Παιχνίδια στο παρασκήνιο της αγοράς άνθρακα

Θα καθυστερήσουν ακόμα οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά άνθρακα, όπως έδειξε η αναβολή της χθεσινής προγραμματισμένης ψηφοφορίας που επρόκειτο να γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (26 Φεβρουαρίου) για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων.

poluare_0Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί από πολλούς τυπική και αναγκαία, μετά την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να καθυστερήσει την παροχή 900 εκατομμυρίων επιδοτήσεων άνθρακα με σκοπό την ενίσχυση των τιμών , δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα για τον μελλοντικό εφοδιασμό.

Αλλά αργά χθες το απόγευμα, ο Matthias Groote, Γερμανός Ευρωβουλευτής του κόμματος των Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έγραψε: «Η υπαναχώρηση δεν θα αποτελέσει θέμα της αυριανής συνεδρίασης. Όλα τα άλλα μηνύματα είναι λανθασμένα».

Οι τιμές του άνθρακα μειώθηκαν απευθείας στα 15 σεντς, με τον Marcus Ferdinand, κορυφαίο αναλυτή του Reuters, να λέει στην EurActiv ότι οι αγορές τώρα πια φοβούνται «την μεγαλύτερη αβεβαιότητα και την αρνητική της πλευρά».

Αποφάσεις για την αγορά διοξειδίου του άνθρακα έχουν προγραμματιστεί για την Ολομέλεια του Απριλίου , παρά τις φήμες πως υπάρχει περίπτωση να μετατεθούν για τις 11 Μαρτίου.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε από την EurActiv χθες, αν ήταν σίγουρος για την νίκη την ψηφοφορία, ο Groote απάντησε χωρίς περιστροφές: «Όχι».

Τροπολογία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Η ακύρωση της ψηφοφορίας φάνηκε να αιφνιδιάζει την Ιρλανδική Προεδρία. Το προσχέδιο της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα έθετε τις βάσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν είχε ήδη γραφτεί, χρησιμοποιώντας σχεδόν ίδια γλώσσα με το κείμενο της επιτροπής περιβάλλοντος της περασμένη εβδομάδας.

Το προσχέδιο, το οποίο έχει δει και η EurActiv, σημειώνει πλεόνασμα 955 εκατομμυρίων στα επιδόματα άνθρακα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ. Χωρίς να υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα, αυτό θα συμπιέσει τις τιμές, θα μειώσει τις επενδύσεις άνθρακα και θα θέσει σε κίνδυνο και τα ορυκτά καύσιμα.


«Για τους σκοπούς της ασφάλειας δικαίου και προβλεψιμότητας της αγοράς, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η Κομισιόν θα μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών που αφορά τα επιδόματα του άνθρακα» , σύμφωνα με το κείμενο που είχε αποδέκτη την Ευρωβουλή.

Ο ευρωβουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος, είπε ότι η προτεινόμενη πρόταση “ είναι περισσότερη θετική και ενθαρρυντική απ’όσο περίμενα”.

«Δεν πιστεύω πως η προεδρία θα το είχε καταθέσει εάν πίστευε ότι θα ήταν ταπεινωτικό γι’αυτούς», συνεχίζει.

Η Γερμανία παραμένει αναποφάσιστη
Η υποστήριξη προς την επικείμενη τροπολογία φαίνεται να αυξάνεται μεταξύ των μελών της ΕΕ στο Κοινοβούλιο, αν και ο Davies ισχυρίστηκε πως «θα βοηθούσε πάρα πολύ, αν η Γερμανία ακολουθούσε τον σωστό δρόμο».

Το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση επί του θέματος της αγοράς άνθρακα και το υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου Angela Merkel φαίνεται διχασμένο, με τον υπουργό περιβάλλοντος Peter Altmaier να το υποστηρίζει και τον υπουργό οικονομίας Philipp Rösler να είναι αντίθετος.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε φανερή η παραδοσιακή διαφορά των απόψεων μεταξύ δεξιάς-αριστεράς, με την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών να είναι αντίθετοι προς την υπαναχώρηση , ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκρατικοί(S&D), οι Πράσινοι, οι περισσότεροι Φιλελεύθεροι και η αριστερά GUE να τάσσονται υπέρ.

Μερικοί Συντηρητικοί έχουν ακολουθήσει διαφορετικές κομματικές γραμμές, με πέντε από αυτούς να υποστηρίζουν την προτεινόμενη βραχυπρόθεσμη λύση για την αγορά άνθρακα, σύμφωνα με τις ενδείξεις της τελευταίας ψηφοφορίας της επιτροπής περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές όμως, όσοι τάσσονται κατά της υπαναχώρησης ευνοούν την καθυστέρηση της «τριμερούς» διαδικασίας μέχρι την προγραμματισμένη ψηφοφορία, στην οποία και ελπίζουν να κερδίσουν.

Ανησυχητικό για τους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων της αγοράς άνθρακα, θεωρείται το γεγονός, πως είναι πιθανό να μην είναι ορατά τα αποτελέσματά της σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα κάνει τον δρόμο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα δύσβατο.

«Πολλοί από τους πολιτικούς δείχνουν την δυσαρέσκεια τους για οτιδήποτε οδηγεί έστω και στην ελάχιστη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας,» είπε ο Davies. «Αλλά κανείς δεν αναμένει να αυξηθούν οι τιμές του άνθρακα ή ακόμη να φτάσουν και διψήφιους αριθμούς λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου».

Πηγή: euractiv.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο