Η Αγ. Βαρβάρα Βέροιας παράδειγμα προς μίμηση στο Προσφυγικό

Ευτυχώς, προβάλλονται και τα... καλά νέα πανελλαδικά και όχι μόνο τα αρνητικά. Αυτό φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα, όπως το Σαββατιάτικο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου φιλοξενείται άρθρο σχετικά με το παράδειγμα της Αγ. Βαρβάρας Βέροιας, αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφύγων.

Πριν από έξι μήνες, οι εικόνες που το InVeria.gr και άλλα τοπικά ΜΜΕ ανέδειξαν έκαναν - αστραπιαία - τον γύρο της Ελλάδας. Αν και προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την πραγματική εικόνα των επόμενων ημερών (βλέπε την ανταπόκριση του InVeria.gr στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή της Άννας Μπουσδούκου κ.α.), η Αγ. Βαρβάρα είχε γίνει - στα μάτια του πανελληνίου - παράδειγμα προς αποφυγή. Όλα αυτά, μέχρι πριν λίγες. Αυτή τη φορά, το χωριό του Δ. Βέροιας έρχεται να αποκαταστήσει για τα καλά το "όνομά" του, αποδεικνύοντας πως το βράδυ της κακής υποδοχής, όχι μόνο δεν αντικατόπτριζε τους κατοίκους του χωριού, αλλά οι αντιδράσεις ήταν προϊόν μη ενημέρωσης και ακροδεξιού... δακτύλου.

Δείτε το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύθηκε στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας:

Άνοιξαν το στρατόπεδο, τα σχολεία και την καρδιά τους στους πρόσφυγες

Πλήρης αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με την υποδοχή προσφυγόπουλων στα σχολεία στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας, χώρο που είχε στιγματιστεί από τα επεισόδια με τις γουρουνοκεφαλές κατά την άφιξη προσφύγων τον περασμένο Μάρτιο, και σε ένα χωριό που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, όπου προσφάτως είχαμε κύμα ξενοφοβικών αντιδράσεων.
Στη συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων που έγινε αυτή την εβδομάδα στην Αγία Βαρβάρα διατυπώθηκαν σε πολιτισμένο κλίμα όλες οι αγωνίες και τα ερωτήματα, δόθηκαν από τους αρμόδιους απαντήσεις, διευκρινίστηκαν όλα τα ζητήματα, δεν υπήρξε καθόλου ένταση και κυρίως δεν υπήρξε ούτε μια ρατσιστικής χροιάς αντίδραση.
Οι Σύροι που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» είναι 385 άτομα και από αυτούς στο Δημοτικό σχολείο αναμένεται να βρεθούν 30 παιδιά ηλικίας από 8 ως 12 χρόνων, 16 θα πάνε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και περίπου 30 στο Νηπιαγωγείο που θα λειτουργήσει μέσα στο κέντρο.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας, Γιώργος Σοφιανίδης:
«Καταλαβαίνουμε ότι η αγωνία δημιουργεί τα προβλήματα, είχανε ανησυχία μεν οι κάτοικοι, αλλά απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα και λύσαμε κάθε απορία σχετικά με τα ζητήματα υγείας, καθαριότητας του σχολείου, της θέρμανσής του κ.λπ., εξηγήσαμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν διεθνές βιβλιάριο υγείας.
»Μας είπαν λοιπόν ότι δεν είναι αντίθετοι και σημείωσαν μάλιστα ότι όπως πήγαμε και τους εξηγήσαμε τι θα γίνει, έτσι έπρεπε να γίνει τον Μάρτιο και ζήτησαν να κρατηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου. Κυρίως όλα έγιναν σε πολιτισμένο κλίμα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θλιβερά επεισόδια οφείλονταν τόσο στην κακή ενημέρωση αλλά και στους “μεταφερόμενους” από άλλες περιοχές».
Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανίδη, «η κατάσταση στο στρατόπεδο “Αρματολού Κόκκινου” είναι ασύγκριτα καλή από ό,τι σε άλλους χώρους φιλοξενίας. Κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια της πόλης, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Οι περισσότεροι θέλουν βέβαια πάντα να φύγουν και όλες τους οι διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των συνεντεύξεων».
«Απαντήσαμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα, δεν υπήρξαν κραυγές, συνθήματα, οχλαγωγία, καμιά ρατσιστική έκφραση δεν ακούστηκε, δεν έγινε καν διχαστική ψηφοφορία, οι κάτοικοι στην Αγία Βαρβάρα δίδαξαν ήθος και πολιτισμό» δηλώνει από την πλευρά του ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, που πήρε μέρος στην ενημέρωση των γονέων μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, Κώστα Κωσταντινίδη, και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, Σπύρο Κουτσιαντή.
Ο κ. Διαμαντόπουλος, που είχε συμμετάσχει και στην επεισοδιακή συνέλευση γονέων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τονίζει ότι «τα επεισόδια που είχαν γίνει κατά την άφιξη των προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα ήταν μια διογκωμένη εικόνα σε σχέση με την αλήθεια, καθώς την επόμενη κιόλας μέρα η μισή Βέροια ήταν στο στρατόπεδο για να δώσει κάθε είδους βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς».
Και είναι αισιόδοξος ότι «και στην Αλεξάνδρεια θα ανατραπεί η εικόνα. Δεν είναι αυτή η αληθινή εικόνα της πόλης».
Σημειώνει μάλιστα ότι ο ίδιος έχει βρεθεί για πέντε χρόνια στο ελληνικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου «είχαμε ελληνόπουλα αλλά και παιδιά μικτών γάμων και άρα με διαφορετικό θρήσκευμα. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, πάντα διηγούμαι πως οι Αιγύπτιοι άνοιξαν τα σπίτια τους, με φιλοξένησαν, με φίλεψαν, με δέχτηκαν. Οι διαχωρισμοί είναι μια ψεύτικη εικόνα, εν πολλοίς επινοημένη να υπηρετεί άλλους σκοπούς και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με την εκπαίδευση».
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο