Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του π. Αθανασίου Βουδούρη για τον Γυναικείο Ασκητισμό και Μοναχισμό στην Ημαθία (βίντεο - φωτο)


Το νέο βιβλίο του δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας π. Αθανασίου Γ. Βουδούρη με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί του γυναικείου ασκητισμού & μοναχισμού στην Ημαθία - Όψεις, εκφάνσεις και προεκτάσεις από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή» παρουσιάστηκε το απόγεμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Βέροιας. 

Πρόκειται για νέα έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στην Θ' Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία. 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, προϊστάμενος της ενορίας των Αγ. Αναργύρων, ο δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας και ο ίδιος ο συγγραφέας. 

Εκ μέρους της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Δ.Σ. Ολυμπία Μπέτσα, ενώ μεταξύ των παρόντων ήταν και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.


Το βιβλίο αποτελεί μια επίπονη και πλέον της 10ετίας προσπάθεια του συγγραφέα και έρχεται να καλύψει ένα κενό στην τοπική ιστοριογραφία και να ανατρέψει πολλά ταμπού ή μύθους. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο π. Αθανάσιος Βουδούρης, "η ιστορία έχει φύλο", εννοώντας ότι διαχρονικά η καταγραφή της Ιστορίας έγινε με βάσει το ανδρικό φύλο, για αυτό και οι πηγές για πρόσωπα γυναικών είναι πολύ περιορισμένες ή υπάρχουν υπό το πρίσμα της ανδρικής καταγραφής. Εξ ου και ο τίτλος "αντικατοπτρισμοί", που σημαίνει ότι μέσα από το "καθρέφτισμα" των πηγών, ευρημάτων και βιβλιογραφίας έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί το γυναικείο ασκητικό και μοναστικό κίνημα, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι και σήμερα. 

Μιλώντας για τον συγγραφέα η πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα σχολίασε ότι για ακόμη μία φορά ο συγγραφέας αγγίζει ανέγγιχτα σημεία της Ιστορίας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της προς τον συγγραφέα για την προσφορά του στην τοπική ιστοριογραφία και στην Εταιρεία. 

Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα εκ μέρους της ενορίας προς τους παριστάμενους, ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε τα αντίτυπα που προμηθεύτηκαν οι παρόντες.

Δείτε σχετικό βίντεο (από pliroforiodotis.gr) και φωτογραφίες από την εκδήλωση:















Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο