Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί πόλεμοι»

Τα εγκαίνια της Κινητής Περιοδικής Έκθεσης με τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και της έκθεσης βιβλίου «Τίτλοι Ιστορίας και Απελευθέρωσης», πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στο Δημαρχείο Βέροιας, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

IMG_0283Οι επισκέπτες σε αυτές τις δυο εκθέσεις μπορούν να δουν για πρώτη φορά από κοντά αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, κειμήλια του ελληνικού στρατού και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως επίσης και λοιπά ενθυμήματα των Βαλκανικών Πολέμων.

Τα εγκαίνια έγιναν σε πολύ ευχάριστο κλίμα, ωστόσο δεν παραλείφθηκε να αναφερθεί από τη Δήμαρχο Βέροιας το φλέγον ζήτημα της κατάργησης του Β'ΣΣ. Χαρακτηριστικά στην ομιλία της  η Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

"Τιμά ιδιαίτερα αυτόν τον ιστορικό χώρο, η παρούσα έκθεση. Ευχαριστούμε γι’ αυτό, τον Υπουργό μας της Μακεδονίας και της Θράκης και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Και όλους όσοι συνέβαλαν στο γεγονός .

Σήμερα εδώ, η ιστορία ζωντανεύει. Συμπυκνώνεται. Έντυπα-κειμήλια που παρουσιάζονται επιμελώς και μαρτυρούν έντονες ιστορικές στιγμές, σε ένα κτίριο που το χάρηκαν οι βεροιείς ως σχολείο, ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα κι ως δημαρχείο από τις αρχές του 2000, χάρι στην γενναιοδωρία και την καλή συνεργασία με τον Μητροπολίτη μας. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, θάχετε την ευκαιρία να ανταμωθείτε με τη δημαρχειακή ιστορία, αφού καταγράφονται όλα τα ονόματα των Δημάρχων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, την απελευθέρωση και μετά. Κι εδώ τα ονόματα των πολυπληθών ευεργετών της πόλης, που της προσδίδουν ιδιαίτερο μεγαλείο και λάμψη απο τη φωτεινή προσωπικότητά τους .

Τη σημερινή μας εκδήλωση σκιάζει όμως κ. Υπουργέ η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να καταργηθεί το ιστορικό Β Σώμα Στρατού- που πέρσι γιορτάσαμε τα εκατοντάχρονά του -, παρ’ ότι σύσσωμοι οι θεσμικοί φορείς της πόλης και της περιοχής, ενωμένοι, αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε, με κοινό στόχο την παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας του. Θα παρακαλούσαμε, μ’ αυτήν την ευκαιρία, να γίνετε κι εσείς κοινωνός του προβλήματος και να σταθείτε στο πλευρό μας.

Σας ευχαριστώ ξανά, για την ευκαιρία που μας δώσατε και βέβαια για τη δωρεά στην τοπική βιβλιοθήκη μας."

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου 2013.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο