τους Καταλανούς μία ιδέα και πρεσβεύει μία ολόκληρη ιδεολογία πάνω στην οποία έχουν μεγαλώσει γενιές.

Εξάλλου η διοικητική εδαφική κατανομή της Ισπανίας είναι από μόνη της μία άλλη ιστορία που έχει συνέπειες και στο χώρο του αθλητισμού.  Είναι μία από τις τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες τις Ισπανίας που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ, ενώ 18 πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα, 7 σούπερ καπ , 2 πρωταθλήματα Ευρώπης και 4 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ βρίσκονται στη τροπαιοθήκη της. Η Μπαρτσελόνα στεγάζεται στο Καμπ Νου, ένα επιβλητικό γήπεδο στο Βαρκελώνη, χωρητικότητας 98.772 θεατών που χτίστηκε το 1957.

Στο μπάσκετ θεωρείται επίσης ένας από τους κορυφαίους συλλόγους έχοντας στην τροπαιοθήκη της δύο κορυφαίους τίτλους στην Euroleague, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 2 Κύπελλα Κόρατς, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, 15 Πρωταθλήματα και 20 Κύπελλα Ισπανίας, ενώ έδρα της ομάδας είναι το Παλάου Μπλαουγκράνα, χωρητικότητας 8.250 θέσεων. Η Μπαρσελόνα εκτός από ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση συμμετέχει με επιτυχία και σε αλλά αθλήματα στην Ισπανία αυτά είναι: χειροσφαίριση, Χόκεϊ σε χόρτο και σε πάγο, ποδόσφαιρο σάλας, στίβος, ράγκμπι, μπέιζμπολ, ποδηλασία, καλλιτεχνικό πατινάζ και πετοσφαίριση.

Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου, με έσοδα που αγγίζουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον ως το 2006. Στη φανέλα της δεν διαφημίζει εμπορική φίρμα, αλλά την Unicef, την οποία ενισχύει με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαθέτει 156.366 εγγεγραμμένα μέλη, που εκλέγουν τον πρόεδρο του συλλόγου και 1.782 λέσχες φίλων της σε όλο τον κόσμο.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1812: Τελειώνει η μάχη της Μπερεζίνα στη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου, με πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

2001: Πεθαίνει ο Τζορτζ Χάρισον, βρετανός κιθαρίστας και συνθέτης, ένας από τους τέσσερις Beatles, σε ηλικία 58 ετών.

2006:
Πεθαίνει ο Χρήστος Τεγόπουλος, ιδρυτής, ιδιοκτήτης και εκδότης των εφημερίδων Ελευθεροτυπία και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε ηλικία 86 ετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο