Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσικής Πολυμορφίας (της δρ. Αναστασίας Πάπαρη)


Της δρ. Αναστασίας Πάπαρη: Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλη την Ευρώπη, που είναι ευρύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Η πρόταση, που κατέθεσα διαδικτυακά, είναι η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας ως 'πρώτης μεταξύ ίσων', στη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης. Αυτό η Ευρώπη στο σύνολό της και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικότερα, το οφείλουν στην Ελλάδα, την κοιτίδα των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Αναβαθμίζεται έτσι το κύρος της Ευρώπης εντός και εκτός των συνόρων της, αξιοποιώντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα, έναντι των ανταγωνιστών της (ΗΠΑ, Κίνα), που είναι ο πολιτισμός, ένα πλεονέκτημα που κανείς στον κόσμο δεν της το αρνείται. Εν αναμονή, λοιπόν......

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο