Ημαθία: Το Δημόσιο "τσιμπάει" το 24% των ιδιοκτησιών στο αγροτοδασόκτημα Ριζωμάτων - Αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς


Αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση, επικρατεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του αγροτοδασοκτήματος Ριζωμάτων, έπειτα από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων του Κτηματολογίου, όπου το Ελληνικό Δημόσιο (και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δασών Ημαθίας) εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης με ποσοστό 24%, με επίκληση νόμου του 1925, περί δασικών εκτάσεων. 

Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Θανάσης Δέλλας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έκταση που αποκτήθηκε με αγορά των προγόνων των σημερινών ιδιοκτητών πριν από 95 χρόνια, το 1925 δηλαδή. 

Στην σχετική του επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον Τύπου, έγραφε ο Θανάσης Δέλλας στις 4 Αυγούστου 2020:

Αδικία και εμπαιγμός των κατοίκων των Ριζωμάτων, αναφορικά με τους πίνακες προσωρινής ανάρτησης ιδιοκτησιών στο Εθνικό κτηματολόγιο.

Μια οδυνηρή έκπληξη με περίμενε, εμένα αλλά και όλους τους ιδιοκτήτες (μικροιδιοκτήτες γής, για να κυριολεκτούμε) από την ανάρτηση των παραπάνω πινάκων.

Με λίγα λόγια διαπιστώσαμε ότι ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ στις ιδιοκτησίες μας, εμφανίζεται αίφνης το Ελληνικό Δημόσιο, σε ποσοστό 24/100.

Το Δημόσιο επικαλούμενο νόμο του 1925 περί δασικών εκτάσεων, ενέγραψε δικαιώματα στην "πολύπαθη" ΓΗ ΜΑΣ.

Τι εννοώ με την πομπώδη λέξη ΠΟΛΥΠΑΘΗ.
Αυτή η προγονική γη, αγοράστηκε με ιδρώτα και αίμα στην κυριολεξία το 1925, από 125 οικογένειες των Ριζωμάτων, από τους εμφανιζόμενους ως ιδιοκτήτες (τουρκοαλβανικής καταγωγής).

Με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και στα ανθρώπινα ιδεώδη αγόρασαν το αγροδασόκτημα Ριζωμάτων, συνάπτοντας μάλιστα και δάνειο από τράπεζα των Σερρών.

Το αγροδασόκτημα Ριζωμάτων δηλαδή ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΓΗΣ, μόνο από τον Ιδρώτα και τις Αιματηρές Οικονομίες των προγόνων μας.

Εν έτη 2020 λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε δια των οργάνων της, ότι αποτελεί τον συνιδιοκτήτη των αγροτικών εκτάσεων μας σε ποσοστό 24% παρακαλώ.

Αν επιμείνει στην θέση της αυτή και κατά την κατάρτιση των οριστικών πινάκων κτηματογράφησης, τότε οι μικροιδιοκτησίες μας πάνε περίπατο.

Θα υπάρχουν προβλήματα στις μεταβιβάσεις της γής μας αλλά και ΘΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ (ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ) η αξία της.

Προτείνω (και ως δημοτικός σύμβουλος Βέροιας):
1) Την καταγγελία και δημοσιοποίηση με κάθε πρόσφορο μέσο αυτής της στάσης του Δημοσίου.
2) Την ανάληψη νομικών ενεργειών.
3) Την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

Σε επόμενες ανακοινώσεις μου θα εξειδικεύσω τις προτάσεις μου.

Καλώ τους κατοίκους των Ριζωμάτων και του Δασκίου σε αγωνιστική επαγρύπνηση!
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν χρειάζεται επανάπαυση!

Νεότερη παρέμβαση Δέλλα για το θέμα (Κυριακή 9/8/2020)

Σε νέα παρέμβαση το απόγευμα της Κυριακής 9 Αυγούστού 2020 ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Θανάσης Δέλλας αναφέρει:

Σε αναβρασμό η τοπική κοινωνία των Ριζωμάτων, για το μέγα πρόβλημα, της διεκδίκησης από το Δημόσιο, ποσοστού 24/100 των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής.

Στην χθεσινή πολύωρη κουβέντα και ενημέρωση των συγχωριανών μου διαπίστωσα την ενότητα τους όσον αφορά το διεκδικητικό μας πλαίσιο και την εξέλιξη των ήδη δρομολογημενων ενεργειών μας, μη αποκλειομένων και των δυναμικών κινητοποιήσεων.

Σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Βέροιας, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, του οποίου η θετική στάση και συμπαράσταση είναι δεδομένη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Σάκη Καραβασίλη και τα μέλη του κοινοτικού οργάνου, θα ανακοινώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Όπως όλοι διαπίστωσαν, τα πολιτικά και κοινωνικά μας αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα, διαπιστώνοντας το μέγεθος και την ουσία του προβλήματος αλλά και ενεργώντας ποικιλοτρόπως προς την κατεύθυνση της δίκαιης επίλυσης του.

Είμαστε παρόντες!
Είμαστε συνεπείς!
Είμαστε μαζί, δίπλα δίπλα!
Οι συγχωριανοί μου να είναι σίγουροι ότι και αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος!

Θανάσης Δέλλας
Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας
Δ Ε ΜακεδονιδοςΠαρέμβαση και από τον Παύλο Παυλίδη

Με το θέμα ασχολείται 5 μέρες μετά και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Βέροιας "Συνδημότες", Παύλος Παυλίδης, ο οποίος, με επιστολή του που κοινοποιείται στην Κυβέρνηση, τα κόμματα, τους τοπικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, ζητά να εξεταστεί το θέμα και να αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ προαναγγέλεται ότι το θέμα θα τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η επιστολή Παυλίδη:

Δημοτική Παράταξη Δήμου Βέροιας
"Συνδημότες"

Βέροια 9/8/2020

Θέμα: Διεκδίκηση  ποσοστού 24% των αγροτικών εκτάσεων περιοχής Ριζωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο. 
                  
Κοινοποίηση:
Τοπικό τύπο.
Εκπρόσωπο Κυβέρνησης.
Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Βουλευτές Νομού Ημαθίας.
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.


Ενημερωθήκαμε για την άσχημη εξέλιξη που είχε η εγγραφή των στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Ριζωμάτων. Πριν από κάθε άλλη περιγραφή και επισήμανση να δηλώσουμε ότι η σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου είναι μια θετικότατη ενέργεια φυσικά και  απαραίτητη για ένα σύγχρονο κράτος.

Ιστορικό. 
Οι πρόγονοι των κατοίκων της περιοχής, το 1925 προχώρησαν στην αγορά των αγροδασικών εκτάσεων, με δάνειο  που συνήψαν με  τράπεζα των Σερρών,  από τους τότε ιδιοκτήτες Τουρκοαλβανικής καταγωγής. 

Η Ελληνική Πολιτεία για λόγους εθνικού συμφέροντος, επέβαλλε στις αγορές εκείνες η πολιτεία να φαίνεται ως συνιδιοκτήτης των εκτάσεων αυτών σε ποσοστό 24%.

Έτσι σήμερα κατά το τυπικό, στους πίνακες που δημιούργησε η επιτροπή κτηματολογίου, εμφανίζεται η συγκεκριμένη πρόβλεψη και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται ως κατέχοντες εκτάσεις, μειωμένες κατά το ανάλογο ποσοστό.

Παρατηρήσεις.
Είναι προφανές ότι οι εθνικοί λόγοι που επέβαλλαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη την περίοδο εκείνη, εξέλειπαν με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα σήμερα και με συνυπολογισμό των εξελίξεων, φαντάζουν από γραφικοί έως επικίνδυνοι για την εμπλοκή σε μια απέραντη γραφειοκρατία που θα ταλανίσει τους πολίτες και θα επιφέρει μηδενικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν δεκαετίες τώρα συνάψει συμβόλαια μεταβιβάσεων, αλλά και επιχειρηματικών σχεδίων, δηλώνοντας σε επίσημα έγγραφα το ακέραιο της έκτασης και όχι ποσοστό αυτής. Τίθεται λοιπόν αναδρομικά θέμα εγκυρότητας συμβολαίων και πολύχρονες αδιέξοδες δικαστικές εμπλοκές .

Να ληφθεί επίσης υπόψιν ότι κάποιοι εξ αυτών, έχουν χρησιμοποιήσει το σύνολο των εκτάσεων σε δηλώσεις  προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζες στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και έχουν επιδοτηθεί αναλόγως.

Το δε τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτεία στην εγγραφή οφειλών προς το δημόσιο, υπολόγιζε τις επιβαρύνσεις αυτές μετρώντας το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι το ποσοστό που σήμερα διατείνεται ότι κατέχει νομίμως ο πολίτης των Ριζωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς.
Θεωρούμε ότι είναι λογικό και δίκαιο η πολιτεία να νομιμοποιήσει τις εκτάσεις αυτές στους ιδιοκτήτες στο ακέραιο, θεωρώντας ως αντίτιμο εξαγοράς, τις επιβαρύνσεις που πληρώθηκαν στα προηγούμενα χρόνια και που ήταν πέραν των πραγματικά οφειλομένων.

Τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα θα μπορούσε μια επιτροπή νομικών να τα διευθετήσει. Αν υπάρχει θέμα συνταγματικής πρόβλεψης, ίσως μια διευθέτηση μερική μέχρι την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων να είναι μια λύση.

Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο και αντιπαραγωγικό να δημιουργείται μια αναστάτωση τέτοιου μεγέθους, με τόσο πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα για την πολιτεία.

Εξυπακούεται ότι  θα φέρουμε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και θα ζητήσουμε τη στήριξη από όλες τις παρατάξεις, στην κατεύθυνση που περιγράφει το κείμενο.

Παύλος Παυλίδης 
Επικεφαλής Παράταξης "Συνδημότες"

(το έγγραφο του Κτηματολογίου που δημοσιεύεται παραπάνω αναρτήθηκε από τον Θανάση Δέλλα στο fb)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια