Ο απολογισμός του "χημικού Σαββάτου" της Βέροιας

Είναι γεγονός ότι ο καθένας ξέρει καλύτερα την δουλειά του από οποιονδήποτε άλλο, ωστόσο κάποια πράγματα δεν χρειάζονται "σπουδές", αλλά απλή λογική. Με βάση αυτή την κοινή λογική και με βάση όσα είδαμε και ζήσαμε το πρωί του Σαββάτου (14/1) στη Βέροια, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες (επιπλέον όσων γράφτηκαν στα ρεπορτάζ του InVeria.gr) παρατηρήσεις:

1) Έπρεπε να πέσουν τα χημικά την δεδομένη στιγμή και μάλιστα σε τόση ποσότητα;
Είναι γεγονός πως η Βέροια δεν είναι συνηθισμένη στα χημικά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να καταλάβει κανείς ότι τα χημικά που έπεσαν ήταν υπερβολικά πολλά για την δεδομένη κατάσταση. Στη μισή Βέροια τα μάτια δάκρυσαν, ενώ - για πολλές ώρες μετά - από την πλατεία Ωρολογίου δεν περνούσες χωρίς τσούξιμο. 

2) Ήταν σωστή η αντίδραση της Αστυνομίας και, συγκεκριμένα, οι εντολές του επικεφαλής της;
Εδώ οι απόψεις είναι πιο υποκειμενικές. Βασικά, πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο τι ήθελε η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας να πετύχει. Ήθελε να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα πολιτών (άσχετα ποιοι είναι) ή ήθελε να "καθαρίσει" την περιοχή από τους αντιεξουσιαστές και αντιφασίστες για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η φιέστα της Χ.Α.;

Για την 1η περίπτωση, θεωρούμε ότι οι εντολές που δόθηκαν ήταν επιπόλαιες και υπερβολικές. Γιατί, πέρα από τον απίθανο τύπο που είχε την φαεινή ιδέα να διέλθει μέσα από το αντιφασιστικό μπλοκ, δεν κινδύνευε κανένας άλλος. Αντιθέτως, κινδύνεψαν ανυποψίαστοι πολίτες, οι συμμετέχοντες, αλλά και οι αστυνομικοί.

Αν ο επικεφαλής του συντονισμού ήθελε την 2η περίπτωση, τα κατάφερε πολύ καλά.

3) Γιατί η Αστυνομία άφησε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν τόσο κοντά στα γραφεία; 
Και εδώ υποκειμενικές οι απόψεις και τα τινά δύο πάλι. Ή επειδή δεν είχαν διάθεση για... αγριάδες ή επειδή όσο πιο κοντά, τόσο πιο πιθανό να παρεκτραπεί η κατάσταση και να χρειαστεί η... επέμβαση. 

4) Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα, είναι ικανοποιημένοι;
Προφανώς, μια απάντηση δεν υπάρχει. Ωστόσο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πολλοί έμπειροι αστυνομικοί ασκούν κριτική στις αποφάσεις των επικεφαλής τους, τόσο για τον χρόνο, όσο και για την ένταση των επεμβάσεων. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε αστυνομικός για το γεγονός ότι η χρήση των χημικών έγινε χωρίς καν να προλάβουν οι αστυνομικοί να φορέσουν μάσκες (όσοι είχαν) ή να βάλουν κάποιο ύφασμα στις αναπνευστικές τους διόδους. 

5) Τελικά, γιατί είχαμε ένταση στη Βέροια;
Αν τα ρίχναμε όλα στην Αστυνομία, δεν θα ήμασταν δίκαιοι. Αλλά ούτε και μόνο στους διαδηλωτές. 

Προφανώς, οι συμμετέχοντες διαδηλωτές ήταν έτοιμοι ακόμα και για "μάχες", προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός τους, να ματαιωθεί δηλαδή η προγραμματισμένη εκδήλωση. Αυτός είναι ο τρόπος δράσης τους και είναι γνωστός. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν καμία διάθεση να συμβιβαστούν με "τας υποδείξεις", ούτε να συνεργαστούν. Αυτό είναι το θεωρητικό κομμάτι. 

Από την... θεωρία στην πράξη, όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Άραγε, δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η ένταση αν δεν ήταν τόσο "δυναμική" η επέμβαση της Αστυνομίας; Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ήπια αντίδραση και, εφόσον δεν υπήρχε αποτέλεσμα, να εντείνουν λίγο τις ενέργειές τους;

Άραγε, δεν θα είχαμε γλυτώσει σπασμένες τζαμαρίες και ΙΧ, ζαλάδες, δυσφορίες και τραυματισμούς;

Και, σε τελική ανάλυση, ο σκοπός της αστυνομικής παρουσίας ποιος ήταν; Να βοηθήσει ο - συμπαθέστατος κατά τ' άλλα - Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τουλίκας τον γραμματέα της Τ.Ο. Βέροιας της Χ.Α. Γιώργο Θεοδώρου (που "γνωρίστηκαν" στα γεγονότα της Αγ. Βαρβάρας με τις γουρουνοκεφαλές), να κάνει την "γιορτούλα" του - με την παρουσία Λαγού και Κασιδιάρη -ανενόχλητος ή να αποτρέψει την συνάντηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα; 

Μπορεί να μην το παραδεχτούν ποτέ, αλλά δεν είναι λίγοι (ευτυχώς!) οι αστυνομικοί που έχουν την ίδια άποψη για τις επιλογές της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

ΥΓ: Περιττό να σχολιάσουμε την ανθρωπογεωγραφία των Χρυσαυγιτών που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια (στην πλειοψηφία τους "εισαγόμενοι") και των αντιδρούντων πολιτών που - αν δεν ήταν οι αντιεξουσιαστές - θα ήταν λιγότεροι και από τους ντόπιους χρυσαυγίτες...

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο