Σαν Σήμερα: 6 Απριλίου (1833: Εκπνέει ο Αδαμάντιος Κοραής)

6 Απριλίου...

Γιορτάζει: Ευτύχιος, Ευτυχία

Σαν Σήμερα...(αφιέρωμα)

1833: Εκπνέει ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος.

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε πρωτεργάτης του ελληνικού διαφωτισμού αγωνίστηκε με πάθος για την αφύπνιση του σκλαβωμένου ελληνισμού.

Γεννήθηκε το 1748 στη Σμύρνη. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και ο πατέρας του ήταν έμπορος. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στην Ολλανδία και το Παρίσι. Την περίοδο των σπουδών του αρχίζει να μελετά το έργο των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων.

Το 1788 εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι. Ένα χρόνο μετά ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου τον συγκλονίζουν βαθιά. Πίστευε ο τι η επανάσταση του γαλλικού έθνους υπήρξε αποτέλεσμα του διαφωτισμού αποφάσισε να παλέψει για την αφύπνιση των σκλαβωμένων συμπατριωτών του. Κινητοποίησε φιλελληνικούς κύκλους, έκανε γνωστό το πρόβλημα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αγωνίστηκε γιά την μόρφωση του ελληνικού έθνους και το εμψύχωσε με τα κείμενα του.

Στην ιστορία έμεινε η περίφημη επιστολή Πολιτικαί παραινέσεις προς τους Έλληνας με την οποία τόνιζε στους έλληνες ότι το σημαντικότερο είναι η ενότητα του ελληνικού έθνους. Τότε μόνο θα τους συμπαρασταθούν οι Ευρωπαίοι στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία. Θεωρούσε απαραίτητη την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας ώστε να μπορέσουν όλοι οι έλληνες να μορφωθούν. Μετέφρασε αρχαία κείμενα και δημοσίευσε άρθρα του στο Λόγιο Ερμή. Μάλιστα εγκατέλειψε την Ιατρική και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον αγώνα του για την αφύπνιση του Ελληνικού έθνους.

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε πολέμιος του Καποδίστρια. Με κείμενα του επέκρινε τον Καποδίστρια γιά την αυταρχική πολιτική του. Στο έργο του Σύμμεικτα ελληνικά που κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και επιθετικά σχόλια γιά τον Καποδίστρια.

Ο Αδαμάντιος Κοραής πέθανε στο Παρίσι το 1833.


Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα..

1957: Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

1974: Οι ΑΒΒΑ κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Μπράϊτον του Ην. Βασιλείου.
 


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Στὶς 6 Ἀπριλίου 1941, ἀφ' οὗ ἀπέτυχε παταγωδῶς ἡ «ἐαρινὴ ἐπίθεσι» τῶν Ἰταλῶν, ἡ Γερμανία κηρύσσει τὸν πόλεμο ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος. Ὁ Πρωθυπουργὸς Ἀλέξανδρος Κορυζῆς (Ὁ Μεταξᾶς εἶχε ἀποβιώσει ἤδη ἀπὸ τὶς 31 Ἰανουαρίου τοῦ ἰδίου ἔτους.) λέει τὸ δεύτερο ΟΧΙ. Οἱ Ἕλληνες πολεμοῦν γενναία στὰ ὀχυρὰ (γραμμὴ Μεταξᾶ) στὰ ἑλληνο-βουλγαρικὰ σύνορα καὶ στὴν ἐπακολουθήσασα Μάχη τῆς Κρήτης. Ἡ ἀντίστασι τῶν Ἑλλήνων ἕως τὸν Μάιο, ὁπότε ὁ Βασιλεὺς καὶ ἡ Κυβέρνησι ὑπὸ Ἐμμανουὴλ Τσουδερὸ* ἀναγκάζονται νὰ ἀποχωρήσουν ἀπὸ τὴν Κρήτη, καθυστέρησε τὴν ἐπίθεσι τοῦ Χίτλερ ἐναντίον τῶν πρῴην συμμάχων του Σοβιετικῶν ὥς τὸν Ἰούνιο, μὲ ἀποτέλεσμα ἡ γερμανικὴ προέλασι ν' ἀνακοπῇ ἀπὸ τὸν δριμὺ ρωσικὸ χειμῶνα, γεγονὸς ποὺ ἔκρινε ἀποφασιστικὰ τὴν ἔκβασι τοῦ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου._

    *Ὁ Ἀλέξανδρος Κορυζῆς, αὐτοκτόνησε στὶς 18 Ἀπριλίου, ὅταν τὰ γερμανικὰ στρατεύματα εἰσῆλθαν στὴν Ἀθήνα. Ὁ Βασιλεὺς Γεώργιος Β΄ διώρισε στὴν θέσι του τὸν Ἐμμανουὴλ Τσουδερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο