"Θόρυβος" για το... θαύμα στην πετσέτα στο Μακροχώρι - Τι λέει η Μητρόπολη Βεροίας


Τις τελευταίες ημέρες η ενορία του Τιμίου Προδρόμου στο (Κάτω) Μακροχώρι Ημαθίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, εξαιτίας μιας πετσέτας που χρησιμοποιήθηκε από τον εφημέριο της ενορίας την Μ. Τετάρτη, σε μια αυτοσχέδια τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας ο ιερέας έπλενε τα χέρια (και όχι τα πόδια) των πιστών, σε αναπαράσταση προφανώς του Νιπτήρος, όπου ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, σε ένδειξη ταπείνωσης.

Σύμφωνα με την αναφορά του ατόμου που ανέβασε την φωτογραφία, η συγκεκριμένη πετσέτα όταν στέγνωσε σχημάτισε μία μορφή και - σύμφωνα με την προσωπική του κρίση - επρόκειτο για την μορφή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ναός. 

Το πως προέκυψε ότι πρόκειται για την Αγία μορφή του Προδρόμου και πως η εμφάνιση της "μορφής" ήταν θαυματουργική, είναι θέμα του ατόμου που διακίνησε την φωτογραφία και τα σχετικά σχόλια. 

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως στην κοινωνία μας υπάρχουν άτομα που μπορούν πολύ εύκολα να πεισθούν πως μορφές Αγίων εμφανίζονται σε πετσέτες και, χωρίς δεύτερες σκέψεις, το δέχονται και ως θαύμα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πήρε διαστάσεις, διαδόθηκε αστραπιαία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ΜΜΕ. Κάποια ΜΜΕ υιοθέτησαν την άποψη ότι πρόκειται για θαύμα, άλλα υπήρξαν πιο επιφυλακτικά, ενώ από άλλα υπήρξε έντονη αμφισβήτηση έως αρνητικά σχόλια. 

Πάντως, η ίδια η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας φέρεται να έχει πάρει αποστάσεις και οτι ζήτησε να σταματήσει η διάδοση του θέματος, καθώς η όλη ιστορία δίνει απλώς αφορμή για αρνητικά σχόλια κατά της εκκλησίας. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη θέση από την Μητρόπολη. 

Έχουμε την ελπίδα ότι δεν υποκινήθηκε από τον εφημέριο το όλο θέμα και ότι δεν υπήρχαν "πονηρές σκέψεις" για την "διαφήμιση" του... θαύματος. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για "ζήλο" κάποιων πιστών. Αυτό ελπίζουμε. 

Ωστόσο, θα πρέπει τέτοια περιστατικά να ελέγχονται και να αξιολογούνται αρμοδίως και άμεσα, διότι όταν ξεφύγει ένα τέτοιο θέμα "ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται...".

Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο