Περιβαλλοντικά Θέματα: Στο «κόκκινο» η απειλή της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο…

Γράφει ο συνεργάτης μας 
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Αντώνης Φαναριώτης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον έναν επικίνδυνο εχθρό για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνες έχει παρατηρηθεί επικίνδυνη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη. Η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια αποτελεί συχνό φαινόμενο. Η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τους ανθρώπους είναι περισσότερη από κάθε άλλη φορά. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστρέψει περιοχές, να φέρει πείνα, να σκοτώσει. Επίσης επηρεάζεται άμεσα η πανίδα και η χλωρίδα.
Πρόσφατες έρευνες από επιστήμονες προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 4 βαθμούς Κελσίου, πράγμα εντελώς καταστροφικό. Θανατηφόροι καύσωνες, δυνατές πλημμύρες, ξηρασίες, τήξη των πολικών παγετών θα κυριαρχήσουν σε μεγάλη συχνότητα  σε περίπτωση που δεν βρεθεί τρόπος να ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή.

Κυρίως όμως οι χώρες οι χώρες οι οποίες θα "χτυπηθούν" περισσότερο και θα αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες είναι οι υποανάπτυκτες παρά οι αναπτυσσόμενες. Καλλιέργειες όπως το ρύζι, το σιτάρι θα δυσκολευτούν προσαρμοστούν σε ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί της Αφρικής να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υποσιτισμού. Η νότια Ασία θα αντιμετωπίσει προβλήματα καύσωνα, ενώ στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν τα αποθέματα πόσιμου νερού θα μειωθούν αισθητά. Άλλες αρνητικές συνέπειες θα αποτελέσουν η μείωση της βιοποικιλότητας, η όξυνση  των ωκεανών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. 

Όσον αφορά την Ευρώπη, παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων στις νότιες περιοχές ενώ στην Βόρεια αυξάνονται. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αποφέρει αύξηση των πλημμυρών στη Βόρεια Ευρώπη διότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενισχύουν τον υδρολογικό κύκλο. Η εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας  λόγω δυσκολίας προσαρμογής στις νέες συνθήκες αποτελεί γεγονός όπως και η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία από περιβαλλοντικούς παράγοντες, η κλιματική αλλαγή ευνοεί και την μετάδοση ασθενειών.

Δραστικές και άμεσες πρέπει να είναι οι ενέργειες από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Ίσως αλλάξει κάτι. Οι υποανάπτυκτες χώρες πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη βοήθεια. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η κλιματική αλλαγή έφτασε στο σημείο να αποτελεί απειλή για τις ζωές μας.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Τσιλιμίγκρα Δ.30/6/13, 3:39 μ.μ.

    Υπέροχο άρθρο κύριε Φαναριώτη. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας προσφέρετε πάνω σε θέματα που αφορούν όλους μας ανεξαιρέτως και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας. Συνεχίστε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνιος Φαναριώτης1/7/13, 7:15 μ.μ.

    Κυρία Τσιλιμίγκρα σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Τέτοιες κριτικές όπως η δικιά σας μου δίνουν το έναυσμα και το κουράγιο να συνεχίσω να αρθογραφώ για το περιβάλλον.
    Με εκτίμηση, Αντώνιος Φαναριώτης
    Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο