Συνάντηση Καρασαρλίδου - Ουρσουζίδη με το Δ.Σ. του ΠΑΣΥΦΩΣ

ΔΤ από Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ): Τo Σάββατο 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, κ. Καρασαρλίδου Φρόσω και κ. Ουρσουσίδη Γεώργιο με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) με σκοπό την ενημέρωση για την αδικία που υπέστησαν τα οικιακά φωτοβολταϊκά 42.000 νοικοκυριών. 

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, η προηγούμενη κυβέρνηση ήρθε στις 1η Απριλίου 2014 με το Νόμο 4254 και η αρχική εγγυημένη τιμή του παραγόμενου ρεύματος Άδικα και Αντισυνταγματικά μειώνεται δραματικά έως και 40%. Η υπόθεση αποδείχθηκε μια καλοστημένη παγίδα, από ποιον;;; - από την ίδια την τότε κυβέρνηση!!!  Οι συμβάσεις μας έγιναν κουρελόχαρτα. Πρόσφατα 7.000 νοικοκυριά - μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ - προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά και ασφαλιστικά μέτρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο εκδημοκρατισμός της παραγωγής  ενέργειας μέσω των οικιακών Φ/Β. Αναφέρθηκαν τα ιδιαίτερα τεχνικά οφέλη από τη διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια των Φ/Β στέγης, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ενώ η παραγωγή ενέργειας σε ώρες αιχμής της ζήτησης (μεσημέρι), ειδικά το καλοκαίρι, συμβάλλει σοβαρά στην αποφυγή διακοπών ρεύματος (blackouts), τα οποία προκαλούν μεγάλο κόστος. Επιπρόσθετα δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, ούτε υποβαθμίζονται δασικές εκτάσεις και τουριστικές περιοχές (διάνοιξη δρόμων, αισθητική ρύπανση), όπως συμβαίνει με άλλες ΑΠΕ (Φ/Β πάρκα, ανεμογεννήτριες).

Ωστόσο, χαρακτηριστική αδικία είναι ότι με τον πρόσφατο Νόμο 4254 σε ένα πάρκο των 500 kW η τιμή της kWh είναι 0,305 ?, ενώ ένα Φ/Β στέγης των 2-10 kW που συνδέθηκε την ίδια χρονιά η τιμή της kWh είναι 0,295 ?, επίσης, για αρκετά αγροτικά Φ/Β πάρκα των 100 kW που συνδέθηκαν το 2012-2013 η τιμή της kWh ανέρχεται στα 0,37?, ενώ στα μικρά Φ/Β στέγης των 2-10 kW η τιμή είναι μικρότερη και πέφτει στα 0,22 η kWh επιπλέον τα οικιακά Φ/Β παράγουν 30% μειωμένη απόδοση σε σχέση με τα πάρκα ανά  kWh(λόγω κλήσης και προσανατολισμού) και το κόστος εγκατάστασης ήταν 40% μεγαλύτερο από αυτό των πάρκων αν kW.

Επιπτώσεις αυτής της κακοδιαχείρισης είναι σε χιλιάδες νοικοκυριά να προκαλούνται σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ιδίως σε ανέργους και δανειολήπτες, και πολλοί συμπατριώτες  μας κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους. Τα Φ/Β στέγης αποτελούν  μόλις το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ (Δελτίο ΛΑΓΗΕ, Δεκ 2013) και λαμβάνοντας υπόψη πως το όφελος αυτό μοιράζεται σε 42.000 νοικοκυριά - δεν θα έπρεπε να «ενοχοποιηθούν» και από πάνω, από την ανεπαρκή πρώην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Οι βουλευτές αφού ενημερώθηκαν από το μέλος του ΔΣ του συλλόγου κ Σωτήρη Κούκο και τον εκπρόσωπο Ημαθίας κ Γιώργο Σπυριδόπουλο, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να βρεθεί λύση στα προβλήματα και δήλωσαν πως θα προβούν από τη μεριά τους στις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο