Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη για έργα και υποδομές


Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη, για έργα και υποδομές:

Πρωταρχικός στόχος η ολοκλήρωση τριών θεμελιωδών έργων:
-Γέφυρα Κούσιου
-Οδική σύνδεση οικισμού άνω Σελίου με κάτω Σέλι
-Χωροθέτηση και κατασκευή κολυμβητηρίου στο Δ.Α.Κ. Μακροχωρίου

Περαιτέρω θα προχωρήσουμε στην:
-Κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
-Ολοκλήρωση Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή της Κυψέλης (στον Βρεφονηπιακό Σταθμό θα δοθεί το όνομα του Μιλτιάδη Κλοκίδη)
-Βελτίωση της οδικής σύνδεσης Συκιάς-Παλατιτσίων
-Νέα μελέτη ανάπλασης και ανασχεδιασμός της Πλατείας Ωρολογίου 
-Αξιοποίηση του κτιρίου των παλαιών Δικαστηρίων για τουριστικούς σκοπούς 
-Προσπάθεια για αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Μακροχωρίου, με έμφαση στον μαζικό αθλητισμό. Όλο το αθλητικό κέντρο θα σχεδιαστεί με τις αρχές των σχεδόν μηδενικών ενεργειακών καταναλώσεων. Δημιουργία ενός αθλητικού πάρκου και πάρκου αναψυχής για όλους τους δημότες με σύγχρονες υποδομές (διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου, κατασκευή ακόμη και υπαίθριου κολυμβητηρίου, κατασκευή αποδυτηρίων και χώρων υγιεινής για αθλητές και κοινό) ένας χώρος που θα μπορεί να επισκεφτεί ο δημότης όλον τον χρόνο για να αθληθεί, αλλά και θα μπορεί να στεγάσει και εκδηλώσεις (Χριστούγεννα, Φεστιβάλ Ροδάκινου, καλοκαιρινές συναυλίες κ.λπ.). 
-Κατασκευή νέου κοιμητηρίου, κατόπιν μελέτης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Έμφαση θα δοθεί σε βελτιώσεις και μικρά, πλην όμως κρίσιμα, έργα υποδομών, όπως:
-Επιδιόρθωση του οδικού δικτύου (ασφαλτοστρώσεις)
-Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης στις Κοινότητες του Δήμου μας: ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του νερού στον Δήμο με νέους εξωτερικούς αγωγούς μεταφοράς για πόσιμο νερό σε όλη την επικράτεια του Δήμου από τις πηγές του Βερμίου και καθόλου γεωτρήσεις. Εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και σύνδεση των κοντινών Δημοτικών Ενοτήτων με τον βιολογικό της Βέροιας και νέοι μικροί βιολογικοί στις υπόλοιπες απομακρυσμένες Ενότητες του υπόλοιπου Δήμου. 
-Δημόσιες τουαλέτες σε χώρους με υψηλή τουριστική κίνηση στην πόλη της Βέροιας. 
-Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην οδό Στρατού, στο ύψος του πλάτανου έναντι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, για την ασφαλή έξοδο των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και για την ασφαλή διέλευση των μαθητών του 3ου - 4ουΛυκείου
-Ανακατασκευή των παιδικών χαρών σύμφωνα με τα νέα πρότυπα. Ασφαλέστερος εξοπλισμός, αντικατάσταση φθαρμένου δαπέδου, δημιουργία χώρου ψυχαγωγίας παιδιών της προεφηβικής ηλικίας. Διαρκής συντήρηση, επίβλεψη και καθαρισμός.
-Αξιολόγηση και δρομολόγηση παρεμβάσεων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου και συνέργειες με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Π.Κ.Μ.), για βελτιώσεις (δρόμος Πατρίδα- Βέροια), διαπλατύνσεις, νέα δίκτυα (οδική σύνδεση με Βεργίνα) κ.λπ. 
-Επέκταση και αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου Wi-Fi. Σταδιακή επέκταση στις κοινότητες.

Για το τοπικό οδικό δίκτυο ειδικότερα:
Ως κατεύθυνση αναφέρουμε ότι η επιλογή των παρεμβάσεων πρέπει να αποσκοπεί σε πολλαπλά ταυτόχρονα οφέλη. Δηλαδή πέραν της βελτίωσης υφισταμένων προσβάσεων ή δημιουργίας νέων για την εξυπηρέτηση των παροδίων, θα πρέπει το κάθε επιλεγέν έργο να εξυπηρετεί και άλλους στόχους, όπως η εξυπηρέτηση και διερχόμενων μεταφορών πέραν των τοπικών, η αλληλεπίδραση με το υπόλοιπο δίκτυο με στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου σε συγκεκριμένα σημεία αυτού όπου παρατηρούνται προβλήματα κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουμε ως παράδειγμα υλοποίησης της παραπάνω στρατηγικής:
-Την ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χαλικοστρωμένου δρόμου από το S/M «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Περιφερειακή Οδό, ως τη μονάδα τυποποίησης και διαλογής φρούτων του «Εκατό» (κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό), ο οποίος εκτός του χαμηλού κόστους (καθώς δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις, ούτε σοβαρή υπόβαση), εξυπηρετεί τους παρόδιους, δίνει διαμπερή, αμφίδρομη και άμεση πρόσβαση στους κατοίκους των ΝΑ περιοχών της πόλης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και την παλαιά Εθνική Οδό που αποτελεί την κύρια πρόσβαση ενός μεγάλου τμήματος του Δήμου (πρώην Δήμου Απ. Παύλου). Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί δραστικά ο κυκλοφοριακός φόρτος της οδού Στρατού (ειδικά στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, στο σημείο διέλευσης των μαθητών των Λυκείων και στα φανάρια Κύπρου στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Στρατού).

Ο Αλιάκμονας- το φράγμα Αγ. Βαρβάρας
Είναι απολύτως  αναγκαίο να δημιουργηθεί εκείνος ο χώρος αναφοράς όπου ο κάτοικος της πόλης θα μπορεί ταυτόχρονα να αθλείται, να ψυχαγωγείται και να έρχεται σε επαφή με τη φύση. Βέβαια, ο χώρος αυτός πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος, να είναι κατάλληλα οργανωμένος και να οδηγεί μέσω της περιβαλλοντικής πολυμορφίας και σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος σε ψυχολογική αποφόρτιση του. 
Η Βέροια έχει την τύχη σε απόσταση μόλις 5,5 χιλιομέτρων από την Ελιά και εντός των διοικητικών της ορίων να διαθέτει έναν εξαιρετικού φυσικού κάλλους χώρο όπου το υγρό στοιχείο σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα αγκαλιάζεται από τους ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Βερμίου. Ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, με την τεχνητή λίμνη της Αγ. Βαρβάρας, τις υφιστάμενες υποδομές της, αλλά και όσες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον, μπορεί να αποτελέσει με την δημιουργία ενός εκτενούς πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, που θα τον συνδέει με την πόλη, τον ιδανικό ζητούμενο χώρο.

-Αξιοποιούμε την ήδη εκπονηθείσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη
-Ήδη από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ταμιευτήρα προβλεπόταν η εγκατάσταση χρήσεων κωπηλασίας, κολύμβησης, ψαρέματος κ.λπ. 
-Επιπρόσθετα, ο χώρος της λίμνης μπορεί να αποτελέσει απαρχή δασικών μονοπατιών είτε προς τα Πιέρια, είτε προς το Βέρμιο, ή παράλληλα στον ποταμό προς τα ανάντη με προορισμό τις τεχνικές λίμνες των φραγμάτων των Ασωμάτων και της Σφηκιάς. 
-Στο παρακείμενο άλσος ΒΔ της λίμνης μπορούν να αναπτυχθούν πολύ σημαντικές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πεζόδρομος-Ποδηλατόδρομος: τεχνική σύλληψη
Ο πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος θα έχουν αφετηρία τους Λαδόμυλους και θα καταλάβουν την νότια παρειά της οδού Πιερίων, αξιοποιώντας το υφιστάμενο πεζοδρόμιο (με διεύρυνση του και βελτίωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών), θα διέρχεται από το μέγαρο των δικαστηρίων, δίνοντας επί πλέον πρόσβαση σ’ αυτό και στις μελλοντικές χρήσεις του διοικητικού κέντρου, και μέσω του οικισμού Αγ. Βαρβάρας θα καταλήγει στη Λίμνη.
-Παράλληλα, αναγκαία είναι η άσκηση πίεσης στην Περιφέρεια για ένταξη στο δικό της τεχνικό πρόγραμμα της κατασκευής νέας χάραξης της επαρχιακής οδού Βέροιας -Μελίκης, στο τμήμα από τον κόμβο της Βέροιας στην Εγνατία ως τον ταμιευτήρα της Αγ. Βαρβάρας, με διέλευση αυτού ανάμεσα από τους οικισμούς Αγ. Βαρβάρας και Άμμου και καταλήγοντας πάνω στο ανατολικό τμήμα του φράγματος (όπου από την Δ.Ε.Η. έχουν αφεθεί οι σχετικές προσβάσεις). Με τον τρόπο αυτό η σημερινή πρόσβαση στην Αγ. Βαρβάρα θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για το προτεινόμενο δίκτυο πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, η δε υφιστάμενη γέφυρα του Αλιάκμονα θα αποδοθεί αποκλειστικά για χρήση στους  πεζούς. 

Ο Τριπόταμος
Ο Τριπόταμος, αν και αναπόσπαστο τμήμα της πόλης, δεν έτυχε της προσοχής καμίας Δημοτικής Αρχής έως τώρα. Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να το προστατεύσει και να το αναδείξει. Να του δώσει τη θέση που του αξίζει και να το καταστήσει πόλο ανάπτυξης μέσα από βιώσιμες και αειφόρες δράσεις.

α. Προσβασιμότητα
Σημαντική δράση αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην όχθη του ποταμού, μέσω:
της δημιουργίας και αποκατάστασης υφιστάμενου παρόχθιου μονοπατιού  που έχει καταστραφεί από πλημμυρικά φαινόμενα και της εν γένει ισχυροποίησης του με φυσικό και αειφόρο τρόπο, δηλαδή μέσω ήπιων παρεμβάσεων και με υλικά του ίδιου του ποταμού (πέτρες, ξύλα),
της διατήρησης αυτού ανοικτού και καθαρού από την ανεξέλεγκτη βλάστηση, 
της δημιουργίας προσβάσεων (σκάλες - ράμπες) από τις υφιστάμενες γέφυρες που υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό. 

β. Καθαρισμός
Πρωταρχικής σημασίας δράση θα πρέπει να αποτελέσει ο καθαρισμός και η προστασία του ποταμού και της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί. Επομένως, κάποια βασικά και αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν:
Ο τακτικός και μόνιμος καθαρισμός του εντασσόμενος στα καθήκοντα της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου.
Η υποχρέωση των ιδιοκτητών των παρόχθιων κατοικιών να αποσύρουν τις σωλήνες αποχέτευσης που ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι και η σύνδεση τους με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης,
Η σφράγιση των ανοιχτών σημείων ελέγχου του αποχετευτικού δικτύου που βρίσκονται μέσα στην κοίτη του ποταμού,
Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού, ώστε να μην αποβάλλουν τα λύματά τους εντός αυτού,
Ο συνεχής έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων στις κτηνοτροφικές και βιοτεχνικές μονάδες που αναπτύσσονται σε παρόχθια τμήματα του Τριποτάμου και οι οποίες επιμολύνουν τον ποταμό με τα απόβλητά τους.

γ. Ανάδειξη – προβολή - αξιοποίηση
Απαραίτητο τμήμα της ανάπτυξης του Τριποτάμου θα πρέπει να αποτελέσει η ανάδειξη και αξιοποίηση του μέσω μιας σειράς δράσεων, όπως:
Ο φωτισμός της παρόχθιας οδού
Η δημιουργία καθιστικών σε θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργεί (λιμνούλες συγκέντρωσης νερού, φυσικές στενώσεις όπου αυξάνεται τοπικά η ταχύτητα ροής του νερού, ιδιαίτερα σημεία ανάπτυξης της φυσικής βλάστησης κ.λπ.)
Η δημιουργία δράσεων προβολής του ποταμού με στόχο την προσέλκυση των κατοίκων και των τουριστών της πόλης 
Η συμμετοχή του Δήμου σε αντίστοιχες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις εθνικού ή/και ευρωπαϊκού επιπέδου 
Η συνεργασία με εθελοντικές ομάδες της πόλης για τη συνδιοργάνωση δράσεων που στόχο θα έχουν την ανάδειξη του Τριποτάμου
Η εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων με πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του ποταμού και της πόλης, την αρχιτεκτονική των παρόχθιων κατοικιών, την πανίδα και χλωρίδα του ποταμού
Η δημιουργία πεδίου για αναρριχητικές δράσεις

Διαφάνεια
Σημαντική κρίνεται, τέλος, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η διαφάνεια στη διαδικασία ανάληψης και εκτέλεσης των έργων υποδομής:
-Νομότυπη ανάθεση των μελετών σε ιδιωτικά τεχνικά γραφεία με διαγωνισμό και, αν πρόκειται για αρχιτεκτονικό έργο, κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. 
-Αυστηρή τήρηση ημερολογίων έργων και τακτική δημοσιοποίησή τους, μαζί με φωτογραφικό υλικό προκειμένου οι δημότες να γνωρίζουν την εξέλιξη των έργων, σε κάθε εργοτάξιο και από κάθε εργολάβο. 
-Αξιοποίηση του εντόπιου δυναμικού σε εργασίες με νομότυπες αναθέσεις. 
-Δημοσιοποίηση των πληρωμών για κάθε έργο σε ειδικό τομέα της ιστοσελίδας του Δήμου, ώστε οι δημότες να έχουν ευχερώς πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία.

Η απόφαση για το ΣΗΜΕΡΑ -  Η εγγύηση για το ΑΥΡΙΟ!
Προτεραιότητα στον Πολίτη | Αντώνης Μαρκούλης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο