"Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2034": Ο Δ. Βέροιας εξετάζει το θέμα της υποψηφιότητάς του (βίντεο - φώτο)

Το πρώτο βήμα για την διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής υποψηφιότητας του Δ. Βέροιας για να γίνει "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2034" παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2024. 

Στην συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο της Βέροιας, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης παρουσίασαν τον άμισθο ειδικό συνεργάτη / σύμβουλο του Δήμου Βέροιας Γιάννη Τροχόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει να κάνει τις πρόδρομες ενέργειες προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εκκινήσουν διαδικασίες διεκδίκησης της ανάληψης της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" από τον Δήμο της Βέροιας. 

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου, τοποθετούμενοι σχετικά, ήταν η Μαρία Ανδρεάδου, υπάλληλος στο Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Ημαθίας και εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Κώστας Ρίζος, η Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ένας από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο ή, κατ΄ άλλους, "άπιαστο όνειρο". 

Όπως τονίστηκε από όλους, η διαδικασία που ξεκινά δεν σηματοδοτεί επίσημη διαδικασία υποψηφιότητας, αλλά πρόκειται για τις πρώτες ενέργειες διερευνητικές, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα, μέσω της ενεργοποίησης φορέων και ομάδων πολιτισμού, να δημιουργηθεί ένας κοινός πολιτιστικός στόχος καταρχήν και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαδικασίες. 

Βεβαίως, από την ανάληψη του τίτλου της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" μόνο θετικά πράγματα μπορούν να συμβούν στον Δήμο Βέροιας και το πιο σημαντικό, όπως τονίστηκε με έμφαση, ακόμα και αν δεν καταφέρει η Βέροια να αποκτήσει τον τίτλο, αν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, με τις κατάλληλές ενέργειες σε επίπεδο σχεδιασμού και υποδομών, θα είναι το ίδιο κερδισμένη. Μάλιστα, ο Γιάννης Τροχόπουλος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πόλεων που δεν επιλέχθηκαν τελικά, αλλά μέσα από αυτή την διαδικασία που ενεπλάκησαν η αναπτυξιακή πορεία ήταν τέτοια που δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από την τελική επιλογή. 

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στο παρακάτω βίντεο του InVeria.gr:

Σημεία από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Λάζαρου Ασλανίδη

-ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟ: Η σημερινή συνάντηση με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αφορά στην έναρξη της συνεργασίας Δήμου Βέροιας με τον κ. Γιάννη Τροχόπουλο, μία προσωπικότητα του οποίου η εμβέλεια ξεπερνά τα εθνικά όρια. Πρόκειται για μία εκδήλωση με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της περιοχής μας και σκοπό την ενημέρωση του τύπου για μία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Δήμου Βέροιας στο πεδίο της προώθησης και ανάπτυξης του πολιτισμού. Ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, με την ιδιότητα του άμισθου ειδικού συμβούλου, προχωρά πλέον τη διαδικασία διερεύνησης των προϋποθέσεων κατάθεσης φακέλου σχετικά με τη διεκδίκηση του τίτλου Βέροια, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2034 και παράλληλα τη συμμετοχή του Δήμου σε εθνικές και διεθνείς δράσεις πολιτισμού.

-ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ: Η ενημέρωση των δημοτών και των φορέων στην κατεύθυνση ενός κοινού οράματος, αποτελεί προτεραιότητα για τον συνολικό προγραμματισμό των στόχων του Δήμου Βέροιας. Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την επιμέρους ενημέρωση των συλλόγων και των φορέων του τόπου, ώστε να αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες μας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής.

-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: Η ανάπτυξη της τοπικής πολιτιστικής στρατηγικής που εμπλέκει τον Δήμο και τον πολιτιστικό τομέα του, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τους συλλόγους, τους φορείς και εν γένει την κοινωνία των πολιτών θέτει αξιόλογα ερωτήματα σχετικά με τον πολιτισμό ως επένδυση για την ανάπτυξη της Βέροιας, τη δημιουργία πολιτιστικών σχεδίων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων, αλλά και τη σύνδεση άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, μικρών ή μεγάλων, με τις οποίες μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα.

-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ: Το υπάρχον πολιτισμικό κεφάλαιο των περιφερειακών πόλεων, όπως είναι η Βέροια και η δυνατότητα να δοθεί αναπτυξιακός χαρακτήρας στο εν λόγω εγχείρημα, εμπεριέχει την έννοια της συλλογικότητας, με κοινό παρονομαστή ένα έργο που βασίζεται στη δύναμη της κοινωνίας της Βέροιας, τη δημιουργικότητά της και στο δραστήριο κύτταρο πολιτισμού που εξελίσσεται διαρκώς. Δηλαδή στον επιχειρηματικό κόσμο, στους καλλιτέχνες και στις γειτονιές της πόλης. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί μια αίσθηση συλλογικής υπερηφάνειας για την Βέροια. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί σήμερα ένα θαυμάσιο εργαλείο, μέσα από το οποίο οι πόλεις διερευνούν νέους τρόπους ανάδειξης του πολιτισμού τους στοχεύοντας στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων. Ο θεσμός αυτός, πέρα από τη συνεισφορά στην πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία, μέσω συνεργειών πολιτιστικών φορέων, συμβάλλει εξίσου σημαντικά στη βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών της πόλης, μετατρέποντάς την σε ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό. 

-ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: Ανεξάρτητα από το εάν η Βέροια κερδίσει τον τίτλο ή όχι, τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαδικασία που ξεκινά η πόλη είναι πολλαπλά. Οι διεκδικήσεις σε πολλά επίπεδα έχουν κοινή συνισταμένη την ενεργοποίηση των δημοτών για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με σημαντική προοπτική στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.


Σημεία από την τοποθέτηση του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη

Βασικές θέσεις για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων κατάθεσης φακέλου σχετικά με τη διεκδίκηση του τίτλου Βέροια, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2034 και συμμετοχή του Δήμου σε εθνικές και διεθνείς δράσεις πολιτισμού:

Ο πολιτισμός με τις πολλαπλές εκφάνσεις του έχει την ικανότητα, όπως αναδεικνύει το ευρωπαϊκό συγκείμενο, να συμβάλλει στη μεταμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ενός τόπου αποτελώντας κινητήριο μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής. Το πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει η Βέροια αποτελείται όχι μόνο από μια κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας αλλά και μια ενεργή κοινότητα πολιτών που συνειδητά ζει και προσφέρει στον τόπο της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστεί το απόθεμά της με τις ανάγκες που επιτάσσει το τεχνολογικό αύριο και να ενσωματωθεί στο αναπτυξιακό μέλλον της πόλης μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης. 

Τους επόμενους έξι μήνες θα διερευνηθεί αν ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωση, ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και η διαδικασία για τη διεκδίκηση του τίτλου αλλά η συμμετοχή σε άλλες διεθνείς δράσεις  μπορεί να αποτελέσουν το όχημα και η αφορμή, ώστε η πόλη της Βέροιας μαζί με τους δημιουργικούς ανθρώπους της να αποτελέσει μια ζωντανή κυψέλη βιώσιμης ανάπτυξης και πηγή κοινωνικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.  Μια ομάδα εργασίας με ειδικούς από το χώρο της πολιτιστικής ανάπτυξης και του αστικού σχεδιασμού με τον συντονισμό του κ. Ιωάννη Τροχόπουλου, θα μελετήσουν μέσα από ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες με τους κατοίκους, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της δημιουργίας, καθώς και τους διοικητικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες και φορείς τα εξής:

-Τα οφέλη και τον αντίκτυπο που έχει φέρει η ανάθεση του τίτλου σε ευρωπαϊκές περιφερειακές πόλεις αντίστοιχες με το μέγεθος της Βέροιας.

-Το πολιτιστικό αφήγημα της πόλης και τη σχέση του με τις ευρωπαϊκές αξίες.

-Τη φέρουσα δυνατότητα και ικανότητα της πόλης σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών για την υλοποίηση του προγραμματισμού.

-Τη δυνατότητα σύνδεσης της πολιτιστικής στρατηγικής που θα διαμορφωθεί για τις ανάγκες της διεκδίκησης του τίτλου με τις υπάρχουσες οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Τις συνέργειες και μακροχρόνιες δεσμεύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας και τη συμμετοχή σε μεγάλες εθνικές και διεθνείς δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό.

-Τα σημεία μετασχηματισμού προς ένα βιώσιμο μέλλον που μπορεί να φέρει ο τίτλος για τους κατοίκους και επισκέπτες της Βέροιας.


Βιογραφικό σημείωμα του Γιάννη Τροχόπουλου


Ο Γιάννης Τροχόπουλος του Ισαάκ είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο (ΑΠΘ) και στην επιστήμη των Βιβλιοθηκών και της Πληροφόρησης (Πανεπιστήμιο Ουαλίας). 

Από το 1988 μέχρι και τον Μάιο του 2012 διετέλεσε διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Τον Αύγουστο του 2010 παρέλαβε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βέροιας το βραβείο «πρόσβαση στη Γνώση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates, με χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια. 

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Βέροιας (2012 μέχρι σήμερα).  Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 ήταν επικεφαλής της  διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Unesco» του Δήμου Αθηναίων. Από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 διετέλεσε Διευθυντής Ελληνικών προγραμμάτων του οργανισμού «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Heritage Management  Organization». Από τον  Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2024 παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη οργάνωση βιβλιοθηκών και τη διαχείριση δωρεών. 

Διετέλεσε μέλος της  διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαδικασία ανάδειξης της  Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 (Σεπτέμβριος 2015).

Είναι συνιδρυτής  της  ΑΜΚΕ «Future Library» και από τον Σεπτέμβριο του 2020 νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της. 


Για την ιστορία, το InVeria.gr έχει φιλοξενήσει από το 2020 άρθρα σχετικά με το θέμα, αν και τότε ακουγόταν κάπως... άγουρη σαν πρόταση.

Δείτε μερικά από αυτά: 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο