Ο ΜΑΣ Καλλιθέας Βέροιας στη Ρουμανία


Ο ΜΑΣ Καλλιθέας Βέροιας στη Ρουμανία...
  
Ιάσιο, Κωνστάντσα, Βραϊλα, Γαλάτσι, Μπράσοβ, Βουκουρέστι, Κραϊόβα, Ταργκοβίστε, πόλεις κοιτίδες του ελληνισμού στη Ρουμανία του περασμένου αιώνα. Απομεινάρια σήμερα ενός ελληνισμού που εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια ως δυναμική του ελληνικού εμπορίου, αλλά και του διωκόμενου πληθυσμού της Μαύρης Θάλασσας. Η γη αυτή τους αγκάλιασε και τους φιλοξένησε και αυτοί ρίζωσαν σ’αυτήν ως ακρίτες.   

Αυτός ο ελληνισμός είναι εκεί παρόν και σήμερα, τιμά και νοσταλγεί την πατρίδα μας. Προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός και να μεταφέρει στις νεότερες γενιές το ελληνικό πνεύμα και τις παραδόσεις μας.

Έτσι ενωμένοι, με ενθουσιασμό και ξεχωριστό ζήλο συγκεντρώνονται μια φορά το χρόνο στο ετήσιο φεστιβάλ τους.

20 ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην πόλη του Γαλατσίου, ένα όμορφο θέρετρο δίπλα στο Δούναβη και κοντά στις εκβολές του. Εκεί ήμαστε και εμείς για δεύτερη φορά, προσκεκλημένοι των Ελλήνων της Ρουμανίας. 
  
Η αποστολή του συλλόγου ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ 23 Οκτωβρίου από τα γραφεία του συλλόγου. Ξημερώματα περνούσαμε από τη Σόφια και στη συνέχεια με κατεύθυνση τα σύνορα για τη Ρουμανία. Η διαδρομή γεμάτη φυσικές ομορφιές, παρθένα δάση, αλλά και ατέλειωτες πεδιάδες. Ο Δούναβης αποτελεί το φυσικό σύνορο τους. 

Κάρα που τα σέρνουν άλογα φορτωμένα καλαμποκιές που στοιβάζονται σε θημωνιές στις αυλές των σπιτιών τους και αυτά περίτεχνα διακοσμημένα με σκεπές από τσίγκο, είναι εικόνες που αντικρίζεις στην επαρχεία της Ρουμανίας και σε γυρίζουν στο παρελθόν σε μια πιο απλή και ρομαντική εποχή.
Μετά από 15 ώρες ταξίδι, φθάσαμε το απόγευμα της Πέμπτης στο Γαλάτσι όπου και καταλύσαμε σε ένα όμορφο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
  
Το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό και γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. 600 χορευτές των ελληνικών κοινοτήτων όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, όρθωναν το ανάστημά τους με ξεχωριστή περηφάνια. Η συγκίνηση διάχυτη σε όλους μέσα στο κατάμεστο από 700 θεατές θέατρο της πόλης. Τι και αν οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν λίγο ή καθόλου ελληνικά. 4 μέρες διήρκησαν οι εκδηλώσεις που γίνονταν πρωί και βράδυ. Το χορευτικό του συλλόγου χόρεψε την Παρασκευή βράδυ χορούς του Πόντου, ψε ένα 45 λεπτό πρόγραμμα. Η βραδιά αυτή ήταν

κατά κύριο λόγο αφιερωμένη σ’εμάς. Ο κόσμος μας περίμενε και γέμισε το θέατρο. Η παράσταση που δώσαμε ήταν ομολογουμένως απ’όλους εξαιρετική και αυτό το αποδείκνυε το ξέσπασμα ενθουσιασμού του κόσμου και το παρατεταμένο χειροκρότημα τους. Η ικανοποίηση κατέκλυσε όλους μας και αυτό είναι που επιζητεί κάθε μέλος της αποστολής σε τέτοιες εκδηλώσεις και πολύ περισσότερο όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό δίπλα σε Έλληνες. 

Ελληνική βραδιά σε ποταμόπλοιο στο Δούναβη, βόλτες καθημερινά στην τοπική αγορά για ψώνια και δώρα, ξέφρενο πάρτι όλων των συμμετεχόντων στο κλείσιμο του φεστιβάλ, έκαναν την παραμονή μας ευχάριστη και ξεχωριστή. Όλοι επιστρέψαμε  πίσω κουβαλώντας μάσα μας τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις.

Κλείνοντας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Κα Ροδόκλεια Ζαφειροπούλου πρόεδρο της κοινότητας Γαλατσίου και τα μέλη του συλλόγου τους για την πρόσκληση, την άψογη και ζέστη φιλοξενία, όπως επίσης το Βεροιώτη οδοντίατρο Δημήτρη Καλόγερο και τη σύζυγό του Ντιάνα που μένουν εκεί και ήταν δίπλα μας αυτές τις ημέρες.

Με τιμή
Το Δ. Σ. Καλλιθέας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο