Απάντηση Βοργιαζίδη στον επικεφαλής των "Συνδημοτών" Π. Παυλίδη


Κείμενο του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη: "Η αμετροέπεια, η φλυαρία, η απερισκεψία και η κενολογία του κ. Παυλίδη συνεχίζουν να απασχολούν τον ίδιο και την παράταξή του, καθώς παρασύρεται σε περιττές και μάταιες τοποθετήσεις συνεχίζοντας μία κακιά συνήθεια…

Εν αντιθέσει με την παρούσα δημοτική αρχή που μιλά με το παρόν έργο και με τους στόχους του μέλλοντος. Βρίσκεται σε θέση ευθύνης βάσει προγραμματισμού. Εμείς δεν μιλάμε απλά για να ακουγόμαστε. Μιλάμε με πράξεις κ. Παυλίδη.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη διασφάλιση της ποιότητας ενός συνόλου έργων και της υλοποίησής τους μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και σας παραθέτουμε τα παρακάτω με στόχο να σας μεταδώσουμε τη Γνώση και το έργο μας που παράγεται μέσα από την ακούραστη Δράση μας, με στόχο την αναβάθμιση του Δήμου Βέροιας.

-ΔΕΥΑΒ
Καλό θα ήταν να μας πείτε εσείς κ. Παυλίδη, αφού κατά την άποψή σας το 30% των υπολειμμάτων παραμένει, γιατί τα τελευταία 3 χρόνια που έχουμε καθημερινές δειγματοληψίες τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι Άριστα!

-Έργα στα χωριά
Σε ποια εγκατάλειψη χωριών αναφέρεστε κ. Παυλίδη την ώρα που σειρά έργων έχουν υλοποιηθεί στις Δημοτικές Κοινότητες και συνεχίζουν να υλοποιούνται με βάση τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας. 

Αρκεί να επαναφέρουμε στην «κοντή» μνήμη σας: 
  • Αρδευτικό δίκτυο οικισμού Μέσης Δήμου Βέροιας προϋπολογισμού 1.764.000€
  • Αποχέτευση Ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων δημοτικής ενότητας Βεργίνας Δήμου Βέροιας προϋπολογισμού 9.506.708,48€
  • «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δ.Ε Δοβρά του Δήμου Βέροιας» προϋπολογισμού 6.836.965,13€
  • Τοποθέτηση Ηλεκτροφωτισμού στο Γήπεδο Μακροχωρίου, προϋπολογισμού 95.000€
  • «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΤΑΠΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ “Δ. ΒΙΚΕΛΑΣ”»  προϋπολογισμού 895.000€
  • «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΔΡΑΣ Δ.ΒΕΡΟΙΑΣ» προϋπολογισμού 586.787€
  • «Μελέτη κατασκευής φράγματος στη θέση Βράνα-Πέτρα κοινότητας Τριλόφου Δήμου Βέροιας»  προϋπολογισμού 3.365.377,72€
  • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ (3Η ΦΑΣΗ –ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ) προϋπολογισμού 2.730.000€
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Τ.Κ ΔΙΑΒΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ προϋπολογισμού 3.798.387,10€
  • Κατασκευή κυκλικού κόμβου Μακροχωρίου προϋπολογισμού 207.000€
Και ο κατάλογος των έργων δεν τελειώνει εδώ:
  • «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Δ.Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ, Δ.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ» προϋπολογισμού 74.000€
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ, Δ.Ε. ΒΕΡΓΙΝΑΣ, Δ.Ε. ΔΟΒΡΑ  ΚΑΙ  Δ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ» προϋπολογισμού 480.000€
  • Αγροτική οδοποιία στις Τ.Κ. Τριλόφου  προϋπολογισμού 719.200€ 
  • Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Μακροχωρίου και Ν. Νικομήδειας, προϋπολογισμού 380.680€ 
  • «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Κ. ΒΕΡΜΙΟΥ»  προϋπολογισμού 59.000€
  • Κατασκευή Μεταλλικών Κερκίδων στο γήπεδο Αγίου Γεωργίου  προϋπολογισμού 307.520€
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ προϋπολογισμού 90.000€
  • «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΙΝΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (5Χ5) Δ.Κ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ » προϋπολογισμού 35.582€
  • Αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Κοινότητας Αγ. Βαρβάρας Δ. Βέροιας προϋπολογισμού 290.000€
  • «Αντιμετώπιση κατολισθήσεων της δημοτικής οδού Καστανιάς - Ι. Μ. Παναγίας Σουμελάς» προϋπολογισμού 500.000€
  • Αγροτική οδοποιία στο αγρόκτημα Μαυροδενδρίου και Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας προϋπολογισμού 440.572€
  • Ανάπλαση πλατείας Μακροχωρίου προϋπολογισμού 440.000€
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ προϋπολογισμού 149.836,59€
  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ προϋπολογισμού 101.267,53€
  • Επέκταση- διαρρύθμιση Δημοτικού σχολείου Αγ. Γεωργίου προϋπολογισμού 235.000€
  • Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας Δοβρά προϋπολογισμού 60.000€
  • Ανακατασκευή του δαπέδου γηπέδου αντισφαίρησης Ράχης (προμήθεια) προϋπολογισμού 18.341€
-Παιδική χαρά ΑμεΑ
Και επειδή θίξατε το ευαίσθητο θέμα των αναγκών των ΑμεΑ, επιτρέψτε μας να ξεκαθαρίσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι οι πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας στη διαμόρφωση μιας ανοιχτής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Ως Δήμος Βέροιας εργαζόμαστε πάνω στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων με την προμήθεια οργάνων «Πρόσβασης από Όλους» σε πέντε (5) παιδικές χαρές (Τενεκετζίδικα, Μακροχώρι, Διαβατό, Πατρίδα, Πανόραμα).

Εξάλλου πρόσφατα καταθέσαμε πρόταση «Προμήθειας εξοπλισμού για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Βέροιας» στο Πράσινο Ταμείο για την αγορά υπαίθρων οργάνων γυμναστικής ενηλίκων & ενηλίκων ΑμεΑ, υπαίθριων οργάνων γυμναστικής ανηλίκων και ανηλίκων ΑμεΑ.

Επιδίωξή μας είναι κ. Παυλίδη, η δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή, δικαιοσύνη και ισότητα των ευκαιριών σε όλα τα μέλη της.

-Κτίριο Τσαλέρα
Η μικροπολιτική στάση που συνεχίζει να κρατά η παράταξη των «Συνδημοτών» απέναντι στα κρίσιμα θέματα της πόλης, εκθέτει τον ίδιο τον κ. Παυλίδη ο οποίος προχωρά σε λανθασμένες και αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με το κτίριο Τσαλέρα. Χωρίς να γνωρίζει το πλαίσιο για την επαναλειτουργία του σχολικού συγκροτήματος, προχωρά σε τακτικισμούς και ανακρίβειες. Αυτό που προτάσσουμε από την εν λόγω κίνηση είναι ότι:

-Σχεδιάζουμε την καθ’ ύψος επέκταση του σχολικού συγκροτήματος, βάσει των προσχεδίων που έχουν κατατεθεί από τον κ. Κώστα Παλουκίδη. 

-Παρατηρήσεις Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης 
Η έκθεση του ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προφανώς και αφορά σε συστάσεις προκειμένου να βελτιώσουμε τη λειτουργία του Δήμου μας. 

Όμως κ. Παυλίδη, «Μπορείς να γίνεις σοφός με τη σοφία των άλλων αλλά συνετός μπορείς να γίνεις μόνο με τη δική σου σύνεση».

Και εξηγούμε:
Εσείς ήσασταν εκείνος για τον οποίο διενεργήθηκε Διαχειριστικός Έλεγχος στον Δήμο Βέροιας για το Ν.Π.Δ.Δ. του ΚΑΠΑ τα έτη 2012 – 2014, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και με βάση «κατεπείγοντα έλεγχο νομιμότητας (πλαστότητας ή εικονικότητας) των φορολογικών στοιχείων των προμηθευτών». Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στη διαδικασία έγκρισης και απευθείας ανάθεσης για την αγορά και τοποθέτηση χλοοτάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο στα Εβραϊκά, για την προμήθεια συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5 της κοινότητας Τριλόφου και προμήθεια συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5 της κοινότητας Δασκίου. 

Συνεπώς καμία σοφία και καμία σύνεση για εσάς...

-Είσπραξη οφειλόμενων
Η εποχή των ισχνών αγελάδων που διανύουμε πιθανότατα θα έπρεπε να σας βρίσκει κ. Παυλίδη πιο ενημερωμένο και διαβασμένο σχετικά με την οικονομική δυσχέρεια του κόσμου. Αυτή μετακυλίεται και στα βαρυφορτωμένα ταμεία των Δήμων. Η είσπραξη οφειλών από επιχειρήσεις και απλούς πολίτες αποτελεί πονοκέφαλο για όλους τους Δήμους της χώρας αλλά ο κ. Παυλίδης φαίνεται πως «Αλλού τηρά κι αλλού βλέπει…».

-Συντήρηση στόλου οχημάτων
Λέμε το αυτονόητο: Δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση στα κόστη συντήρησης του τότε παλαιού στόλου του Δήμου Βέροιας με τους τότε καινούργιους στόλους των Δήμων Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς!

-Ριζώματα
Αναφορικά με την άδικη και άστοχη ενέργεια του Ελληνικού Δημοσίου να διεκδικήσει από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των Ριζωμάτων, μετά από 97 χρόνια συνεχούς και αδιαλείπτου νομής, κατοχής, ιδιοκτησίας, καλλιέργειας, ανάληψης φορολογικών υποχρεώσεων στο ακέραιο, κληρονομικής μεταβίβασης της αγροτικής γης, επισημαίνουμε κ. Παυλίδη ότι η τροπολογία που ήρθε στη Βουλή δεν μας ικανοποιεί πλήρως καθώς:

Α) Δεν περιγράφεται με σαφήνεια ο ακριβής αριθμός των εκτάσεων που διεκδικεί το Δημόσιο και

Β) Δεν διευκρινίζει την ύπαρξη ή μη τιμήματος. 

-Ετήσιος Απολογισμός
Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο είδος απολογισμού μιλάτε κ. Παυλίδη, όταν γνωρίζετε ότι ακολουθούμε την ίδια τακτική με εκείνη της περιόδου 2007-2014. Βέβαια για αυτή τη δημοτική αρχή, ο απολογισμός του έργου είναι καθημερινός και αδιάλειπτος. Και φυσικά δεν είναι κρυφός αφού δημοσιοποιείται στους πολίτες του Δήμου Βέροιας προκειμένου και εκείνοι να γνωρίζουν το σημαντικό έργο που γίνεται προς όφελος της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων, προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων σε κάθε γωνιά του Δήμου Βέροιας. 

-Κλειστό Γυμναστήριο
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Βέροιας επενδύει στη συνεχή στήριξη των ζητημάτων καθημερινότητας των πολιτών.  Για τον λόγο αυτόν σας παραπέμπουμε στην πλειάδα των έργων και των μελετών, η δημοσιοποίηση των οποίων  προφανέστατα σας ενοχλεί… 

Η διοίκηση προωθεί θέματα που άπτονται των άμεσων αναγκών της πόλης σε αντίθεση με σας κ. Παυλίδη ο οποίος ήσασταν αυτός που πρότεινε να χαριστεί φιλέτο έκτασης 26 στρεμμάτων. Δυστυχώς παρουσιάζεστε με αυθάδεια και αλαζονεία απέναντι στην επιλογή της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει ένα σημαντικότατο έργο. Δηλώνουμε πως πραγματικά διαφυλάττουμε το δημόσιο χρήμα. Δεν παραχωρούμε φιλέτα του Δήμου (περίπτωση εισόδου της πόλης για τη δημιουργία Κλειστού Γυμναστηρίου και όχι παραχώρηση-χάρισμα για Αστικά, Υπεραστικά). Δεν χαρίζουμε τη δημοτική περιουσία.

-Κυκλικός Κόμβος Μακροχωρίου
Εσείς κ. Παυλίδη έχετε ιδιαίτερα διακριθεί (!) στον τομέα των έργων, αφού εγκρίνατε μελέτη σύμφωνα με την οποία στην οδό Βενιζέλου δεν μπορούσαν να περάσουν ταυτόχρονα δύο αστικά λεωφορεία (εταιρίας της οποίας είστε πρόεδρος)! Ευτυχώς που υπήρξαμε καίριοι στις ενέργειές μας και διαπλατύναμε τον δρόμο για την αποκατάσταση της κίνησης…

Όσον αφορά εκείνους που κωφεύουν απέναντι στη χρησιμότητα του Κυκλικού Κόμβου Μακροχωρίου και κάνουν αναΚΥΚΛΩμενα λάθη, σας αναφέρουμε κ. Παυλίδη -για να το εμπεδώσετε όσο καλύτερα γίνεται- πως ο Κυκλικός Κόμβος αποτελεί τη σημαντικότερη πρόσβαση από τις Κοινότητες Διαβατού και Κουλούρας προς την Εγνατία Οδό. 

-Νεοφυείς επιχειρήσεις και Πάρκο Καινοτομίας
Θα πρέπει να πούμε πως είναι ιδιαίτερη χαρά μας να ενστερνίζεστε τις απόψεις που διατυπώσαμε πρώτοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τους οικονομικούς όρους που αφορούν στην ανάπτυξη και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην πόλη μας.

-Ψηφιακή Διακυβέρνηση
O Δήμος Βέροιας υπογραμμίζει τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις «Έξυπνες Πόλεις» ακολουθώντας το σύγχρονο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης και την προοδευτική της πορεία, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους 20 πρώτους δήμους της χώρας που έχουν περάσει το κατώφλι της νέας ψηφιακής εποχής. Αντιθέτως με εσάς κ. Παυλίδη που ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής, παρατήσατε στο υπόγειο του δημαρχείου όλον τον τεχνικό εξοπλισμό και προχωρήσατε σε κλείσιμο της «Αναπτυξιακής» δίχως να μας έχετε πει μέχρι σήμερα το γιατί. 

Γιατί προφανώς είχατε την ευκαιρία να μετατρέψετε από τότε ακόμα τη Βέροια σε πόλη με ψηφιακό προσανατολισμό… Ωστόσο:

-ΔΕΝ αξιοποιήσατε ούτε κατ’ ελάχιστο τον εξοπλισμό.

-ΔΕΝ χρησιμοποιήσατε ούτε κατ’ ελάχιστο τις πλατφόρμες.

-ΔΕΝ εκπαιδεύσατε και δεν δημιουργήσατε συνθήκες τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού.

-ΔΕΝ γνωστοποιήσατε ποτέ στους δημότες της Βέροιας τη σημασία της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή με τη χρήση προγραμμάτων προς όφελός τους.

Αν μη τι άλλο πρέπει να αναγνωρίσετε στην παρούσα Δημοτική Αρχή τη μέγιστη προσπάθεια, ώστε με τους πόρους που διατίθενται –και σίγουρα εσείς ξέρετε καλά ότι πλέον είναι ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν-  να γίνονται πάρα πολλά στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου Βέροιας.

-Ποια αλλαγή προσώπων ευαγγελίζεστε;
Μιλάτε για ανάταξη του τόπου. Συνεχίζετε κ. Παυλίδη να πελαγοδρομείτε αφού δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι η παρούσα δημοτική αρχή εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της υπέρ της κοινωνικής ανάτασης των πολιτών. Και ‘σεις παραμένετε σταθερά παρατηρητής…

Εμείς γνωρίζουμε καλά και επενδύουμε στη στελεχική ανανέωση και στην εμπειρία. Επενδύουμε σε αυτό για το οποίο οι δημότες μας εμπιστεύθηκαν. Δεν είναι δυνατόν εσείς που είστε υποψήφιος από το 1998 και με δημοτικούς συμβούλους από το 2002, να λέτε για ανθρώπους που κούρασαν.

Θα θέλαμε να μας πείτε για ποια αλλαγή προσώπων συζητάτε όταν από το 1998 ήσασταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον πρώην δήμαρχο, κ. Γιάννη Χασιώτη και το 2006 υποψήφιος με την παράταξη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κα Χαρούλα Ουσουλτζόγλου; Και τώρα επιζητάτε εναγωνίως το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας!

Η ανακοίνωσή περί υποψηφιότητάς σας και καθόδου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του ’23, διόλου μας ανησυχεί. Γιατί εμείς κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της αξίας και της ικανότητάς μας να διοικούμε την πόλη και να κρινόμαστε για αυτό, προχωρώντας με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του τόπου μας, με Νέα και όχι φθαρμένα υλικά. Συνοδευόμενοι από την πλούσια παρακαταθήκη μας και το μεγάλο έργο που έχουμε παρουσιάσει. Από το τεχνικό μας πρόγραμμα, με στόχο την υποστήριξη των υποδομών διαχείρισης νερού και λυμάτων, την οδοποιία στην πόλη και στα χωριά, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τις πρωτοβουλίες για την υγεία και τις κινήσεις προβολής του τουριστικού μας προϊόντος.

Ακολουθούμε ξεκάθαρη στρατηγική με προτεραιότητα την ανάπτυξη και την πρόοδο της Βέροιας και των Δημοτικών Ενοτήτων, σε μία κοινή πορεία με απέναντι στα θέματα καθημερινότητας των δημοτών.

Αποκηρύσσουμε την άσκοπη ρητορική και τον λαϊκισμό της παράταξης των «Συνδημοτών» που αδιαφορεί για την πραγματικότητα και επιχειρεί να αφαιρέσει και όχι να προσθέσει στη συλλογική προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής, με μοναδικό στόχο του κ. Παυλίδη, μια κοντόθωρη μικροπολιτική τακτική."

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο