Αποκαλυπτήρια προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Βεροίας Παύλου - Ποιοι και γιατί πρότειναν την τοποθέτησή της


Αν και πέρασαν 26 χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης κυρού Παύλου (Γιαννικόπουλου), τα πνευματικά του παιδιά και ο διάδοχός του στον Επισκοπικό θρόνο δεν τον ξέχασαν... 

Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος και ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου του Αγ. Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, οι οποίοι χειροτονήθηκαν διάκονοι και πρεσβύτεροι από τα χέρια του μακαριστού, είχαν την ιδέα για την τοποθέτηση προτομής στο Επισκοπείο και μετέφεραν αυτή την ιδέα στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο οποίος ευχαρίστως αποδέχτηκε το αίτημα και ανέλαβε την υλοποίηση.


Στην σεμνή τελετή μίλησαν οι δύο Μητροπολίτες και εκπρόσωπος του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, με την παρουσία των Αρχών του τόπου, του κλήρου και του λαού της Βέροιας. Παρούσα ήταν όμως και η αδελφή του μακαριστού Μητροπολίτη, η οποία με συγκίνηση παρακολούθησε την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αδερφού της.



Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Βεροίας Παύλος Γιαννικόπουλος (1929 - 1993)

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παύλος (κατά κόσμον Σπυρίδων Γιαννικόπουλος) γεννήθηκε στο χωρίο Λάλα Ηλείας το 1929. Σπούδασε στην εκκλησιαστική σχολή Αγίας Αναστασίας και τη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Χειροτονήθηκε κληρικός από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Διονύσιο και υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. 

Το 1968 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης και αφιέρωσε τη ζωή του στην πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου. Διακρίθηκε για το σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, ενδιαφέρθηκε έντονα για την ανέγερση ιερών ναών και μονών σε όλη τη Μητρόπολη και κυρίως στην επαρχία. Χειροτόνησε πολλούς κληρικούς για την εξυπηρέτηση των πνευματικών και λειτουργικών αναγκών του λαού και φρόντισε με μεγάλη επιμέλεια για την κατάρτισή τους. Ίδρυσε μια σειρά αξιόλογων εκδόσεων, στην οποία κυκλοφόρησαν σημαντικές μελέτες για την τοπική εκκλησιαστική ιστορία και αγιολογία. 

Τον Αύγουστο του 1993 λειτούργησε για τελευταία φορά στην Παναγία Σουμελά. Λίγες μέρες αργότερα χειρουργήθηκε στην Αμερική, όπου τελικά κατέληξε και ενταφιάστηκε κατά την επιθυμία του στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο