Η Μονή Καλλίπετρας Βέροιας υποδέχεται Τίμια Άκανθα από το στεφάνι του ΧριστούΗ Μονή Καλλίπετρας Βέροιας υποδέχεται Τίμια Άκανθα από το στεφάνι του Χριστού...


Ένα μικρό τεμάχιο από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, που φόρεσαν στο κεφάλι Του, περιπαικτικά, Ρωμαίοι στρατιώτες κατά την διάρκεια των Παθών Του, θα φιλοξενείται από αύριο Κυριακή 16 Μαρτίου και μέχρι το Πάσχα, στην Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας Βέροιας, στις όχθες του Αλιάκμονα.

Στον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία της Β' Κυριακής των Νηστείων, όπου τιμάται ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Παλαμά Καλλιπετρίτη.

Λίγα λόγια για το ιστορικό της Άκανθας

Στην ιστορική διαδρομή των κειμηλίων που διασώθηκαν από το Πάθος του Χριστού, συμπεριλαμβάνονται περιγραφές για το Ακάνθινο Στεφάνι που οι Ρωμαίοι στρατιώτες φόρεσαν περιπαικτικά στον Θεάνθρωπο. Το Ακάνθινο Στεφάνι έγινε σύμβολο στην Ορθόδοξη Εικονογραφία και μάλιστα στη μορφή του Χριστού ως Νυμφίου της Εκκλησίας. 

Σύμφωνα με την παράδοση το Ακάνθινο Στεφάνι βρέθηκε στο λόφο του Γολγοθά μαζί με τα καρφιά (ήλους) της Σταύρωσης καθώς και τον Τίμιο Σταυρό. Τα Ιερά αυτά Κειμήλια μαζί με τη μαρμάρινη σκάλα από το Πραιτόριο του Πιλάτου μεταφέρθηκαν από την Αυγούστα Αγία Ελένη μητέρα του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σήμερα το μεγαλύτερο τεμάχιο σώζεται στην Παναγία των Παρισίων, ένα ακόμα μεγάλο τεμάχιο κοντά στο Ναό του Αγίου Ιωάννου Λατερανό Ρώμης και μπορεί κανείς να προσκυνήσει τα Ιερά αυτά Κειμήλια τα οποία στις επιστημονικές και ιστορικές έρευνες αποδεικνύονται αυθεντικά!

Από το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι αφαιρέθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και περιστάσεις 33 τεμάχια ακανθών πάντα με σχετικά διαπιστευτήρια τα οποία και τοποθετήθηκαν σε ειδικές λειψανοθήκες. Οι λειψανοθήκες αυτές βρέθηκαν σε μεγάλες εκθέσεις ανά τον κόσμο όπως και φέτος που θα φιλοξενηθεί μια αντίστοιχη στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για λίγους μήνες και διαφημίζεται ιδιαίτερα. 

Μια λοιπόν από αυτές τις Ιερές Λειψανοθήκες θα φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας από την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, (εορτή των αγώνων του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά υπέρ της Ορθοδοξίας) έως και την Κυριακή του Πάσχα για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.
Η Ιερά Μονή θα δέχεται επισκέπτες από την ανατολή έως τη δύση. Καθημερινά το πρωί θα τελείται Προηγιασμένη θεία Λειτουργία (05:00-08:00 πμ) και κάθε απόγευμα Μ.Απόδειπνο (18:00-19:00).
Τις Παρασκευές των Χαιρετισμών θα τελείται Ιερά Αγρυπνία (20:00-00:00).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο