Την Παρασκευή 13/6 η βιβλιοπαρουσίαση «Κοσμάς ο Μαδυτινός»Την Παρασκευή 13/6 η βιβλιοπαρουσίαση «Κοσμάς ο Μαδυτινός»...

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Νοαύσης και Καμπανίας «Κοσμάς ο Μαδυτινός», παρουσιάζουν το έργο του Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδα "Ο Μητροπολίτης Κοσμάς Ευμορφόπουλος (1860-1901)". 

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, ώρα 19:30, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν την εθνική και θρησκευτική δράση του Μητροπολίτη Κοσμά, αλλά και στοιχεία που αφορούν στη συμβολή του στη διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης μέσω του θεωρητικού και μελοποιητικού του έργου.

Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης για την προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη Κοσμά θα μιλήσουν ο κ. Βασίλειος Κουκουσάς  (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.) με θέμα "Ιστορικό πλαίσιο δράσης του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου. Η συμβολή του στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Ήπειρο και τη Μακεδονία" και ο κ. Ιωάννης Λιάκος (Επικ. Καθηγητής Α.Ε.Α.Β.) με θέμα "Η προσφορά του κλήρου στην Ψαλτική Τέχνη του 19ου αιώνα. Η περίπτωση του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου". Τέλος, ο συγγραφέας θα αναφερθεί σε διάφορα σημεία της ζωής και του έργου του Μητροπολίτη Κοσμά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την έρευνα του αρχειακού υλικού.

Στο β΄μέρος της εκδήλωσης ο χορός ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης «Chorus Nicopolitanus», θα αποδώσει συνθέσεις του Μητροπολίτη Κοσμά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Κ΄ Παυλείων και τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.


Ο συγγραφέας: Ο Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας γεννήθηκε στη Βέροια τον Οκτώβριο του 1982. Το έτος 2004 αποφοίτησε από το τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ίδιου πανεπιστημίου, απ' όπου το 2006 έλαβε το Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών με ειδίκευση στη Βυζαντινή Μουσικολογία και την Ψαλτική Τέχνη. 

Το έτος 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ιστορία του Ελληνισμού, καθώς και με την ιστορία της Ψαλτικής Τέχνης. Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Ημαθίας. 

Διετέλεσε και διατελεί  Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. από το 2011. Άρθρα και Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο