Στην έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία» στην Αθήνα συμμετέχει η ΕΛΠ Νάουσας


Δελτίο Τύπου από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία», που διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 στο μουσείο της Πειραιώς 138.

Την έκθεση ορόσημο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαινίασε η Αυτής Εξοχότης Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, αλλά και εκπροσώπων πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, ιδρυμάτων, σωματείων και μουσείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Στην τελετή, από πλευράς της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, παρέστη ο Πρόεδρος κ. Φώτης Φανιάδης.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, συμμετέχει στην έκθεση με τέσσερα παλαίτυπα της συλλογής της, τα οποία είχαν δωρίσει σε αυτήν ο Διευθυντής του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως Γεώργιος Παπαδόπουλος Κυριακίδης και ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης, αλλά και με ένα ενδεικτικό του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως, καθώς και με φωτογραφικό υλικό εποχής. Επιπλέον, εκτίθεται μέρος των μοναδικών θρησκευτικών κειμηλίων της Αργυρούπολης, τα οποία αρχικώς είχαν μεταφερθεί μαζί με την Βιβλιοθήκη στη Νάουσα και μέχρι σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ομιλίες κατά την τελετή των εγκαινίων εκφώνησαν η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κα. Ειρήνη Γερουλάνου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Γεώργιος Δαυίδ, η επιμελήτρια της έκθεσης κα. Εβίτα Τάκη Αράπογλου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αναφερόμενοι εκτενώς στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και στην αξία των σωζόμενων κειμηλίων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης, από την ιστορικό τέχνης κα. Εβίτα Αράπογλου, που φέρει και την επιμέλεια της διοργάνωσης. 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο